(17.50 hodin)
(pokračuje Parkanová)

Myslím, že je třeba, aby to tady zaznělo, protože je mnoho negativních jevů, kdy nenajdeme odpovědné osoby, které by byly ochotny takto čelit veřejnosti a médiím. Tato ochota pana rektora podle mě svědčí o tom, že zjevně nemá co skrývat a také nic skrývat nechce.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji paní ministryni za její odpověď. Dámy a pánové, tímto takříkajíc pelíškovským tématem jsme ukončili blok ústních interpelací. Je 17.50 hodin, v 17.55 hodin budeme pokračovat, tak jak bylo námi odsouhlaseno, to znamená bodem 99, 100, 101, 102 atd. Prosím předsedy poslaneckých klubů, aby informovali poslance, že budeme pokračovat projednáváním zpráv.

 

(Jednání přerušeno od 17.51 do 17.57 hodin.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Dámy a pánové, budeme pokračovat v našem jednání, a sice bodem 99, což je

 

99.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení
souhlasu s ratifikací Protokol mezi vládou České republiky a vládou
Vietnamské socialistické republiky o změnách Dohody mezi vládou České republiky
a vládou Vietnamské socialistické republiky o podpoře a vzájemné ochraně investic,
podepsaný dne 21. března 2008 v Hanoji
/sněmovní tisk 509/ - prvé čtení

 

Předložený návrh uvede ministr financí Miroslav Kalousek, takže ho prosím, aby se ujal slova.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Děkuji za slovo, pane předsedající. Dodatek dohody mezi Českou republikou a Vietnamskou socialistickou republikou byl podepsán 21. března 2008 v Hanoji a jedná se o negociaci, ke které nás váží naše asociační dohody. To znamená byl upraven článek 3 - národní zacházení a doložka nejvyšších výhod, a článek 6 - článek převody. Sjednáním této vlastně novely - i když se jmenuje protokol, je to novelizovaná dohoda - se podařilo dosáhnout plné slučitelnosti dohody o ochraně a podpoře investic s Vietnamem s komunitárním právem, k čemuž nás váží naše asociační závazky. Prosím o vlídné zacházení s tímto protokolem.Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji vám, pane ministře. Ještě než se ujme slova zpravodaj pro prvé čtení pan poslanec Miloslav Soušek, tak vás informuji, že paní poslankyně Kateřina Konečná má náhradní kartu číslo 8. Prosím.

 

Poslanec Miloslav Soušek: Vážený pane předsedající, vážení kolegové a vážené kolegyně, děkuji za úvod panu ministrovi a jenom bych k tomu chtěl dodat pár drobných, nicméně důležitých fakt.

Na základě článku 307 Smlouvy o založení ES je Česká republika povinna uvést všechny svoje mezinárodněprávní závazky, do kterých vstoupila před svým členstvím v EU, do souladu s komunitárním právem. Ty smlouvy, které byly označeny za nekompatibilní, bylo nutné nějakým způsobem poopravit a toto je zrovna případ, o kterém jednáme. Předložený návrh už je v souladu s harmonizačními klauzulemi.

Je nutné říct, že ratifikace této smlouvy nebude mít dopad na státní rozpočet, a proto vás žádám, abyste návrh propustili do druhého čtení. Děkuji.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP