(15.30 hodin)
(pokračuje Tejc)

Pan ministr, resp. místopředseda vlády tady za mými zády uvádí, že jasně říkal, že těch lidí, kteří získali zatím povolení (místopředseda vlády řečníka opravuje) - těch míst je 120, děkuji za upozornění, nicméně já chci upozornit na ten rozpor. Tady nejde přece jen o to, jestli v tuto chvíli nás ohrožuje systém zelených karet, ale především o to, že v době, kdy jsme tady měli diskutovat - a my jsme upozorňovali na možnost vzniku krize v této oblasti - místo aby vláda hledala řešení a nacházela instituty, které budou nějakým způsobem omezovat možná rizika, hledala řešení, jak otevřít český pracovní trh. Buďme rádi, že zákon začal platit až 1. 1., kdy se naplno projevila hospodářská krize a jsme schopni včetně vlády na to nějakým způsobem reagovat.

Pan ministr vnitra říkal, že vláda řešila tuto otázku již ve druhé polovině roku. Já musím říci, že já jsem žádné takové návrhy až do onoho prosince nezaznamenal a konání vlády v této věci tady v Poslanecké sněmovně například právě na podzim při projednávání zákona o pobytu cizinců tomu nenapovídají.

Sláva, kterou by si určitě pan ministr vnitra rád vydobyl u veřejnosti tím, že jakoby teď hledá řešení, jak snížit bezpečnostní riziko českých občanů, je trošku zkalená právě tím, kdy přichází s tímto návrhem, a tím, jak hlasoval pro změnu zákona o pobytu cizinců před několika měsíci. Ono to totiž připomíná spíše případ nedávno proběhlý v médiích onoho dobrovolného hasiče, který zakládal požáry a nakonec se stal jedním z nejaktivnějších účastníků hašení a získával tím zásluhy za to, že se aktivně podílel na hašení požárů.

Já neříkám, že vláda mohla předjímat všechny důsledky hospodářské krize. To myslím nikdo netvrdí a všichni jsme zděšeni tím, že ta čísla jsou horší a horší, ale myslím, že to předvídání tady bylo možné, že opozice na ně upozorňovala a vláda měla konat dříve.

My jsme nejen kritizovali a upozorňovali na to, že vláda v této oblasti nic nečiní, ale také jsme navrhovali řadu opatření, a to je myslím doložitelné i v médiích, protože jsme to prezentovali nejen na našich tiskových konferencích. My jsme navrhovali omezení přílivu nekvalifikované pracovní síly a přehodnocení systému zelených karet do budoucna, tak aby skutečně nehrozilo to, o čem hovoříme. Také jsme navrhovali změnu legislativy a zvýšení kontroly pro zprostředkující pracovní agentury, navrhovali jsme složení povinné jistiny zajišťující úhradu nákladů na pobyt cizince dva týdny v České republice a cestu do domovské země, případně jinou alternativu, např. zavedení povinnosti povinné zálohy pro zprostředkující agentury, nebo jejich povinné pojištění. Také jsme navrhovali, aby vláda pomohla účinně těm cizincům, kteří se na území České republiky ocitnou bez prostředků, tak aby se nezvyšovaly kriminogenní faktory, které by mohly vést ke zvýšení trestné činnosti.

Já jsem rád, že vláda se částečně našimi návrhy inspirovala. Myslím si, že dokladem toho je i prezentace ministra vnitra. Myslím, že není ani tak důležité, kdo kdy s čím přišel, ale že hledáme společně řešení této velmi složité situace, nejen situace na českém pracovním trhu, ale také velmi složité životní situace, která potkala tyto lidi, kteří přišli do České republiky s nějakým očekáváním, a jejich očekávání se nenaplnilo a mnohdy jsou v ještě horší situaci, než v jaké do České republiky přicházeli.

Já bych teď k tomu, co říkal pan ministr vnitra, položil několik doplňujících dotazů. Pan ministr hovořil velmi obecně o tom, že se zvýší kontrolní mechanismy. Já nemyslím, že je tady prostor pro to, aby nám pan ministr přesně popisoval, jak ty kontrolní mechanismy zvýší, ale chci se zeptat, jestli právě není problémem to, že tady cizinecká policie a Ministerstvo vnitra si částečně rozdělují kompetence a pravomoci k pobytu cizinců, a jestli tento systém nebude znamenat právě oslabení kontrolních pravomocí. Na to jistě odpoví pan ministr vnitra.

Je tady ještě druhá věc. Ministerstvo uvádí, že v prvním čtvrtletí, do konce března, by tady mohlo být až 12 tisíc lidí bez práce, o kterých tady hovoříme. Nicméně na konci pololetí končí 68 tisíc pracovních povolení. Hovořil o tom i místopředseda vlády Nečas. Návrh, který ministr vnitra předložil a který má řešit vyplácením 500 eur snahu přesvědčit některé cizince, aby odcestovali z České republiky, se vztahuje zatím pouze na 2 tisíce osob. Pokud tady hovoříme o desetitisících lidí, kteří mohou mít na území České republiky problémy, tak je to skutečně zlomek a je to marginální. Byl bych rád, aby pan ministr řekl, jestli v tomto projektu se bude pokračovat, zda je to pouze pokus a na základě vyhodnocení může garantovat pan ministr, že pokud dopadne úspěšně, tak v tomto projektu bude pokračováno, nebo zda zbytek cizinců se bez podobné podpory bude muset obejít.

Dámy a pánové, ode mne je to na úvod vše. Já myslím, že je skutečně dobře, že vláda uznala, že v této věci je potřeba jednat. My jako opozice se určitě nebudeme bránit tomu, abychom diskutovali o konkrétních opatřeních v této věci a učinili vše pro to, aby začala platit co nejdříve. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já vám děkuji, vážený pane poslanče, i za to, že jste se jako první řečník i jako iniciátor tohoto bodu uvolil k tomu, státi se jeho zpravodajem.

Nyní prosím pana poslance Maršíčka. Máte slovo, vážený pane poslanče.

 

Poslanec Zdeněk Maršíček: Vážená paní místopředsedkyně, členové vlády, Poslanecká sněmovna loni schválila novelu zákona o zaměstnanosti a změnu dalších souvisejících zákonů, jejichž cílem byl pružnější pracovní trh v České republice. Zákon byl vyhlášen 20. října 2008 ve Sbírce zákonů v částce 124 pod číslem 382/2008 Sb. a měl kromě jiného řešit též realizaci projektu zelené karty, návrh parametrického modelu pro Českou republiku. Projekt vycházel z potřeb podnikatelských subjektů a reagoval na zvyšování počtu volných pracovních míst v souladu s potřebou zaměstnavatelů. Vycházelo se z toho, že vnitřní zdroje pracovní síly nestačí, a proto potřebujeme i zahraniční pracovní sílu. Někteří naši občané o některé práce již jednoduše nadále zájem nemají.

Zákon ještě ani nenabyl účinnosti, a vláda už začala připravovat analýzu a návazná opatření k omezení množství zahraničních pracovníků na pracovním trhu v České republice. Ze závěrů analýzy vyplývá, že Česká republika se v současné době nachází v situaci, kdy na jejím území po ztrátě zaměstnání v důsledku hospodářské krize zůstává značná část zahraničních pracovníků. Řada z nich je k tomu nucena těžkým zadlužením vůči organizátorům, mafiánským pracovním agenturám. Zadlužení v zemi původu představuje zásadní problém pro téměř všechny dočasné či trvalé propuštěné cizince a způsobuje téměř existenční závislost na setrvání v České republice.

Vzhledem k prognózám dalšího vývoje hrozí riziko, že situace se bude nadále zhoršovat. Tisíce cizinců, kteří v České republice přijdou kvůli krizi o práci, se mohou stát časovanou bombou. Jen v prvním čtvrtletí letošního roku by takových lidí mohlo být až 12 tisíc, a 10 až 15 % neboli zhruba až 1800 z nich mohou skončit v náručí zločineckých struktur. V této souvislosti lze předpokládat, že s organizovaným zločinem dojde k nárůstu násilné trestné činnosti, kterou je vydírání, vymáhání poplatků za ochranu, včetně násilných forem vymáhání dluhů, násilných forem ovládnutí zájmových ekonomických subjektů a realizace praní špinavých peněz.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP