(12.00 hodin))

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Prosím pana ministra financí.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Omlouvám se panu zpravodaji, ale pozměňovací návrh C2 pana poslance Svobody vnímám v podstatě jako pozměňovací návrh k návrhu A4 rozpočtového výboru. V obou případech jde o datum účinnosti zákona. Pravděpodobně bychom nejprve měli hlasovat o pozměňovacím návrhu C2. Pokud s tím budeme souhlasit, pak je nehlasovatelný poslední návrh rozpočtového výboru. Rozpočtový výbor navrhuje účinnost dnem vyhlášení a pan poslanec Svoboda navrhuje 31. 12. 2009. Toto datum pokládám za vhodnější. Záleží samozřejmě na Sněmovně.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Chtěl jsem se na to zeptat pana zpravodaje, protože pokud bychom hlasovali pozměňovací návrh pod bodem A, ostatní návrhy by se staly nehlasovatelné. Bod C by byl nehlasovatelný, protože by bylo rozhodnuto. Jde o to, k čemu se přikloníme a co schválí Poslanecká sněmovna.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Omlouvám se Poslanecké sněmovně, hloupě jsem zazmatkoval - jako kdybych nevystoupil. Pan zpravodaj má pravdu.

 

Poslanec Alfréd Michalík: Návrh zůstává v původním znění. Nejprve budeme hlasovat bod A.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Nejprve nechám schválit proceduru, zda všichni rozumějí. Nechám ji schválit hlasováním pořadové číslo 317. Kdo souhlasí s procedurou navrhovanou panem zpravodajem a v průběhu debaty upřesněnou? Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 317 z přítomných 180 poslanců pro 160, proti nikdo. Procedura byla schválena. Prosím o první návrh.

 

Poslanec Alfréd Michalík: Komplex pod písmenem A1-4, v celku, doporučení ano. (Ministr: Souhlas.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 318. Kdo je pro pozměňovací návrhy rozpočtového výboru? Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 318 z přítomných 180 pro 165, proti nikdo. Návrhy byly přijaty.

Prosím o další pozměňovací návrh.

 

Poslanec Alfréd Michalík: Jako druhý bychom hlasovali o bodu D pana poslance Braného. Stanovisko negativní. (Ministr: Nesouhlas.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 319. Kdo je pro? Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 319 z přítomných 185 pro 24, proti 129. Návrh nebyl přijat. Prosím další návrh.

 

Poslanec Alfréd Michalík: Jako bod 3 můžeme hlasovat bod B v celku. Protože neprošel návrh kolegy Braného, můžeme hlasovat o bodech B1-B6 globálně. Stanovisko negativní. (Ministr: Nesouhlas.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 320. Kdo je pro návrh kontrolního výboru? Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 320 z přítomných 180 poslanců pro 40, proti 113. Návrh nebyl přijat. Prosím o poslední návrh.

 

Poslanec Alfréd Michalík: Je to bod C pana poslance Svobody. Stanovisko ano. (Ministr: Souhlas.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 321. Kdo je pro? Kdo je proti?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 321 z přítomných 180 pro 162, proti nikdo. Návrh byl přijat.

O všech návrzích bylo hlasováno. Přikročíme k hlasování o celém návrhu zákona.

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona o auditorech a o změně některých zákonů (zákon o auditorech), podle sněmovního tisku 517, ve znění schválených pozměňovacích návrhů."

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 322 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 322 z přítomných 180 pro 169, proti nikdo. Návrh byl přijat. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Děkuji panu ministrovi financí, děkuji zpravodaji a končím bod číslo 131.

 

Dalším návrhem podle schváleného pořadu schůze je bod číslo

 

133.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 219/2003 Sb., o uvádění
do oběhu osiva a sadby pěstovaných rostlin a o změně některých zákonů
(zákon o oběhu osiva a sadby), ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 562/ - třetí čtení

 

Prosím, aby u stolku zpravodajů zaujali svá místa pan ministr zemědělství Petr Gandalovič a zpravodaj zemědělského výboru pan poslanec Josef Čerňanský. Konstatuji, že pozměňovací návrhy byly rozdány jako sněmovní tisk 562/2.

Otevírám rozpravu a konstatuji, že do ní nemám žádnou písemnou přihlášku. Eviduji přihlášku pana ministra zemědělství. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr zemědělství ČR Petr Gandalovič Vážený pane předsedající, vážená Sněmovno, při projednávání tisku 562 ve druhém čtení jsem avizoval, že nemohu výjimečně souhlasit s pozměňovacím návrhem, který byl schválen v zemědělském výboru, respektive nemohu souhlasit s jeho meritorní částí. Samozřejmě souhlasím s úpravou, která se týká účinnosti zákona.

Pozměňovací návrh, který byl schválen v zemědělském výboru, totiž významným způsobem zasahuje do systému zkoušení odrůd pro registraci tím, že rozšiřuje systém zkoušení pro seznam doporučených odrůd i o odrůdy v České republice neregistrované, ale zapsané do společného katalogu odrůd. Jedná se například o odrůdy, které neprokázaly vhodnost pro pěstování v našich klimatických podmínkách, pokud se týká zdravotního stavu rostlin a jejich užitkových vlastností. Rozšíření zkoušek pro doporučování o odrůdy neregistrované, ale zapsané do společného katalogu odrůd, by tak přineslo významné zvýšení nákladů, protože dosavadní praxe, kdy jsou výsledky užitné hodnoty odrůd z posledního roku registračních zkoušek využívány v rámci zkoušek pro doporučování, by nadále nebyla možná. Tento pozměňovací návrh by způsobil prodloužení zkoušek pro doporučování minimálně o jeden rok a došlo by také k zatížení vyššími náklady českých odrůd a odrůd zahraničních, které prošly již registračními zkouškami a prokázaly svou výkonnost v našich klimatických podmínkách. Došlo by paradoxně i k zatížení vyššími náklady u podnikatelů, kteří uvádějí do oběhu rozmnožovací materiál, takže finanční prostředky, kterými stát dosud prostřednictvím národních dotací podporuje pěstitelské svazy zajišťující zkoušky pro doporučování, by tak na zvýšený počet odrůd a delší dobu zkoušení nepostačovaly.

Nemohu souhlasit s argumentem, že se jedná o dvojí přístup k odrůdám. Zahraniční odrůdy mohou být v České republice registrovány a zařazeny do systému zkoušení odrůd pro doporučování za stejných podmínek jako odrůdy tuzemské.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP