(9.10 hodin)
(pokračuje Vlček)

Dále budeme hlasovat o návrhu pana ministra Langera a ten navrhl, aby na 17. 2. jako druhý a třetí bod byly zařazeny body 40 a 49.

Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 239 z přítomných 127 poslankyň a poslanců pro návrh 58, proti 36. Tento návrh nebyl schválen.

 

Hlasovali jsme o všech návrzích, které zazněly, a můžeme se věnovat bodu

 

216.
Odpovědi členů vlády na písemné interpelace

 

Na pořad jednání 48. schůze Poslanecké sněmovny bylo předloženo celkem 12 odpovědí na vznesené písemné interpelace, s nimiž poslanci nebyli spokojeni, a z toho důvodu požádali o zařazení na pořad schůze Poslanecké sněmovny. Dvě z těchto odpovědí jsme již projednali, projednávání dalších bylo přerušeno. Upozorňuji všechny poslance na ustanovení §  12 odst. 6 jednacího řádu Poslanecké sněmovny, který zní: Není-li interpelující poslanec na schůzi Sněmovny přítomen, nekoná se o odpovědi na jeho interpelaci rozprava a Sněmovna k ní nezaujme stanovisko ani o ní dále nejedná.

A nyní přistoupíme k projednávání odpovědí na písemné interpelace.

Předseda vlády Mirek Topolánek odpověděl na interpelaci poslance Miroslava Váni ve věci, komu vláda pomáhá a komu vláda škodí. Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako sněmovní tisk 646. Projednání této interpelace bylo minulý týden přerušeno. Do rozpravy byli přihlášeni poslanci Krátký, Rath, Urban, Sobotka. Pokračujeme tedy v přerušené rozpravě. Táži se pana poslance Krátkého, jestli chce vystoupit. Ano, chce vystoupit. Připraví se pan poslanec Rath. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Krátký: Pane předsedo, dámy a pánové, vážení kolegové, debata byla přerušena v okamžiku, kdy jsem chtěl vysvětlit kolegovi Plachému období, kdy jsem měl pocit, že Občanská demokratická strana slouží všem, jenom ne normálním lidem. Mluvil jsem o období, kdy jsem přišel o 50 milionů v nedobytných pohledávkách, ze kterých jsem zaplatil daně, které tenkrát byly 42 procent. A abych už upřesnil, o které období šlo, pan Plachý měl pocit, že to je o vládách sociálních demokratů, období vlády sociálních demokratů, chtěl bych říct, že to je období první poloviny 90. let, konec roku zhruba 96. Období, kdy jsme platili na daních 42, 36 procent. Na daních, které byly takové, jaké byly. Půjčky jsme dostávali za 14 a 17 procent. Je to období, kdy mnoho lidí díky své velmi pochybné činnosti skončilo v Orlíku, kde se učilo plavat v drátěných košilích a v sudech. Je to období, na které bych hrozně rád zapomněl, ale prostě nejde to. A toto je období vaší činnosti a tuto nálepku vám nikdy nikdo už nemůže sundat!

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Nyní je přihlášen pan poslanec David Rath. Pan poslanec se vzdává své přihlášky. Dále pan poslanec Urban. Ten je zatím nepřítomen, tak také propadá přihláška. Dále byl přihlášen pan poslanec Sobotka k interpelacím z minulého čtvrtka. Stahuje svoji přihlášku. Další přihlášky do rozpravy nemám.

Táži se pana poslance Váni, jestli chce přednést návrh na usnesení k tomuto, anebo jestli chce vystoupit v rozpravě. Pan poslanec Váňa.

 

Poslanec Miroslav Váňa: Vážený nepřítomný pane premiére. Rozprava sice byla přerušena, ale přesto si dovolím pár postřehů na téma komu vláda škodí, komu vláda ODS pomáhá.

Po mém soudu vláda ODS pracuje na zakázku, pracuje v žoldu, pracuje na základě objednávky těch pěti procent nejbohatších občanů. Jim plní jejich ekonomické sny, těm pěti procentům nejbohatších plní jejich tužby. Jim vláda ODS dnes velmi výrazně snižuje přímé daně. Tak jak jsem řekl, naposledy kupříkladu sedmi statečným manažerům z ČEZ, členům představenstva v lednu roku 2008 vláda ODS přidává do kapes plus 300 milionů. A to škrtem pera, administrativním opatřením, razantním snížením daní.

Vláda ODS snižuje přímé daně nejbohatším, aby se jim lépe žilo, aby bohatli rychleji, aby byli vlivnější. Zato zbytku národa, těm 90 procentům lidí, velmi klesá díky tomuto životní úroveň. Těm jsou zvyšovány sazby nepřímých daní.

Vláda ODS zvolila nekompetentní politiku vůči drtivé většině lidí. Vůči těm obyčejným. Vůči těm, kteří žijí z poctivé práce. Vláda ODS díky této nekompetentní politice se dopouští útlumu spotřebitelské poptávky zejména u nízkopříjmové skupiny obyvatel, zejména u těch chudších, u těch, kteří vydělávají méně peněz. Vláda ODS díky tomu, že zvolila nekompetentní politiku, tak se dopouští podtržení a snižování příjmů drtivé většiny obyvatel, a to zejména těch chudších, a to zejména středních vrstev a nízkopříjmových skupin občanů. Vláda ODS snižuje občanům spotřebu. Vláda ODS se dopouští u většiny lidí poklesu reálné mzdy, reálné koupěschopné poptávky. A tak veškeré negativní dopady reformy veřejných financí dopadají zejména na bedra těch obyčejných lidí, těch, kteří žijí v režimu od výplaty k výplatě.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP