(18.00 hodin)

Místopředseda PSP Jan Kasal: Já vám děkuji, pane poslanče, a otevírám obecnou rozpravu. Přihlášky nemám, takže obecnou rozpravu končím. Zájem o závěrečná slova jsem nezaznamenal, takže se budeme zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Poprosím vás, abyste se všichni přihlásili svými hlasovacími kartami, protože jsem vás musel odhlásit.

 

Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání zahraničnímu výboru a já se ptám, zdali má někdo jiný návrh. Není tomu tak.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 260 a táži se, kdo souhlasí s tímto návrhem, ten ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ano. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Hlasovalo 81 poslanců, 79 bylo pro, nikdo proti. Návrh byl přijat.

 

Přistoupíme k projednávání bodu číslo 100, což je

 

100.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu
s ratifikací Dohoda mezi vládou České republiky a vládou Kambodžského království
o podpoře a vzájemné ochraně investic, podepsaná dne 12. května 2008 v Phnom Penhu
/sněmovní tisk 523/ - prvé čtení

 

Tím, kdo návrh odůvodní, je opět ministr financí Miroslav Kalousek.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Opět děkuji za slovo. 12. května 2008 byla v Phnompenhu podepsána dohoda o podpoře a vzájemné ochraně investic, což je významný právní dokument, který posílí právní jistotu investorů obou zemí. Senát již s touto smlouvou vyslovil souhlas a já se o totéž dovolím požádat Poslaneckou sněmovnu ve prospěch všech Čechů, Češek, Kambodžanů i Kambodžanek.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu ministrovi Kalouskovi a prosím, aby se slova ujal zpravodaj pro prvé čtení poslanec Miloslav Soušek.

 

Poslanec Miloslav Soušek: Tak ještě jednou. Kolegové, kolegyně, pane předsedající, opět jako v minulém tisku jedná se o smlouvu, kterou musíme ratifikovat. Já bych k tomu chtěl dodat jenom několik drobných informací.

Kambodža je členem OSN a jeho specializovaných agentur. Od roku 1999 je členem ASEAN a od roku 2003 členem WTO. Pro zajímavost, sjednání dohody mezi Českou republikou a Kambodžským královstvím probíhalo korespondenční cestou a jako základ sloužil text české vzorové dohody. Z těchto důvodů je tak zřejmé, že není důvod, proč bychom k tomu měli mít záporné stanovisko, a já bych vás žádal o to, abyste i tento tisk propustili do druhého čtení. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Já vám děkuji, pane zpravodaji. Otevírám obecnou rozpravu. Přihlášky do obecné rozpravy nejsou, takže obecnou rozpravu končím, a budeme se zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání.

 

Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání zahraničnímu výboru. Jsou nějaké další návrhy? Pokud ne, rozhodneme v hlasování pořadové číslo 261, které jsem zahájil. Táži se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Hlasovalo 88 poslanců, 82 bylo pro, nikdo proti. Návrh byl přijat a já mohu ukončit bod číslo 100.

 

Budeme se věnovat bodu číslo 101, což je

 

101.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu
s ratifikací Smlouva mezi vládou České republiky a vládou Syrské arabské republiky
o zamezení dvojímu zdanění a zabránění daňovému úniku v oboru daní z příjmu,
která byla podepsána v Damašku dne 18. května 2008
/sněmovní tisk 532/ - prvé čtení

 

Návrh uvede opět Miroslav Kalousek coby ministr financí.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Děkuji. Je to smlouva, kterou jsem podepsal osobně v Damašku 18. května, když se tam povedlo definitivně deblokovat syrský zahraniční dluh. Je to standardní smlouva, která zajišťuje investorům obou dvou zemí, že nebudou zdaňováni dvakrát. Je zpracována podle vzorových modelů OECD a samozřejmě posílí právní jistotu našich vzájemných obchodních vztahů a investorů obou dvou zemí. Prosím o schválení.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Já vám děkuji, pane ministře. Nyní rozhodneme o tom, že umožníme, aby místo Petra Wolfa, který je omluven, vystoupil jako zpravodaj pan poslanec Tomáš Dub. Rozhodneme o tom v hlasování pořadové číslo 262. Kdo s tím souhlasí, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ano. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Hlasovalo 89 poslanců, pro bylo 75, nikdo proti.

 

Takže prosím, aby se svých zpravodajských, nově nabytých povinností ujal pan poslanec Dub.

 

Poslanec Tomáš Dub: Dobrý den, dámy a pánové. Děkuji vám za slovo, vážený pane předsedající. Je mi ctí vám předložit zpravodajskou zprávu ke sněmovnímu tisku 532, což je smlouva o zamezení dvojího zdanění mezi Českou republikou a Sýrií. Uzavřením této smlouvy dojde k objektivnímu rozdělení práva na daň z jednotlivých druhů příjmů mezi oba státy. Smlouva je vypracována na základě vzorových modelů OECD a OSN. V současné době není mezi oběma státy uzavřena žádná takováto daňová smlouva. Uzavření smlouvy ani její provádění nebude mít přímý dopad na státní rozpočet a její sjednání nevyžaduje změny v českém právním řádu. Charakter smlouvy patří do kategorie smluv prezidentských.

Navrhuji, aby smlouva byla propuštěna do druhého čtení a byla přikázána zahraničnímu výboru k projednání. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Já vám děkuji, pane poslanče, a otevírám obecnou rozpravu. Přihlášky do obecné rozpravy nejsou, takže obecnou rozpravu končím a můžeme se zabývat návrhem na přikázání.

 

Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání zahraničnímu výboru. Nevidím žádný další návrh, takže zahajuji hlasování pořadové číslo 263. Kdo souhlasí s názorem a návrhem organizačního výboru, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ano. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Hlasovalo 94 poslanců, pro bylo 81, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Nyní se budeme věnovat bodu číslo 102, což je

 

102.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení
souhlasu Návrh na ratifikaci Protokolu o registrech úniků a přenosů
znečišťujících látek (Kyjev, 21. května 2003)
/sněmovní tisk 550/ - prvé čtení

 

Návrh uvede místopředseda vlády a ministr životního prostředí Martin Bursík.

 

Místopředseda vlády a ministr životního prostředí ČR Martin Bursík: Pane místopředsedo, dámy a pánové, předkládám návrh na ratifikaci Protokolu o registrech úniků a přenosů znečisťujících látek. Je to první mezinárodněprávní závazný dokument o registrech těchto úniků. Cílem je zlepšit přístup veřejnosti k informacích prostřednictvím celostátních registrů úniků a přenosů.

U nás je ustanovení protokolu zajištěno samostatným zákonem o integrovaném registru znečišťování z roku 2008, na jehož přijetí si bezpochyby pamatujete. Na povinné osoby nebude mít přijetí protokolu žádný vliv, protože dané povinnosti jsou stanoveny evropským a vnitrostátním, mnou zmíněným, právem.

Jde o smlouvu prezidentské kategorie. Souhlas s ratifikací již vyslovil Senát, a proto si vám dovoluji požádat, abyste posunuli dále tento ratifikační proces. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Já vám děkuji, pane ministře. Prosím, aby se slova ujala zpravodajka pro prvé čtení, kterou je paní poslankyně Kateřina Konečná.

 

Poslankyně Kateřina Konečná: Děkuji. Vážené kolegyně, kolegové, vážení páni ministři, já si myslím, že pan ministr tady řekl vše podstatné k tomuto protokolu, a já pouze navrhuji dát tuto smlouvu zahraničnímu výboru k projednávání. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Já vám děkuji, paní zpravodajko. Otevírám obecnou rozpravu. Žádné přihlášky nevidím, takže tuto končím a budeme se zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání.

 

Předseda Poslanecké sněmovny svým rozhodnutím navrhl přikázat předložený návrh k projednání zahraničnímu výboru. Jsou nějaké další návrhy? Nejsou, takže zahajuji hlasování, které má pořadové číslo 264. Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ano. Kdo je proti?

Hlasování skončilo. Z 95 přítomných bylo pro 89, nikdo proti. Takže tento návrh byl přijat a já mohu tento bod ukončit.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP