(12.40 hodin)
(pokračuje Severa)

V demokracii by měla platit pravidla. Pokud je budete porušovat, tak je to špatný příklad pro občany, je to špatný příklad pro to, jak se tady má zacházet s dodržováním zákonů. Myslím si, že toto je apel, který by měli vyslyšet všichni ti, kteří v demokracii chtějí respektovat právo většiny a respektovat schválené zákony. (Potlesk části poslanců.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji předsedovi klubu KDU ČSL panu Pavlu Severovi. Nyní vystoupí Miroslav Kalousek, potom pan místopředseda Zaorálek, pak pan místopředseda Vojtěch Filip.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Děkuji za slovo. Neříká se mi to lehce, ale mrzelo by mě, kdyby explicitně nezaznělo, že tady pan předseda Sobotka vyčetl panu předsedovi Kováčikovi elementární lidskou procesní slušnost. Můžeme si tady vyčítat ideová východiska, můžeme si tady vyčítat minulost, můžeme si tady vyčítat svoje postoje - ale slušnost bychom si tady vyčítat neměli! (Dlouhotrvající potlesk pravé části sálu.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu ministru Kalouskovi. Nyní vystoupí pan místopředseda Zaorálek.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: (pokračující potlesk) Oceňuji ten potlesk Občanské demokratické strany. Mám ještě v živé paměti, jak vy jste párovali Cyrila Svobodu, spolustraníka pana Kalouska, jak jsme ho tady přiváželi. Tam šlo skutečně o něco, protože pan Cyril Svoboda tady musel být dokonce přivezen. Já dost dobře nechápu, tady o život nejde, v případě poslance Kvapila. (Hlas ze sálu: Jde!) Tady jde o tisíce lidí, o tisíce důchodců, kteří budou mít zítra velký problém platit tyhle vaše poplatky. Tady jde o děti, kterým jste vy nepomohli svým návrhem.

Já bych rád řekl, že to, co mi připadá, že pointou toho dnešního příběhu je, že opět to byla komunistická strana, která pomohla koalici a Občanské demokratické straně, jako tomu bylo v případě Lisabonské smlouvy! (Řečník stupňuje intenzitu svého hlasu.) Jsou to znovu komunisté, kteří tady měli plno řečí o tom, že přijde krize! Plno řečí tady měl pan poslanec Kováčik a Filip o tom, jak je třeba chránit lidi! (Vřava v sále.) A realita je taková, že když dneska měli obstát v hlasování o zrušení poplatků (Předsedající: Prosím o klid! Prosím o klid!) tak pomohli, pomohli poplatky podržet a zabránili tomu, aby se Sněmovna dostala k hlasování o zrušení poplatků. Tohle je to, co by si veřejnost měla pamatovat. Alianci ODS a komunistů! Opět září v této Sněmovně! I nad poplatky. (Slabý potlesk.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Nyní vystoupí pan místopředseda Vojtěch Filip.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Vážený pane místopředsedo, členové vlády, paní a pánové. Já myslím nepatřím k těm, kteří neumějí počítat. I kdyby klub KSČM, tak jak tady byl přítomen v plném počtu, měl všechny přihlášené a porušil by svůj slib, že vypáruje kolegu Kvapila ve všech případech, kdy nejde o stojedničkové hlasování, tak počet těch, kteří musí hlasovat, by byl absolutně stejný, protože by bylo přítomných 197 a hlasování by dopadlo také na 99, tak jak to měla spočteno vládní koalice. Takže svého kolegu prostřednictvím předsedajícího Lubomíra Zaorálka upozorňuji, že tato demagogie není zcela namístě.

My jsme neuzavřeli žádnou koalici s ODS, ani ji neuavřeme, ani opoziční smlouvu, ale co mě mrzí na tom nejvíce: Bylo tady mnoho slov o lidské slušnosti. Tak já tu lidskou slušnost a politickou slušnost připomenu. My nestojíme o to, abychom všude byli u všeho a mysleli si, že jsme jediní, kteří mají patent na rozum. Ale je pravda, že v krajských volbách mohlo být utvořeno 13 koalic ČSSD-KSČM. ČSSD se v jednotlivých krajích rozhodla různým způsobem, je to její legitimní právo, a určitě tady nekřičím na celou Českou republiku, že sociální demokracie udělala to nebo ono. Co mě mrzí v těch koalicích, je to, že tam, kde se do těch koalic dostala ODS a KDU-ČSL, že tyto dvě politické strany mají rozdílné politické stanovisko na regionální a na celostátní úrovni. To je politický problém, ne to, jestli tady hlasovalo při 99 potřebných 196 nebo 197 poslanců. To vůbec nic neřešilo.

To, co jste tady řekl, pane kolego Zaorálku - prostřednictvím kolegy Kasala - říkám, je početní a politický nesmysl. Ale politický a reálný rozdíl je v tom, jak se chovají politické strany konzistentně na místní, regionální a celostátní úrovni. A jestli si tady budeme vyčítat to nebo ono, tak prosím, vždycky si pamatujme, že to může platit dneska a ještě zítra to bude v novinách, ale pozítří si lidé velmi dobře rozmyslí, kdo co říká a kdo co dělá. Děkuji vám. (Potlesk zleva.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu místopředsedovi Vojtěchu Filipovi. Faktická neexistuje, protože není rozprava. Je mi líto. Takže hovoří Bohuslav Sobotka jako předseda klubu.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Já děkuji. Vážený pane místopředsedo, vážení kolegové, kolegyně, vážená vládo, já jsem si vědom, že jsme v rámci bodu, který vlastně neexistuje, to znamená, že jsme v prostoru mezi body. A ta možnost vystupování jednotlivých členů Poslanecké sněmovny je omezena, proto nebudu zdržovat příliš dlouhým vystoupením.

Já jsem poslouchal vystoupení pana ministra financí Kalouska. On zde hovořil o prosté lidské slušnosti. Já bych chtěl připomenout, když už se bavíme o kategoriích, jako je lidská slušnost v této Poslanecké sněmovně, že pan ministr financí Kalousek je ministrem financí díky tomu, že někteří lidé zapomněli na prostou lidskou slušnost vůči svým voličům. Já myslím, že patří do prosté lidské slušnosti, jestliže jste zvoleni na kandidátce nějaké politické strany, že se snažíte hájit volební program, za který jste byli zvoleni. Pan ministr financí Kalousek získal spolu se svojí vládou důvěru díky poslancům kteří přešli jinam. Postupovali v rozporu s vůlí svých voličů. Poslanci Melčák a Wolf, kteří této vládní koalici pomohli zachovat poplatky ve zdravotnictví, byli přece zvoleni za program sociální demokracie. Ten program, za který byli zvoleni poslanci Melčák a Wolf, výslovně byl proti jakýmkoliv poplatkům ve zdravotnictví. Tito dva lidé pomohli vládní koalici zachovat zdravotnické poplatky. Co je na tom slušného? Na tom přece není slušného vůbec nic. To je velmi sprosté vůči těm voličům, kteří nemají jinou možnost, nemají možnost v poměrných volbách volit jednotlivé kandidáty, spoléhají se na politické strany. Já myslím, že pan ministr financí Kalousek, pokud ještě příště bude chtít hovořit o prosté lidské slušnosti, tak by si měl také vzpomenout na to, proč je ministrem financí, o koho se opírá důvěra jeho vlády, na koho on se musí spoléhat při každém návrhu zákona, který zde do Poslanecké sněmovny předkládá, na prostou lidskou slušnost lidí, kteří přeběhli z kandidátky, za kterou byli do Poslanecké sněmovny zvoleni.

Já si myslím, že v této Poslanecké sněmovně jsme v minulých letech několikrát zažili situaci, kdy jedna nebo druhá strana neakceptovala párování, už to tady bylo jednou řečeno. Já si vzpomínám na hlasování o zákonu o dani z přidané hodnoty, kdy vládní koalice potřebovala 101 hlasů, a já jsem si nevšiml, že by Občanská demokratická strana přišla s tím, že nabídne jednoho svého poslance vládní koalici, a tehdy pan ministr zahraničí musel být sem přivezen do Poslanecké sněmovny na vozíku, protože byl po těžké autohavárii, tak aby vládní koalice měla 101 hlasů. A tehdy neplatila pravidla prosté lidské slušnosti? Já myslím, že v této Poslanecké sněmovně jsou určité způsoby chování, a já myslím, že bychom minimálně neměli postupovat pokrytecky a vyčítat něco, co jsme v minulosti sami dělali. (Slabý potlesk.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: To byl pan poslanec Sobotka a nyní vystoupí pan ministr Kalousek.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Na vaši otázku, pane předsedo rozpočtového výboru, o co se jako ministr financí opírám, předkládám-li Poslanecké sněmovně jménem vlády příslušné zákony: opírám se o věcnou profesionální debatu, kde jste důstojným, věcným a profesionálním oponentem a já si toho velmi vážím. (Potlesk, smích v sále.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu ministru Kalouskovi a nyní vystoupí pan poslanec Kováčik.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP