(11.10 hodin)

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu zpravodaji poslanci Josefu Ježkovi a otevírám obecnou rozpravu. Mám do ní jednu písemnou přihlášku pana poslance Miroslava Grebeníčka. Prosím, má tedy slovo jako první.

 

Poslanec Miroslav Grebeníček: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, po celou dobu svého trvání měl Státní fond kultury České republiky jen minimální zdroje příjmů, a to především z pronájmu nemovitostí, padesátiprocentního podílu z příjmů za pronájem kulturních památek od Ministerstva kultury a příjmů podle autorského zákona, tzv. odúmrtí. V roce 2004 získal, a pan ministr na to už poukázal, vedle nemovitostí U Černé Matky Boží a U Hybernů, s nimiž byl příslušný hospodařit, bezúplatně příslušnost k hospodaření s Národním domem, tedy Kulturním domem železničářů na Vinohradech.

V minulosti, a nemám zde na mysli pouze funkční období stávajícího ministra, jsem opakovaně upozorňoval na neudržitelnost dosavadního stavu, kdy Státní fond kultury České republiky sice formálně existoval, ale neplnil přiměřeně roli, pro kterou byl původně zřízen. Důvod byl naprosto jasný: minimální vlastní příjmy a nulové dotace. Fond nebyl často schopen ani ony nevelké rozpočtové prostředky na podporu kulturních projektů přidělit, a to z důvodu své naprosté nefunkčnosti. Je například s podivem, že po ukončení funkčního období členů rady fondu zvolených pro období 2003 až 2006 nebyla už vůbec ustanovena nová rada fondu. Holt, dějí se to věci v České republice, šťasten ten, kdo nic neví.

Vše nasvědčuje tomu, že vláda se Státním fondem kultury České republiky, s jeho aktivnější činností, co se týče podpory kultury, vlastně nikdy příliš nepočítala. Jde tedy o neudržitelný stav, v tom dávám panu ministru kultury zapravdu. Za těchto okolností rozumím vládnímu návrhu na zrušení Státního fondu kultury České republiky a nebudu mít problém s tím, abych připomenutý návrh podpořil.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu poslanci Grebeníčkovi. Jako další se do rozpravy ze svého místa hlásí paní poslankyně Zubová. Prosím.

 

Poslankyně Olga Zubová: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, dovolte mi, abych zde vyjádřila názor kulturní obce, která vládní návrh na zrušení Státního fondu kultury nevidí tak jednoznačně, jak zde bylo několika předřečníky řečeno. Ministerstvo kultury chce fond rušit v situaci, kdy každých 100 tisíc je pro kulturu dobrých. Ministerstvo kultury chce fond rušit v době, kdy došlo ke snížení letošních výdajů na kulturní aktivity na 65 % výše loňského roku, přestože celkový rozpočet Ministerstva kultury pro letošní rok je o něco málo vyšší než loni. Tento návrh přichází v době krize, kdy masivně odstupují sponzoři, kteří doposud kulturní aktivity podporovali. Když dojde ke zrušení fondu, bude zrušen další možný zdroj peněz, který v minulosti již byl používán.

Fond má ve správě nejen nemovitosti, ale také autorská práva, která stát zdědil, a je třeba s těmito majetkovými právy pracovat. To Ministerstvo kultury jako správce fondu v minulých letech zásadně zanedbávalo, nikdy nezveřejnilo, která práva fond vlastní, nikdy je nepropagovalo k dalšímu využití. Je přece otázkou nejen morální, ale i politickou, jak stát v době kreativní ekonomie, která o autorských a intelektuálních právech uvažuje jako o základním kapitálu, hospodaří s těmito právy. Z podstaty zde privatizace není možná, jedině správa v jiné instituci typu nadace, tedy fondu.

Peníze Státního fondu kultury nebyly loni ani předloni vyplaceny, neboť fond nemá radu, a z toho důvodu nemůže vykonávat své poslání. Příjmy Státního fondu kultury jsou používány na opravy a investice vlastního majetku, a nikoli vypláceny třetím subjektům v souladu se zákonem.

Zrušením Státního fondu kultury se chce ministerstvo zbavit správy a možného rozvoje této instituce, což je ale v příkrém rozporu s koncepcí účinnější podpory umění na léta 2007 až 2013, kterou schválila vláda. Za druhé je to také v příkrém rozporu s prohlášením vlády, kde se vláda zavazuje, že bude podporovat co nejživější kontakt občanů s kulturními statky a vytvářet podmínky k co nejširší svobodné spoluúčasti občanů a nevládních neziskových organizací na kulturních aktivitách v obecním, regionálním i národním měřítku.

Právě Státní fond kultury byl zřízen jako finanční nástroj podpory české kultury, což bylo již s jistým úspěchem v letech 2002, 2005 a 2006 realizováno ve výši 10 mil. ročně na podporu nevládních neziskových organizací. Vezmeme-li v úvahu, že podle zprávy fóra dárců dosáhla podpora kultury prostřednictvím českých kulturních nadací z výnosu nadačního investičního fondu celkové částky 4,56 mil. Kč, je Státní fond kultury přes všechny problémy důležitým, ba významným, zdrojem.

Namísto toho, aby Ministerstvo kultury bylo voláno k zodpovědnosti a řádné správě svých povinností, které má ze zákona, má parlament přistoupit na to, aby problémy, které s fondem souvisejí, byly zameteny pod stůl a majetek, který fond vlastní, aby mohl plnit své poslání a podporovat kulturu, byl rozpuštěn? Prosím, abyste tyto skutečnosti zvážili při svém hlasování. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: To byla paní poslankyně Zubová. Je zde jedna faktická poznámka od pana kolegy Jandáka. Já vás poprosím, pane kolego, jen o vteřinu strpení.

Prosím, ještě jednou avizuji, nalezl se telefon Nokia. Já bych vám nevstupovala do řeči, ale neustále se na něj dobývá - nevím, jestli někomu nezkomplikuji život - nějaká Barunka. Asi po čtvrté už se mi tady ozývá a vidím na displeji: volá Barunka. Jestli někdo můžete Barunce pomoci, tak prosím, zde je ten telefon. Oznamuji to i do kuloáru nebo hostům, kteří se pohybují dnes v Poslanecké sněmovně. Jinak ten telefon budu muset nějak umlčet, aby tady nezvonila Barunka i nadále.

Pane kolego, promiňte, že jsem vám nedala slovo hned.

 

Poslanec Vítězslav Jandák: Vy jste to udělala schválně, paní předsedající. (Směje se.) Já jsem ztratil niť. Děkuji vám moc za slovo.

Dámy a pánové, určitě čekáte, že vystoupím jako stínový ministr velice tvrdě proti tomuto návrhu. Není to pravda, nevystoupím. Nechám to na koalici, která, jak vidím, má opět v jednom problému jasno.

Já bych chtěl říci pouze tu věc, že absolutně schvaluji čin pana ministra, protože takovýto fond, který vlastně naši předci vytvořili, protože tady došlo k obrovské lumpárně zvané Česká lotynka, dodnes nevyřešeno, šlo o hodně peněz a ještě generace příští a příštích několik desítek ministrů to bude splácet, ale přesto si myslím, že to, co tam zůstalo po tomto problému, bylo opět špatně jako samotná lotynka. A myslím si, že nemá cenu pokračovat špatně. V tom schvaluji krok pana ministra, protože fond kultury by měl smysl, kdyby byl postaven na úplně jiných základech, na úplně jiných principech, a byl by živoucí. Tato mrtvola v podstatě musí skončit. Já budu hlasovat pro návrh pana ministra. Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu poslanci Jandákovi. Právě jsem oznámila slečně nebo paní Barunce, že zvedám telefon napříště já.

Pan kolega Stanislav Křeček se hlásí řádně do rozpravy.

 

Poslanec Stanislav Křeček: Paní předsedající, kolegyně a kolegové, pane ministře, možná to s věcí nesouvisí, ale pokud tady byl zmíněn Národní dům na Vinohradech, tak bych chtěl říci, že jsem již dlouho před Vánocemi žádal Ministerstvo kultury o vysvětlení skutečnosti, že přestože o pronájem domu žádala celá řada kulturních institucí, tak byl Ministerstvem kultury dán tento dům do nájmu soukromé osobě, která je velmi významným sponzorem jedné z významných vládnoucích stran. Domnívám se, že to není v pořádku a že by nám to Ministerstvo kultury mělo vysvětlit. Dosud jsem odpověď nedostal. Děkuji.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP