(12.30 hodin)

Poslanec Pavel Kováčik: Děkuji, pane předsedající. Já jsem se sice hlásil ještě předtím, než jste ukončil bod, stejně to nic nemění na tom, co vám v této chvíli, kolegyně a kolegové, chci sdělit.

Dostali jste od našeho klubu 20 minut čas na rozmyšlenou, abyste splnili svoje sliby, které jste někteří kolegové z ODS dali při krajských vyjednáváních snad proto, abyste, jak se říká, byli u toho, a motivy teď ponechávám stranou. Nevyslyšeli jste mě, nevyslyšeli jste hlas svědomí, pokud jej vůbec máte, a co je důležité ale, ten výsledek, tedy přijetí zločinné daně z práva na zdraví, padá i na vaši hlavu. Ve verzi, která je bezzubá, ve verzi, která téměř nic neřeší. Tam je zajímavé, že rozhodovali především ti, kteří jsou dnes mezi nezařazenými. Jenom připomínám, že v těchto nezařazených není ani jeden poslanec či poslankyně zvolení za Komunistickou stranu Čech a Moravy.

Nicméně jsem historickým optimistou. Jsem bytostně přesvědčen o tom, že v této Sněmovně se koneckonců najde rozum, a tak jak tady kolega Hašek ze sociální demokracie prohlásil, opozice bude bojovat proti poplatkům, resp. za jejich plošné zrušení, všemi silami až do úspěšného konce, do vyřešení tohoto nesmyslného aparátu, který tahá lidem peníze z kapes, především těm, kteří jsou nejpotřebnější.

Já v této chvíli oznamuji Poslanecké sněmovně, že poslanecký klub KSČM vypracoval návrh zákona na plošné zrušení poplatků ve zdravotnictví, je teď tady v těchto deskách, u mě na lavici bude k dispozici k podpisům, a vyzývám všechny, komu jde o to, aby plošné zrušení poplatků bylo provedeno, bylo projednáno v této Poslanecké sněmovně, aby se pod tento náš návrh podepsali.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Nyní se hlásil jako první pan poslanec Petr Tluchoř, potom pan poslanec Sobotka.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Já pouze jednu větu. Pane místopředsedo, dámy a pánové, děkuji všem, kteří podpořili tento senátní kompromis. Jsem přesvědčen, že to je dobré řešení, které může vydržet v České republice a pomoci českému zdravotnictví. Děkuji pěkně.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. Nyní vystoupí předseda klubu ČSSD Bohuslav Sobotka.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji. Vážený pane místopředsedo, vážené kolegyně, vážení kolegové, vážená vládo, já myslím, že všem nám, kdo tady dnes sedíme a kdo jsme absolvovali jak rozpravu, tak i toto závěrečné, velmi těsné hlasování, je jasné mimo jiné také proto, že to hlasování opět bylo velmi těsné a že bylo v podstatě o jeden jediný hlas, že téma poplatků a zrušení poplatků není zprovozeno ze světa. Z této Poslanecké sněmovny nezmizí a nezmizí z této Poslanecké sněmovny do té chvíle, než prosadíme plošné zrušení všech poplatků, které kdysi zavedl ministr zdravotnictví Julínek. Sociální demokracie vytrvale do budoucna bude předkládat další a další návrhy, které budou směřovat ke zrušení všech takzvaných regulačních poplatků, které byly zavedeny takzvanou reformou veřejných rozpočtů. Čili toto téma, tento problém není vyřešen. Tím, že jste schválili tuto nedostatečnou a špatnou novelu, tak jste problém nevyřešili. Ten problém trvá nadále, trvá nadále pro miliony dětí a trvá nadále pro miliony starobních důchodců, na které jste v této novele absolutně zapomněli.

Ten návrh, který byl schválen v Poslanecké sněmovně, zachovává poplatky pro děti. Ten návrh, který byl nyní vámi schválen, zachovává placení poplatků pro seniory. Tento návrh zachovává placení poplatků pro invalidní důchodce. Vy se tváříte, že je to řešení. Toto žádné řešení pro občany České republiky v žádném případě není. Prostě to téma se vrátí do Poslanecké sněmovny a bude se do ní vracet v těch příštích měsících opakovaně, opakovaně tady budete muset znovu hlasovat a potvrzovat názory, které jste projevili dnes v tomto klíčovém hlasování. Já myslím, že je to vážná chyba ze strany těch poslanců, kteří hlasovali pro tuto vadnou, nedostatečnou novelu. Je zřejmé, že poplatky jsou nespravedlivé, že poplatky jsou absurdní, jsou to poplatky asociální, jsou to poplatky diskriminující. Neřeší problém zdravotního systému a vy jste dnes svými hlasy tyto Julínkovy poplatky zachovali. Ta novela je nedostatečná a nelze ji nazvat ani novelou kosmetickou.

Já musím říci, že když jsem poslouchal vystoupení pana předsedy Kováčika, tak musím říci, že to bylo velmi odhodlané vystoupení, ale poněkud mě mrzí, že pro zrušení poplatků nehlasovali všichni přítomní poslanci KSČM. Já myslím, že ten postup KSČM je také chybný v této věci, protože KSČM nepoužila všechny hlasy, které má v této Poslanecké sněmovně, pro zrušení všech poplatků. Tak to prostě je. Já myslím, že výsledky hlasování jsou veřejně přístupné, a mě to jako sociálního demokrata mrzí, že sociální demokracie jako jediná strana zastoupená v této Poslanecké sněmovně všemi svými hlasy všech 71 poslanců hlasovala pro plošné zrušení poplatků ve zdravotnictví, nehledali jsme žádné kličky, nehledali jsme žádné taktizování, postupovali jsme naprosto srozumitelně a jednoznačně. A já věřím, že občané tomuto našeho hlasování porozumějí. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Nyní vystoupí pan poslanec Pavel Kováčik, kterému dal přednost předseda klubu KDU-ČSL.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Nehledejme kličky, pane předsedo Sobotko, prostřednictvím předsedajícího. Já jsem ve svém vystoupení jasně řekl, že z poslanců zvolených za KSČM není nikdo, kdo by hlasoval pro senátní verzi, tedy proti plošnému zrušení poplatků. A na tom trvám. To za prvé.

A za druhé. My jsme přece už minulý týden, a dokonce jsme to dneska ještě jednou projednávali, si řekli, že byť jsme poslanci, byť téma je obrovské, závažné, těžké, nesmírně iritující, tak jsme především lidé, a těžce nemocný kolega Kvapil tady mezi námi nemůže být, a byť tato vládní koalice vznikla na podvodu, protože vám uloupla lidi, tak ale tady jde o člověka a my jsme prostě - ano, držíme svoje usnesení klubu, že jsme vypárovali poslance Kvapila. To je ten jeden hlas, který nehlasoval pro ani proti.

Já bych chtěl v této chvíli říci, nehledejme kličky. Návrh je na stole, jste-li skutečně proti, máte možnost jej dneska a zítra podepsat! Prosím, my jsme k dispozici! Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Nyní má s přednostním právem slovo pan poslanec Pavel Severa, potom pan ministr Miroslav Kalousek.

 

Poslanec Pavel Severa: Dámy a pánové, velice krátce. Domnívám se, že nelze souhlasit s tím, co tady vykládal pan kolega Škromach, že je to tady totalitní postup. Myslím, že jsme všichni hlasovali dnes v souladu s demokratickými principy. A při té příležitosti bych si dovolil požádat, aby všichni, kteří chtějí demokracii respektovat, respektovali platné zákony. Tímto bych chtěl vyzvat všechny, kteří mají možnost, aby zákony byly plněny, aby byly naplňovány ve svém smyslu, to znamená hlavně hejtmany, aby přestali dělat chaos a anarchii ve svých krajích v tomto zákoně, který vybírá poplatky.

Domnívám se, že je legitimní to, co tady řekl pan kolega Kováčik, snažit se o změnu zákona. To legitimní je, to může dělat každý z nás. Každý může navrhovat cokoliv.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP