(Jednání pokračovalo v 15.09 hodin.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Dámy a pánové, já jsem si stihl ujasnit některé omluvy. Zahajuji tedy přerušené jednání a interpelace poslanců na ministry. Zjistil jsem, že je tady také omluva pana ministra Nečase pro dnešní jednání Sněmovny, kterou jsem nepřečetl. Tím doplňuji ty omluvy, které už jsem tu uvedl. To znamená, že i ta první interpelace, která je podaná na ministra Nečase ve věci financování ústavů sociální péče, může být přednesena pouze s tím, že bude vybavena podle jednacího řádu, tak jak předepisuje zákon. To je interpelace pana poslance Vlastimila Aubrechta, který tu není, jak vidím, v této chvíli. Takže interpelace zřejmě přednesena nebude.

Budeme tedy postupovat v tom seznamu dále. Je tu interpelace pana poslance Ivana Ohlídala na ministra Ivana Langera, který mezitím svou interpelaci stáhl, jestli jsem to správně pochopil, takže tato interpelace také neproběhne. Ministr Langer tady totiž není.

Pak je tu interpelace pana poslance Václava Snopka na ministra Martina Římana, nepřítomného, ale vy to přesto přednesete. Takže zazní interpelace na ministra Římana ve věci regulace výroby a cen tepla. A další pak bude interpelace paní poslankyně Ladislavy Zelenkové na ministra Ondřeje Lišku, kterého tedy tady mezi omluvami nemám, ale zároveň ho tady nevidím. Prosím, slovo má v každém případě pan poslanec Snopek.

 

Poslanec Václav Snopek: Pane místopředsedo, děkuji za udělení slova. Vážený pane ministře, situace v systému, který má regulovat výrobu a prodej tepelné energie, se stává neúnosnou. Tepelná energie je pro mnoho českých domácností dražší a dražší, sociálně neúnosná. Podezřelé a nestandardní praktiky některých výrobců tepla nejsou vyšetřovány a stát postupně rezignuje na svou kontrolní a regulační činnost. Desetitisíce domácností jsou nespokojeny s cenami tepla, monopolním chováním dodavatelů a zejména s nestandardními postupy státních úřadů. Tyto domácnosti, například v Liberci, Jablonci nad Nisou, Lounech a dalších místech, již měsíce aktivně vyjadřují nesouhlas a protestují. A jaký je výsledek? Katastrofální pro odběratele a dehonestující pro státní moc. Někteří dodavatelé tepla neuzavírají, ale diktují nové ceny zcela nevýhodně a zřejmě i v rozporu s právem. Stanovují ceny tepla a teplé vody, které jim nesou nemravný zisk vzhledem k nákladům. A stát k tomu mlčí. Kontrolní a regulační orgány nekonají. Nekontrolují teplárny, aby chránily odběratele, kteří jsou v nevýhodném a slabším postavení, i když tuto ochranu jim přímo ukládá zákon.

Proto se vás, pane ministře, ptám: Využilo Ministerstvo průmyslu a obchodu, které je zodpovědné za činnost Státní energetické inspekce a Energetického regulačního úřadu, všechny prostředky k tomu, aby tyto dva úřady řádně a účinně kontrolovaly výrobu tepelné energie a tvorbu jejich cen, a jak jste s činností těchto úřadů spokojeni? Za další. Užívají inspekce a regulační úřad všechny povinnosti a pravomoci tak, aby plnily svou kontrolní regulační funkci? (Je upozorňován na čas.) Za další. Jste si, pane ministře, jist, že ceny tepelné energie nejsou stanovovány nemravně? Že ceny tepelné energie jsou přiměřené, jednoznačné a průhledné, jak předepisuje právo Evropského společenství? Jsou ceny tepelné energie stanovovány a regulovány státními úřady tak, aby braly ohled na sociální priority?

Pane ministře, těch otázek by bylo poměrně hodně, využiji ještě písemné interpelace. Děkuji.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP