(16.00 hodin)

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji a prosím pana poslance Škromacha. Vážený pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Zdeněk Škromach: Děkuji. Vážená paní předsedající, paní poslankyně, páni poslanci, možná že na úvod překvapím, neboť musím říci, že tak jak byl materiál připraven a předložen, a jsem rád, že byl předložen v písemné podobě, skutečně reaguje na vzniklé problémy. Ten základní problém ale je, zda je to včas a zda je to přiměřené dané situaci. Tady si dovolím tvrdit, že to včas není. A za druhé je to v rozporu s tím, co tady oba dva páni ministři, jak pan ministr Langer, tak pan ministr Nečas tvrdili ještě loni v létě, stejně jako jejich kolega pan ministr Kalousek a další, že tady žádná krize není, a přitom ve Spojených státech už začátkem roku krize nabírala na obrátkách, a my jsme byli přesvědčováni, že jsme ostrůvkem klidu v tom neklidu kolem. Ovšem nikdo už neřekl, že tam někde v dálce za obzorem se objevuje tsunami, která se valí i na ten malý ostrůvek, který mírně vyčnívá z té rozbouřené vody ekonomické světové krize.

Bohužel těmto informacím uvěřila i spousta cizinců, kteří…(Reakce na příchod premiéra Topolánka do sálu a jeho poznámky k dalšímu členu vlády:) Já chápu, že pan premiér má hodně dojmů z předsedání v Evropské unii a z jednání, potřebuje je tady sdělit, ale možná by bylo zajímavé, kdyby nám ty poznatky potom sdělil i na mikrofon, ocenil třeba i to, že ta Evropská unie k něčemu je a že je možná dobré schválit Lisabonskou smlouvu, kterou on tak vydřel v Bruselu a slavnostně nám ji přivezl.

Ale vraťme se zpátky k tématu. (Poznámka z řad ODS: To je dobrý nápad.)

Je vidět, že pravice je v dobrém rozmaru, ale v tom dobrém rozmaru už určitě nejsou ty tisíce lidí, kteří podlehli dojmu že Česká republika je jejich budoucím rájem, že tady dojdou k dobrým výdělkům apod. Očekával bych - a myslím, že i konkrétní reakce, například prováděcí předpisy k zeleným kartám, ukázaly, že už tam se zarazilo přinejmenším Ministerstvo vnitra s tím, že omezilo výrazným způsobem země, ke kterým je možné tyto zelené karty použít. Protože nepředpokládám - a bylo by to určitě milé, kdyby do toho našeho dobrého a výnosného sociálního systému se začali hrnout například občané Spojených států nebo Kanady. Ale mám pocit, že takový stav v nejbližších letech, a určitě ne v období této vlády, nelze očekávat.

Ten problém má samozřejmě i další rozměry. To, že tady pan ministr a další hovořili o možnosti určité kriminalizace apod. v situaci, kdy tito lidé zůstanou bezprizorní - ale to nejsou žádní zločinci. To jsou lidé, které přišli do České republiky poctivě pracovat, vydělat si slušné a poctivé peníze a možná po čase se vrátit domů a pomoci svým rodinám, které žijí v mnohem horších podmínkách než mnohdy i ti nejchudší v České republice. Proto si myslím, že není příliš dobré vytvářet jakési stigma, že jsou to vlastně zločinci a že by mohli tady vytvářet nějaké mafie apod., protože ty už tady jsou, a nejsou to žádní chudáci, kteří by přišli vypomoci ekonomicky svým rodinám tím, že tady pracují na stavbách apod.

Ten problém samozřejmě souvisí i s otázkou určitých kontrolních mechanismů. Tady bylo hovořeno o agenturách. To jsou agentury, které zaměstnance zprostředkovávají. To znamená dělají jakýsi transfer, ale ti cizinci jsou zaměstnanci přímo těch firem, kde pracují. Pak jsou agentury, které zprostředkovávají formou služby tyto zaměstnance, čili přímo agentury je zaměstnávají. A byl tady uváděn i velký počet agentur, samozřejmě to není obvyklé, ale tak jak jsou informace, zřejmě páni ministři tyto informace mají, tak spousta těch agentur vznikla tím, že firmy si registrovaly tuto činnost v době, kdy se měnil zákoník práce a kdy docházelo k tomu, že nebylo možné si takzvaně tenkrát vyměňovat zaměstnance, takže toto měly jako jakousi řekl bych pojistku pro případ, že by to někdy potřebovaly. Většina těch agentur nebo těch firem to nepotřebovala.

Myslím, že je dobré přehodnotit znovu tato povolení k agenturám a vyhodnotit jejich práci. Protože já bych byl nerad, kdybychom je házeli do jednoho pytle, protože jsou agentury, které se chovají slušně, fungují, zaplatí těm lidem a zprostředkovávají práci nejenom pro cizince, ale i pro našince, případně v rámci členských zemí Evropské unie. Ten základní problém ale je v kontrolních činnostech. Protože aby tady mohli cizinci, ale mnohdy i naši zaměstnanci - čeští, moravští, abych nezapomněl, tak i ze Slezska - pracovat, tak pracují někdy za podmínek, které nejsou důstojné. Za této situace mě trošku překvapuje, když vláda, potažmo ministerstvo práce bez vyhodnocení potřebnosti těch kterých činností omezuje a snižuje například počty zaměstnanců na inspekci práce. V době, kdy začíná růst nezaměstnanost, začne snižovat počty pracovníků na úřadech práce. Je to opravdu typický příklad toho, jak pružně tato vláda reaguje na vznikající situaci. Když potom se zeptám na příslušném úřadě, jak vlastně kontrolují třeba dodržování zákazu zaměstnávání načerno nebo jestli kontrolují načerno zaměstnané zaměstnance například na stavbách apod., tak říkají: No, víte, pane poslanče, to máte těžké, když ty naše čtyři ženské z kontrolního odboru mají obklíčit staveniště. Pak to samozřejmě není jednoduché. A toto jsou odbory, které se nejdříve ruší, kde se propouští a kde bude čím dál méně lidí.

Určitě by pan ministr Langer upozornil, že spolupracují s cizineckou policií, a za to dík, to je dobře. Ale je to nedostatečné. Víme všichni a je to v povědomí všech, že tady zaměstnávání načerno existuje, že tady cizinci, a nejenom cizinci, ale i další zaměstnanci pracují načerno, ale kontrola je tak trošku benevolentní a raději ji ještě snížíme - v situaci, kdy hrozí nebezpečí právě toho, že tito propouštění cizinci se objeví na těchto černých pracovních trzích. Ministerstvo práce snižuje zaměstnance právě na těch činnostech, které by vlastně toto měly kontrolovat. To mně osobně není jasné a myslím si, že tady se rozchází vůle něco řešit se skutky, které potom následují.

Je potřeba si uvědomit, že to je stav, který je velmi důležitý, protože pokud hovoříme například o tom, že některé agentury zneužívají tyto cizince a ti lidé pracují za horších podmínek než naši domácí zaměstnanci, tak tady vzniká sociální dumping. Protože ta pracovní síla je vlastně pro zaměstnavatele levnější. Bohužel tím, že se tady podařilo vytvořit jakousi euforii v tom, že je potřeba vyhnat odbory z podniků a z firem, tak už nezbývá než to, aby příslušný úřad, kterému to náleží, tyto kontroly prováděl. A prováděl je stejně důsledně jako nahánění vietnamských obchodníků na tržištích. Ale to se bohužel moc neděje.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP