(9.30 hodin)
(pokračuje Váňa)

ODS buduje společnost, kde mnoho lidí nedosáhne na důstojný život. ODS buduje společnost, kde jsou kruté, nespravedlivé a neobjektivní rozdíly v odměňování za práci středních vrstev, kde je celá řada středoškoláků a vysokoškoláků, a mezi odměňováním těch nejlépe placených, špičkově placených manažerů. ODS buduje společnost, kde ke vzdělání nemá každý stejný a rovný přístup. Jiný přístup mají děti bohatých rodin, jiný přístup mají děti chudých rodin. Prostřednictvím předsedy parlamentu odpovím v čem.

Náklad na jedno dítě středoškoláka je pro rodiče 4 tisíce korun. Náklad na jedno dítě vysokoškoláka je pro rodiče mezi 11 a 13 tisíci korun. Takže znám celou řadu rodin, kde jsou tři nebo čtyři děti, jedno je chytřejší jak druhé, a ejhle, vysokou školu si může dovolit pouze jeden - pouze jeden - protože rodiče pro ty další tři děti nemají ze svého platu měsíčně 13 tisíc korun, aby mohli platit vysokoškolákovi dopravu, skripta, menzu, ubytování a ostatní náklady se studiem na vysoké škole související. To je prostě z obyčejného života, to je realita. Tak to zkrátka je.

ODS buduje společnost, kde pro mnoho lidí práce je poukázkou k chudobě. Pracují poctivě, pracují s plným nasazením, a přesto za tu celodenní dřinu a lopotu si za měsíc odnesou domů peníze, které skutečně a vážně stačí pouze na úhradu, na zaplacení těch nejnutnějších životních potřeb. To je opět realita pro celou řadu pracujících. To je z reálného života.

Vážený pane nepřítomný premiére, ODS také buduje společnost, kde celé řadě lidí, kteří přijdou o práci, kteří mají nouzi, kteří mají problémy, tak jim není rychle a účinně podána a nabídnuta pomocná ruka. Prostě jsme ve společnosti, kde reforma veřejných financí podporuje luxus, přepych, bohatství, ale je namířena proti životní úrovni drtivé většiny lidí. Pro to, aby opravdu úzká skupina mohla bohatnout, tak široké vrstvy veřejnosti, těm je životní úroveň snižována, protože oni, tito lidé, jsou konfrontováni rostoucími nepřímými daněmi na každém kroku, každičkým dnem.

Takže to je důvod, a proto opakuji svoji prosbu, svoji žádost vůči kolegyním a kolegům zde v Poslanecké sněmovně, abychom hlasovali o zamítnutí odpovědi pana premiéra na moji interpelaci, komu vláda ODS pomáhá a komu vláda ODS škodí. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Do rozpravy se hlásí pan poslanec Chytka. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Radim Chytka: Vážený pane předsedo, vážené dámy a pánové, pokud jsem poslouchal velice dobře svého kolegu, tak ten obhajoval vládu ČSSD, že to je tedy ta vláda, která myslí na ty poctivé chudé lidi oproti zlé ODS. Pochopil jsem, že kolega obhájil veškeré kroky a chtěl obhájit pravděpodobně i kroky svého přítele Radko Martínka, který šoupl do Náchoda přes 1 milion na nevěstinec. Chápu to správně, že chtěl obhájit svého přítele Škromacha, který šoupl přes 4 miliony do Náchoda pro nevěstinec. A je pravděpodobně pravda, že jeho přítel Miloslav Mrština tím pádem nemusí s tím košíčkem jít do obchodu, tam si uložit chlebíček, tam si uložit rohlíček, maximálně jedno vajíčko.

Vážený pane kolego, nezlobte se, ale vaše politika je nemravná!

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Pan poslanec Váňa se hlásí do rozpravy. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Miroslav Váňa: Milý - přes pana řídícího, přes pana předsedu Poslanecké sněmovny - milý pane poslanče Chytko, já nevím, kdo kam co šoupnul, já ani nevím, kam a jak chodí nakupovat můj přítel Radko Martínek a můj přítel Zdeněk Škromach. Já vím, že oba dva jsou mí přátelé, slušní lidé a nakupují s rozvahou do svých košíčků.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Dále do rozpravy pan poslanec Bratský. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Petr Bratský: Děkuji za slovo. Já jsem přemýšlel, kde jsem viděl tu vysněnou zemi, protože mi to bylo strašně blízké, co nám pan kolega ve své interpelaci říkal, a pak jsem si vzpomněl a tak jsem pro tu knihu zašel. Je to kniha o Pchjongjangu v Severní Koreji, kde dosáhli téměř ideálu, který tady vyznával pan kolega Váňa, ty rovné příležitosti. Všichni zhruba stejné oděvy, stejné boty, chodí společně do práce, nakupovat, když se vracejí, jdou do společné jídelny, dostanou stejné jídlo, jsou všichni stejně spokojeni. To je opravdu bezvadná věc a tato kniha je takový komiks, který pojednává o návštěvě Pchjongjangu, a já vím, že je velmi obtížně se tam podívat, ale na druhé straně já bych ji panu kolegovi dal přečíst a myslím si, že rozhodně se rozhodne, kde bude trávit nejbližší dovolenou. Pojede to tam zkontrolovat a potom se nabije argumenty a ještě lépe nám to vysvětlí. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Pan poslanec Sobotka se hlásí. Prosím.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji. Vážený pane předsedo, vážené kolegyně a kolegové, vážená vládo, byť tedy ve zbytkové sestavě, já se domnívám, že my jsme tady placeni z peněz daňových poplatníků, a myslím si, že bychom tady neměli trávit tento čas příspěvky, které tady zazněly v těch předcházejících dvou vystoupeních kolegů z Občanské demokratické strany. Víte, je možné, že se na záznam z tohoto jednání budou dívat lidé, kteří mají čistý měsíční příjem 8 tisíc korun a mají skutečně problém, jak s tím čistým měsíčním příjmem vyjdou. Je možné, že se na ten záznam budou dívat lidé, které tento měsíc propustili z práce, vy jste jim zkrátili podporu v nezaměstnanosti, zvedli jste jim DPH a oni s tou mizernou podporou v nezaměstnanosti budou muset vystačit pět měsíců, pak už jim nikdo nepomůže, ale ta práce prostě není.

Já pokládám za nevhodné v této době, v době, kdy na Českou republiku dopadá finanční krize, aby tady probíhaly příspěvky, které budou zmiňovat Severní Koreu apod. Já myslím, že je dobré podívat se k nám domů, nedělat si legraci z obtížné sociální situace velkého množství obyvatel České republiky, a já chci jasně říci, že za sociální demokracii, že my tu obtížnou sociální situaci velkého množství našich spoluobčanů bereme vážně.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Pan poslanec Krátký, poté pan poslanec Chytka.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP