(9.20 hodin)
(pokračuje Váňa)

Vláda ODS dusí spotřebu 75 % obyvatel, kteří svojí výplatou, svojí mzdou, nedosahují na průměrný plat, na těch pomyslných 22 500 korun.

Vláda ODS naopak vyhrocuje sociální napětí ve společnosti, nevede dialog mezi sociálními partnery, mezi zaměstnavateli, zaměstnanci, zhoršuje cíleně postavení pracujících.

Vláda ODS svojí reformou veřejných financí naopak brzdí růst ekonomiky. Zvyšováním sazeb nepřímých daní se dopouští a dopustila se radikálního a razantního zdražení energií, růstem nepřímých daní došlo ke zdražení cen stavebních prací, údržbářských prací, zdražily se nájmy, odvoz odpadků. Díky růstu nepřímých daní se zdražilo pojistné, poštovné, veškeré služby právníků, zdražily se kupř. vstupenky do kin, divadel, na koncerty, na přednášky, na různé kurzy, na školení, na různé zábavy, na diskotéky. Zdražily se služby typu holič, kadeřník, masáže, manikúra, pedikúra. Zdražily se opravy automobilů, obuvi, opravy budov a další jiné služby. Tím se roztočila inflační spirála. Díky růstu nepřímých sazeb, sazeb nepřímých daní, došlo ke zvýšení cen léků, dětských plenek, dětského oblečení, potravin. Zdražily se učební pomůcky, vysokoškolská skripta. Studenti platí daleko víc za stravu, za ubytování. Kupříkladu maminky platí daleko víc za školky -

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Pane poslanče, já vás přeruším na chvilečku a požádám kolegyně a kolegy, aby se zklidnili, protože skutečně to není důstojné. Když to nejde, tak opusťte tento jednací sál a je to. Takže prosím, pokračujte.

 

Poslanec Miroslav Váňa: Vy mě budete slyšet i venku!! (Pobavení v sále.)

Tak, vláda ODS zvýšením nepřímých daní přenáší veškerou daňovou zátěž na prostý lid, na ty obyčejné lidi. Těm, kteří jsou bohatí, ta reforma opravdu nevadí. Jim žádné zdražení neublíží. Naopak těm bohatým reforma velmi výrazně přispěje, pomůže, poněvadž jim přidá mnoho korunek do kapes. A tak na reformě vydělávají bohatí. Bohatí bohatnou nespravedlivě, ale zato ti chudí trpce a těžce chudnou. A tak ODS buduje společnost, kde opravdu bohatí bohatnou bezpracně, bezstarostně. Buduje společnost, kde široká veřejnost postupně chudne. ODS buduje společnost, ve které 80 % lidí má názor, že ti bohatí díky ODS bohatnou nefér, bohatnou nespravedlivě, bohatnou nepoctivým způsobem. To si myslí 80 % lidí. 76 % lidí vládě ODS nevěří. 76 % lidí není spokojeno se způsobem práce vlády.

Dvě třetiny všech obyvatel svými příjmy jsou pod hranicí 22 500 korun. A tak není žádný div, že za vlády ODS v této zemi řada středoškoláků a vysokoškoláků pracuje za plat 16 000 korun. Řada středoškoláků a vysokoškoláků pracuje za plat 16 000 korun! Řada lidí, kteří jsou vyučeni v různých oborech, pracuje za plat 13 000 korun. Platy mnoha zaměstnanců, zejména v postižených regionech, jsou okolo 10 000 korun.

Víte, pane nepřítomný premiére, já bych vám přál někdy, kdybyste s takovým člověkem, který vydělává 10 000 korun, šel do krámu a zkusil s ním nakupovat. To byste viděl, že takový člověk nepotřebuje ani ten velký supermarketový vozík. On se spokojí s malým košíčkem, kde si položí chlebíček, vodorovně rohlíček, potom čtvrtku másílka a už to šupajdí k pokladně. (Pobavení v sále.) A takhle to opakuje a nemůže si dovolit drahé salámy, drahé sýry, drahé šunky, drahá vejce. Nemůže si dovolit ani šťávu, poněvadž pije vodu z vodovodního kohoutku. Já vím, že kolegové se smějí, že jim to připadá legrační, protože oni jdou třeba se třemi velkými vozíky do supermarketu, ale ten náš modelový desetitisícový člověk, ten tam opravdu šupajdí s tím malým košíčkem, protože on má na to másílko, chlebíček, rohlíček, na jedno vejce, a to proto, aby doma zaplatil topení, vodu, plyn elektřinu, aby zaplatil za ty nejnutnější výdaje. Možná se to zdá někomu legrační, možná se to zdá někomu zábavné, možná se to zdá někomu neskutečné, ale mnoho lidí z vesnic, mnoho lidí z malých měst, mnoho lidí z panelákových sídlišť v tomto režimu, v režimu od výplaty k výplatě, zkrátka žije. Mnoho lidí má rozpočítanou svoji útratu na den a je jim přesně jasno, že za den může rodina utratit tolik a tolik korun a víc ne, protože by lidi nevyšli. To je prosím, kolegyně a kolegové, příběh konkrétních matek samoživitelek, to je ze setsakramentsky reálného světa. Možná to není z vašeho světa, ale je to ze světa obyčejných lidí. A věřte, takových zkrátka není málo.

A když si do toho ještě namixujeme zdravotnické poplatky, tu debatu jsme tady zažili a prožili včera, tak ty veškeré dopady politiky ODS dopadají skutečně střemhlav na bedra, na záda mladých, starých, vícepočetných rodin.

Vážený nepřítomný pane premiére, ODS buduje společnost sociálně nespravedlivou zejména vůči těm chudším občanům. To není společnost, kde by lidé měli rovné šance, rovné příležitosti. Tady nejsou rovné šance a rovné příležitosti pro každého. Ti bohatí, ti mají šance setsakramentsky rovnější. Ti bohatí mají život zkrátka lehčí. ODS buduje společnost, kde se mnoho lidí bojí zestárnout, kde mnoho lidí se bojí onemocnět, kde mnoho lidí je stresováno, zdali ještě zítra budou mít svoji práci.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP