(11.00 hodin)

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Dámy a pánové, jak avizoval předseda Poslanecké sněmovny, budeme pokračovat v našem jednání bodem číslo

 

29.
Vládní návrh zákona o zrušení Státního fondu kultury České republiky
a o změně zákona č. 239/1992 Sb., o Státním fondu kultury České republiky,
ve znění pozdějších předpisů, a zákona č. 121/2000 Sb., o právu autorském,
o právech souvisejících s právem autorským a o změně některých zákonů
(autorský zákon), ve znění pozdějších předpisů,
(zákon o zrušení Státního fondu kultury)
/sněmovní tisk 561/ - prvé čtení

 

Z pověření vlády tento návrh uvede ministr kultury Václav Jehlička. Já vás, pane ministře, prosím o vaše slovo.

 

Ministr kultury ČR Václav Jehlička Děkuji, paní místopředsedkyně. Dobrý den, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci. Jak zde již bylo řečeno, předkládám vládní návrh zákona o zrušení Státního fondu kultury České republiky s cílem ukončit činnost tohoto fondu, kterému současná právní úprava nezajišťuje dostatek finančních zdrojů k plnění jeho poslání. Chtěl bych podotknout, že je to příběh starý již 17 let, který byl ve svém záměru dobře míněn, ovšem celý zákon, tak jak byl schválen, byl poměrně naivní a neprofesionální, protože od počátku jeho existence neměl fond žádné trvalé, dostatečné, zákonem garantované nárokové zdroje a z toho vyplývaly i jeho další problémy, kterých bylo a je velmi mnoho. Ty také následně souvisely s řadou vlekoucích soudních se sporů. Po mém nástupu na ministerstvo v roce 2007, když jsem se seznámil s tímto smutným příběhem, jsem se rozhodl předložit vládě návrh na zrušení tohoto fondu, protože v žádném případě již neplní svoji funkci, je vlastně zdiskreditovaný, ztratil důvěryhodnost a je nutno i rozetnout všechny ty problémy a spory, které s ním souvisí.

V současné době představují roční disponibilní příjmy fondu použitelné pro podporu kulturních projektů pouze 6 milionů korun, a jsou tvořeny především příjmem z nájemného z Národního domu Na Vinohradech. Od roku 2006 je nefunkční rada fondu, která rozhoduje o způsobu a výši čerpání prostředků fondů. Členy rady fondu volí Poslanecká sněmovna. Po skončení funkčního období členů rady v roce 2006 nebyli pak již nikdy členové fondu zvoleni.

Navrhuje se proto fond zrušit, převést jeho závazky a příslušnost hospodaření s majetkem, s nímž fond hospodaří, na jiné subjekty.

Fond disponuje třemi objekty. Je to dům U Černé Matky Boží, dále je to dům U Hybernů a Národní dům Na Vinohradech. Příslušnost hospodařit s domem U Černé Matky Boží včetně souvisejících práv a závazků se navrhuje převést na příspěvkovou organizaci Ministerstva kultury Národní galerii v Praze, která zde již provozuje expozici českého kubismu. Příslušnost hospodařit s ostatním majetkem fondu, to je dům U Hybernů a Národní dům Na Vinohradech, včetně souvisejících práv a závazků, se navrhuje převést na Ministerstvo kultury. Dále se navrhuje, aby majetková práva podle § 26 odst. 2 autorského zákona, zejména tzv. odúmrtě, vykonávalo po zrušení fondu rovněž Ministerstvo kultury. Příjmy z autorského zákona jsou velmi malé. Ročně se pohybujív řádech statisíců.

Chtěl bych ještě říci, že v současné době je v pokladnici tohoto fondu asi 20 milionů korun. Tyto navrhujeme, aby byly převedeny do státního rozpočtu a po projednání s Ministerstvem financí byly převedeny zpět do resortu kultury.

Ještě bych chtěl podotknout, že vzhledem k tomu, že návrh zákona byl předložen vaší komoře již v polovině minulého roku, počítalo se s účinností od 1. ledna tohoto roku. Vzhledem ke skluzu v projednávání je potřeba účinnost upravit návrhem někoho z vás, zřejmě ve výboru, tak aby nabyl účinnosti od 1. 1. roku 2010; je to především z účetních důvodů.

Vy všichni znáte jistě příběhy o lotynce, která se měla stát zdrojem fondu na podporu kultury, jako je tomu ve Velké Británii. Zdejší prostředí loterijní je ale zcela odlišné, takže se tak nestalo, lotynka zkrachovala. Všechny peníze, které byly do toho investovány, byly fondem půjčeny na počátku 90. let od Komerční banky, takže teď z příjmů fondu z domu U Černé Matky Boží musí být hrazena půjčka, kterou si tehdy fond vzal. Z domu U Hybernů žádné peníze neběží, protože tam se umořuje ta nákladná rekonstrukce, a jediným zdrojem příjmů je Národní dům Na Vinohradech, který byl někdy v době pana ministra Dostála převeden z Ministerstva dopravy na Ministerstvo kultury, a počítáme, že těch zhruba 6 milionů ročně bude putovat do rozpočtu Ministerstva kultury po zrušení tohoto fondu.

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, děkuji vám za pozornost a žádám vás o podporu tohoto návrhu. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane ministře. Prosím nyní o slovo zpravodaje pro prvé čtení, kterým je pan poslanec Josef Ježek, a ještě oznámím, že pan kolega Rafaj má náhradní kartu číslo 5.

Nyní patří slovo zpravodaji, panu poslanci Josefu Ježkovi.

 

Poslanec Josef Ježek: Vážená paní místopředsedkyně, dámy a pánové, dobrý den, dobré dopoledne. Předložený sněmovní tisk 561, vládní návrh zákona o zrušení Státního fondu kultury České republiky, je záležitostí, která byla vládou předložena sněmovně už 21. 7. 2008 a již zhruba asi dvakrát byla zařazena na program schůze Poslanecké sněmovny, leč teprve nyní na ni přichází řada.

Já myslím, že všechno podstatné, co v této záležitosti mělo být řečeno nebo má být řečeno, tady již přede mnou řekl můj předřečník, pan ministr kultury, a všechny důležité věci jsou samozřejmě obsahem onoho sněmovního tisku. Myslím si, že s ohledem na čas, který nás v tuto chvíli trápí, a časový skluz projednávání programu této schůze, se mé vyjádření omezí na naprosté minimum.

Požádám vás všechny, abyste tento vládní návrh zákona postoupili do druhého čtení. Děkuji vám.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP