(11.50 hodin)
(pokračuje Filip)

Pokračujeme podle schváleného pořadu schůze dalším bodem, kterým je

 

128.
Návrh poslance Michala Doktora na vydání zákona, kterým se mění
zákon č. 337/1992 Sb., o správě daní a poplatků, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 387/ - třetí čtení

 

Prosím pana poslance Michala Doktora a zpravodaje rozpočtového výboru Petra Rafaje, aby zaujali místa u stolku zpravodajů, a konstatuji, že pozměňovací návrh vám byl rozdán jako sněmovní tisk 387/2.

Otevírám rozpravu a eviduji přihlášku pana navrhovatele do rozpravy. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Michal Doktor: Děkuji, pane místopředsedo. Dámy a pánové, vážené kolegyně a kolegové, já se hlásím zcela záměrně jako první do otevřené obecné rozpravy za prvé proto, že se potřebuji vyrovnat s faktorem času, za druhé proto, abych se vypořádal s návrhem další procedury projednávání této předlohy novely zákona o správě daní a poplatků.

Tedy zmíněný faktor času. Věc, která z hlediska podstaty na vážnosti spíše nabývá nežli že by ztrácela. Při nálezů Ústavního soudu z posledních dnů, které byly zveřejněny právě v oblasti správy daní a poplatků, a mnohdy až naprosto fatálních důsledků, které špatná aplikace práva na půdě a na straně finančních úřadů vyvolává samozřejmě logicky na straně daňových poplatníků, jsou myslím mnou navržené instrumenty ještě aktuálnější, nežli byly před rokem. Bohužel ovšem procedura projednávání tohoto sněmovního tisku před Poslaneckou sněmovnou, ale i jediný pozměňující návrh, který byl podán proti tomuto sněmovnímu tisku, kterýmž není nic jiného nežli úprava účinnosti a tato byla podána k 1. 1. roku 2009, čímž tedy ani není možné, aby o ní bylo hlasováno, a je třeba provést úpravu tohoto pozměňujícího návrhu, dovolte, abych vám už v úvodu projednávání navrhl procedurální postup, který by spočíval v navrácení tohoto sněmovního tisku do druhého čtení.

Já jako předkladatel musím říci, že s ohledem k výrokům Ústavního soudu právě v oblasti správy daní a poplatků nejen že trvám na všech mnou navržených pozměňujících návrzích, ale zvedám ještě více vážnost situace, která je v oblasti aplikace práva, zejména při vědomí toho, jakým způsobem, někdy až myslím velmi přehlíživě, je postupováno na straně správce daně k daňovým subjektům. A prosím vás, abyste vzali tento sněmovní tisk co nejdříve k projednávání ve smyslu procedury, kterou nepochybně musíme doplnit návrhem na opakování druhého čtení a zařazení na program jednání, ale i v případě námi projednávaného daňového řádu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Do rozpravy s přednostním právem se přihlásil ministr financí Miroslav Kalousek. Pane ministře, máte slovo.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Děkuji za slovo. Chtěl bych jako ministr financí poděkovat panu poslanci Doktorovi za prvé za obrovský kus práce, který odvedl na návrhu této novely, i za přístup, který teď volí. Řeknu proč.

Z věcného hlediska naprosto souhlasím s tím, co navrhuje, a dopředu deklaruji podporu těmto pozměňujícím návrhům. Nicméně máme na této schůzi také první čtení návrhu zákona daňový řád, který kompletním způsobem změní návrh zákona o správě daní a poplatků. A pokud s ním parlament vysloví svůj souhlas, zákon sice nabude platnosti, ale účinný bude až od 1. 1. 2010. A vzhledem k tomu, že má svoji samostatnou legislativně technickou filozofii, bude nesmírně užitečné, když ve druhém čtení, pokud ho Sněmovna propustí do druhého čtení, bude alespoň chvíli v odborném orgánu Sněmovny, tedy v rozpočtovém výboru, diskutován jak daňový řád, tak návrh zákona o správě daní a poplatků pana poslance Doktora. Může dojít k legislativně technickým změnám, já jsem si skoro jist, že k nim dojde, a poté na následující schůzi může být návrh pana poslance Doktora schválen.

Ještě jednou deklaruji tomuto návrhu podporu. Proto tím také samozřejmě podporuji i navrácení zákona do druhého čtení. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu ministru financí Miroslavu Kalouskovi. Kdo další chce vystoupit v rozpravě ve třetím čtení? Nikoho nevidím, rozpravu končím.

Rozhodneme tedy hlasováním a pan zpravodaj mě kontroluje, jestli tady nebylo něco jiného k hlasování, ale myslím, že ve druhém čtení nebyl podán návrh na zamítnutí, takže můžeme hlasovat o vrácení návrhu zákona do druhého čtení.

 

Rozhodneme o tom v hlasování pořadové číslo 316, které bez odkladu zahájím, a ptám se, kdo je pro návrh navrhovatele, aby se zákon vrátil zpět do druhého čtení. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 316 přítomno 181 poslanců, pro 102, proti 20. Návrh byl přijat. Konstatuji, že návrh zákona o správě daní a poplatků podle sněmovního tisku 387 se vrací do druhého čtení.

 

Děkuji panu navrhovateli, děkuji zpravodaji a končím bod č. 128.

 

Podle schváleného pořadu schůze budeme pokračovat dalším bodem, kterým je

 

131.
Vládní návrh zákona o auditorech a o změně některých zákonů
(zákon o auditorech)
/sněmovní tisk 517/ - třetí čtení

 

Prosím, aby u stolku zpravodajů zaujali svá místa pan ministr financí Miroslav Kalousek a zpravodaj rozpočtového výboru poslanec Alfréd Michalík. Pozměňovací návrhy vám byly rozdány jako sněmovní tisk 517/3.

Otevírám rozpravu ve třetím čtení a konstatuji, že nemám žádnou písemnou přihlášku do třetího čtení. Připomínám, že ve třetím čtení se koná rozprava, ve které lze navrhnout pouze opravu legislativně technických chyb, gramatických chyb, chyb písemných nebo tiskové úpravy, které logicky vyplývají z přednesených pozměňovacích návrhů, případně podat návrh na opakování druhého čtení.

Žádnou přihlášku do rozpravy nevidím, rozpravu končím.

Přeje si pan ministr nebo pan zpravodaj závěrečné slovo? Pan ministr krátce ano.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Při druhém čtení jsem se vyjádřil k pozměňujícím návrhům výborů. To znamená že podporuji pozměňující návrh rozpočtového výboru. Nemohu podpořit návrhy, které jdou z kontrolního výboru ze stejného důvodu, protože poslanec Braný se vyjadřuje k pozměňujícímu návrhu kontrolního výboru. Nepodporuji ani návrh pana poslance Braného, pozměňující návrh pana poslance Svobody podporuji. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu ministrovi. Já ještě kromě přítomného zpravodaje rozpočtového výboru se zeptám zpravodaje výboru kontrolního pana poslance Reisiegela, jestli má zájem vystoupit se závěrečným slovem. Nemá zájem vystoupit. V tom případě požádám zpravodaje, aby oznámil postup při hlasování, poté přednášel jednotlivé pozměňovací návrhy a před hlasováním se k nim vyjádřil. A o totéž požádám pana ministra, i když ten to udělal v závěrečném slově. Pane zpravodaji, máte slovo.

 

Poslanec Alfréd Michalík: Děkuji, pane předsedající. Kolegyně a kolegové, pozměňovací návrhy k tomuto zákonu máte ve sněmovním tisku 517/3. Jsou v něm čtyři typy pozměňovacích návrhů. V bloku A jsou čtyři pozměňovací návrhy z rozpočtového výboru, v bloku B je šest pozměňovacích návrhů kontrolního výboru a pak ve druhém čtení byl načten i pozměňovací návrh poslance Svobody k termínu a poslance Braného k § 15.

Doporučuji, abychom odsouhlasili tento postup. Hlasovat v pořadí blok A body 1-4 komplexně. Jako o druhém bychom hlasovali o bodu D poslance Braného. Pokud by tento byl schválen, pak je nehlasovatelný bod B1 z kontrolního výboru. Bod B2-B6 by šlo hlasovat komplexně, závěrečné hlasování bod C poslance Svobody.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP