(9.40 hodin)

Poslanec Jiří Krátký: Já budu co nejstručnější. Já mám dojem, že ta aféra uměle vyrobená vyšumí tak, jako vyšuměly ty televizní šoty nebo ten štáb televizí, které snímaly na letišti paní náměstkyni Jourovou, která byla okamžitě zatčena. Rozsypala se jí rodina a všechno. Prostě neštítíte se vůbec ničeho! Aspoň tu odpovědnost potom následně neste.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Pan poslanec Chytka. Chce pan poslanec Plachý před tím vystoupit s faktickou? Nechce. Takže pan poslanec Chytka. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Radim Chytka: Vážené dámy a pánové, no já doufám, že se na to dívají lidé. To by mě velice zklamalo, kdyby se na to lidé nedívali. Já samozřejmě jsem si vědom vážnosti situace, jsem si vědom krize, jsem si vědom toho, že vláda ústy pana premiéra příští týden přednese plán, jak s touto krizí bojovat, jak ulevit samozřejmě našim občanům a jak se snažit tuto krizi přežít a eliminovat ono propouštění. Ale zároveň bych byl rád, aby ti občané se dozvěděli, co ministr práce a sociálních věcí za ČSSD dělal s jejich miliony, s miliony daňových poplatníků. Že je posílal do nevěstince. A to se mi jeví nemravné! A to bych chtěl, aby lidé věděli!

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Pan poslanec Sobotka s přednostním právem. Poté pan poslanec Plachý.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Já si myslím, že pokud došlo v minulosti k poskytnutí jakýchkoli finančních prostředků v rozporu s platnými zákony a předpisy, tak je přece právo kteréhokoli kontrolního orgánu, aby takové věci prozkoumal. Já myslím, že nepochybně příslušná ministerstva už měla dávno podniknout všechny kroky k tomu, aby tyto věci prozkoumala, a pokud se dospělo k názoru, že tam byl porušen nějaký zákon nebo vnitřní předpis, tak z toho měly být vyvozeny sankce. Čili já se ptám, zdali příslušná ministerstva, v jejich čele přece už sedí řadu let představitelé Občanské demokratické strany či jiných koaličních stran, tyto věci prověřila, prozkoumala a jaký je výsledek. Já věřím, že nás o té věci příslušní ministři nepochybně v příštích dnech budou informovat, a do té doby bych navrhoval, abychom tady na půdě Poslanecké sněmovny jednali o vážnějších a serióznějších otázkách, než jsou podobné mediální spekulace. Ale myslím si, že je právo, svaté právo, každého kontrolního orgánu, aby takové věci prozkoumal, zdali skutečně… to znamená že byl porušen nějaký zákon, předpis či směrnice.

Já bych pouze jenom ještě jednu oznámku ke krizi a k tomu, co se děje. Tady dochází k určitému omylu. Česká ekonomika začala zpomalovat už dávno předtím, než k nám dorazil dopad finanční a hospodářské krize ze Spojených států. To je ten hlavní problém našeho vývoje. Když se podíváte na vývoj hrubého domácího produktu, tak zjistíte, že ten pokles už začal za vlády Občanské demokratické strany v roce 2007 a prohloubil se v roce 2008 ještě předtím, než jsme mohli inkasovat ten první úder zpomalení poptávky, ke kterému došlo ve druhé polovině roku 2008.

Ten problém je v tom, že Topolánkova vláda prosadila takzvanou reformu veřejných rozpočtů, která podlomila poptávku obyvatel, a o tom tady také hovořil kolega Váňa, podlomila poptávku širokých vrstev českých občanů, zejména důchodců, zejména lidí sociálně slabých. To zvýšení DPH, zavedení poplatků ve zdravotnictví, vaše daňová politika. To snížilo poptávku už během roku 2008, a samozřejmě že se tyto negativní trendy, které vy jste nastartovali takzvanou reformou veřejných rozpočtů, spojily s negativními trendy, které k nám přišly z vnějšku, to znamená v důsledku ochlazení poptávky po našem zboží a našich službách. Čili ten problém, ten hlavní problém, ta hlavní vina vaší vlády je v tom, že vy jste tu krizi ještě prohloubili. Vaší daňovou a sociální politikou jste tu krizi ještě prohloubili. Ta krize nejde… ta vaše rozpočtová, daňová politika nejde proti krizi. To je stejný vektor, to je stejný směr. Vy jste začali jít ve směru propadu české ekonomiky už na přelomu let 2007 a 2008, kdy jste prosadili ten svůj tazvaný reformní balík. Teď ještě krize ty dopady prohloubila.

A já myslím, že ODS a Mirek Topolánek spoléhá na jedinou věc - že ta krize je tak velkou pohromou, že v podstatě se v ní skryjí veškeré chyby vládní rozpočtové, daňové a hospodářské politiky. A já myslím, že povinností opozice je na ty otázky poukázat a upozornit na to, že vláda už začala dělat chyby v hospodářské, daňové a sociální politice dávno předtím, než do České republiky dorazily dopady finanční a hospodářské krize. Bohužel je to smutné. Nemyslel jsem si, že se někdy dočkáme tak hloupé hospodářské, rozpočtové a sociální politiky, ale je to tak. My jsme takovou politiku nepodporovali a budeme se od ní v budoucnu distancovat.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Pan poslanec Plachý. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jaroslav Plachý: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, dovolte mi, abych panu poslanci Váňovi poradil, jak naplnit košíčky našich spotřebitelů. Já si myslím, že jedno řešení existuje. Stačí, kdyby prodal svou audinu A6, pak použil takto získané prostředky pro opravdu chudobné lidi a naplnil jim ty košíčky. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Pan poslanec Tejc s faktickou a poté pan poslanec Bratský. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jeroným Tejc: Tak já myslím, že tam, kde docházejí argumenty (smích zprava), tam samozřejmě přicházejí… Smějete se sami sobě, kolegové, ale nevadí, je to na vás. Tam, kde docházejí argumenty věcné, tam samozřejmě přicházejí osobní útoky.

Jestli pan kolega Váňa si vydělal na svůj automobil způsobem, který může doložit, myslím, že je to v pořádku. Myslím, že byste se spíše měli ptát svého pana premiéra, jak koupil volvo za 400 tisíc korun, jak zdůvodnil tehdy jeho nákup a za jakých to bylo okolností. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Pan poslanec Bratský. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Petr Bratský: Dámy a pánové, já jsem známý spíše tím, že se snažím tady hovořit seriózně, a beru skutečně v potaz jenom jednu věc, že když jsem předtím hovořil, a za to se vám všem omlouvám, samozřejmě, když jsem hovořil, tak jsem chtěl jenom nastavit zrcadlo panu kolegovi Váňovi za styl, jakým přednášel svoji interpelaci, která je svým obsahem závažná, pojednává o věci, která je vážná. My ji také tak vnímáme. Myslím si, že nejenom vláda, ale i členové, poslanci a poslankyně vládní koalice se snaží pracovat na těch věcech, které jsou pro naše občany do budoucna určitě dobré, které budou pomáhat řešit jejich tíživou situaci. Ostatně některé návrhy zákonů před sebou mít budete. Na podvýborech a výborech se s mnohými z vás přece velmi seriózně bavíme o těch věcech a jsme tam k sobě navzájem poměrně vstřícní. Máme možná trošku jiné metody, ale na druhou stranu nám jde společně o jedno.

Čili já říkám za sebe, já se možná omlouvám za ten zlehčující tón, se kterým jsem zde předtím vystoupil, na druhou stranu nechci se omlouvat za věci, které prostě se my snažíme hájit a vy se je snažíte naopak poukazovat. To je v podstatě asi ten problém. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Ano. Pan poslanec s faktickou. (O slovo se hlásí poslanec Váňa.) Faktická má přednost. Ne, pane poslanče. Nedám vám slovo. (Reaguje na poslance Váňu.) Prosím, pane poslanče, pojďte s faktickou.

 

Poslanec David Kafka: Dámy a pánové, dobré ráno. Zákon o zaměstnanosti číslo 435/2004 Sb. definuje v hlavě 3 podpůrčí dobu. Pokud někdo bude chtít mluvit o podpůrčí době, a tedy o době, jak dlouho je poskytována podpora v nezaměstnanosti, ať si přečte § 43. Já vám děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Nyní vystoupí pan poslanec Váňa. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Miroslav Váňa: Pane předsedo, vaším prostřednictvím, ke svému milému drahému kolegovi panu poslanci Plachému. Kdybych měl poslechnout rady pana poslance Plachého, tak bych mohl prodat svůj osobní automobil, který skutečně vlastním, ale to není Audi A6, to je peugeot, který je koupený z bazaru a má hodnotu 250 tisíc. Takže já tím peugeotkem ty košíčky budu plnit.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP