(15.10 hodin)

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Výborně, děkuji. Prosím také o respektování času.

Další interpelující je paní poslankyně Ladislava Zelenková, která bude interpelovat ministra Ondřeje Lišku ve věci státem garantované maturitní zkoušky. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Ladislava Zelenková: Děkuji. Vážený pane místopředsedo, vážená vládo, kolegyně a kolegové, vážený pane ministře, moje otázka se týká přípravy státem garantované maturitní zkoušky. Téma sice bylo diskutováno ve školském výboru, ale řada otázek zůstala.

Dle mých povšechných informací je mi známo, že jste odvolal ředitele Cermatu, člověka, který se opravdu dlouhodobě zabýval problematikou tzv. státní maturity. Spolu s ním padá i logistický model, který měl zajistit bezpečnost zkoušky, to znamená zabránit vyzrazení zadání zkoušky, snížit administrativní zátěž škol, využít sofistikovaný informační systém ke zrychlení a zabezpečení přenosu dat. Tento model byl Cermatem obsahově připravován a jeho realizace personálně zajištěna. Na základě vašeho rozhodnutí se Cermat vrací ke starému modelu zabezpečení tzv. maturity nanečisto, který dle mého názoru v sobě skrývá mnohá rizika. Převážení materiálů automobily, ať už zadání anebo záznamových archů, potom jejich skladování na různých místech, hromadné zpracování záznamových archů atd., předpokládá mimo jisté nesporné časové náročnosti i zapojení neúměrného množství externích firem a s jejich množstvím samozřejmě narůstá i riziko úniku dat.

Otázky. Proč jste, pane ministře, sáhl v době, kdy finišují přípravy této převratné změny v ukončování středoškolského studia, k tak radikálnímu kroku?

A otázka číslo dvě. Proč jste okleštil kompetence Cermatu i v oblasti vzdělávání pedagogických pracovníků a svěřil tuto specifickou oblast vzdělávání za cca 160 - myslím, že ještě o něco víc - milionů jiné instituci, která není odborníkem v dané oblasti a vlastně za stejné náklady ještě snížila požadovaný rozsah vzdělávání" Děkuji za odpověď.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: To byla interpelace paní poslankyně Zelenkové. Prosím pana ministra Lišku. Pan ministr Liška má k dispozici maximálně pět minut. Prosím.

 

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy ČR Ondřej Liška Vážená paní kolegyně, vážený pane předsedající, já vám odpovím stručně a jasně na vaši otázku. Ty jsem zaznamenal tedy dvě. Proč jsem odvolal v této době pana ředitele Zeleného z čela Cermatu a proč jsem vzdělávání, školení pedagogických pracovníků, kteří budou asistovat u státní maturitní zkoušky, svěřil Národnímu institutu dalšího vzdělávání.

Já jsem se rozhodl po velmi pečlivé úvaze a hloubkové analýze přípravy státní maturitní zkoušky na základě manažerských důvodů odvolat pana ředitele Zeleného a do jeho vedení jsem jmenoval bývalého ředitele odboru středního školství pana ředitele Macha do čela Cermatu, a to proto, že jsem došel k názoru, že za bývalého vedení Cermat nebude s to splnit požadavky, které na něj kladu a klademe my jako Sněmovna, to je aby se státní maturitní zkouška konala v původně plánovaném termínu a aby prostředky, které byly alokovány na tuto zkoušku ze státního rozpočtu, nebyly žádným způsobem překročeny. Nic jiného mě nevedlo k této změně.

Můžete se právem ptát, proč zrovna v tomto období, kdy vlastně vrcholí přípravy na státní maturitu, a já říkám právě proto. Právě proto, protože počátek ledna byl poslední možný termín, kdy takovéto rozhodnutí bylo možné učinit, a já za něj samozřejmě nesu odpovědnost a myslím si, že už nyní se ukázalo, že toto rozhodnutí bylo správné, neboť podle mých předpokladů nejenom že bude oproti původnímu předpokladu za starého vedení dodržen daný limit na finanční prostředky, které mají být vynaloženy na státní maturitu, ale mým zadáním je, aby ty prostředky byly pokud možno ještě ušetřeny.

Druhá otázka od vás zazněla, proč jsem ten důležitý komponent přípravy na státní maturitu, to je vzdělávání těchto pracovníků, nenechal v kompetenci Cermatu, nýbrž Národního institutu pro další vzdělávání. To je instituce, to je přímo řízená organizace Ministerstva školství, která má na starosti - a je právě v tomto specializovaná, specializuje se právě na další vzdělávání pedagogických pracovníků, a proto vezměte toto mé rozhodnutí jako snahu ušetřit prostředky a administrativní náklady tímto způsobem.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP