(12.30 hodin)
(pokračuje Schwarzenberg)

Sjednání dohody je ve všeobecném zájmu Evropské unie a také v zájmu České republiky. Vstup dohody v platnost podpoří rozvoj bilaterálních vztahů včetně ekonomických a přispěje k celkové stabilizaci regionu jihovýchodní Evropy. Nepředpokládá se dopad provádění dohody na státní rozpočet ani na rozpočet Evropské unie.

Vzhledem k dobrým vzájemným vztahům mezi Českou republikou a Bosnou a Hercegovinou a k zájmu České republiky dále stabilizovat tuto zemi, postiženou počátkem 90. let válkou, cestou její integrace do Evropské unie vláda České republiky doporučuje vyslovit souhlas s ratifikací dohody. Děkuji mnohokrát.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu ministru zahraničí Karlu Schwarzenbergovi a prosím, aby se slova ujal zpravodaj pro prvé čtení pan poslanec Miloslav Soušek. Prosím, pane zpravodaji.

 

Poslanec Miloslav Soušek: Vážené kolegyně, vážení kolegové, vážený pane předsedající, v této chvíli jednáme o Dohodě o stabilizaci a přidružení mezi Evropským společenstvím a jeho členskými státy na straně jedné a Bosnou a Hercegovinou na straně druhé. Proč je tento bod na jednání, to je základ. Evropská unie přislíbila Bosně a Hercegovině, obdobně jako dalším zemím západního Balkánu, perspektivu členství v unii. K tomu je potřebné udělat několik kroků a tato dohoda je právě jedním z nich. Dohoda rozhodně přispěje k politickému, hospodářskému i obchodnímu rozvoji Bosny a Hercegoviny.

Je nutné konstatovat, že obsah dohody je v souladu s právním řádem České republiky i jejími dalšími mezinárodně platnými závazky. Nepředpokládá se, že dohoda bude mít dopad na státní rozpočet České republiky.

Kolegové, kolegyně, žádám vás, abyste tuto dohodu propustili do druhého čtení. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu zpravodaji. Otevírám obecnou rozpravu a konstatuji, že do ní nemám žádnou písemnou přihlášku. Ptám se, kdo se hlásí z místa. Nikoho nevidím, rozpravu končím. Pravděpodobně není potřeba závěrečných slov, když se nekonala rozprava.

Budeme se zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání zahraničnímu výboru. Má někdo jiný návrh? Není tomu tak.

 

Rozhodneme hlasováním číslo 327, které jsem právě zahájil, a ptám se, kdo je pro přikázání zahraničnímu výboru. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 327 z přítomných 145 pro 123, proti nikdo. Návrh byl přijat. Konstatuji, že tento vládní návrh byl přikázán k projednání zahraničnímu výboru.

 

Děkuji panu ministrovi, děkuji panu zpravodaji a končím bod číslo 124.

 

Pokračovat budeme bodem číslo 106, který je třetím bodem po třetích čteních. Opět děkuji, že pan ministr zahraničí zůstal u stolku zpravodajů. Požádám o to, aby se ke stolku zpravodajů dostavil pan poslanec David Šeich, protože budeme projednávat

 

106.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu
s ratifikací Dohoda mezi Evropskou unií a Austrálií o zpracovávání údajů jmenné
evidence cestujících (PNR) ze zdrojů Evropské unie leteckými dopravci a o jejich
předávání Australské celní správě, podepsaná v Bruselu dne 30. června 2008
/sněmovní tisk 586/- prvé čtení

 

Nyní žádám pana ministra zahraničí Karla Schwarzenberga, aby se ujal slova. Prosím, pane ministře.

 

Ministr zahraničních věcí ČR Karel Schwarzenberg Vážený pane předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci, vláda České republiky předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu s ratifikací Dohodu mezi Evropskou unií a Austrálií o zpracování údajů jmenné evidence cestujících ze zdrojů Evropské unie leteckými dopravci a o jejich předávání Australské celní správě. K podpisu dohody mezi zástupci Evropské unie a Austrálie došlo dne 30. června 2008 v Bruselu. (V sále je stále silný hluk.)

Předkládaná dohoda je odpovědí na zájem Evropské unie na jedné straně a Austrálie na straně druhé o zajištění bezpečnosti předcházející terorismu a nadnárodní trestné činnosti a zároveň zajištění adekvátní ochrany osobních údajů.

Šumný parlamente, využití údajů jmenné evidence cestujících je takto smluvně podloženým nástrojem boje proti terorismu a dalším druhům zločinu. Dohoda -

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pane ministře, já vás přeruším a znovu požádám Sněmovnu o klid. Vážené paní kolegyně, páni kolegové, já vím, že je potřeba řadu věcí dořešit, nezpochybňuji vážnost některých jednání, ale prosím, nechte pana ministra odůvodnit tuto zprávu. Je to věc, která se dotýká řady věcí, které mají vztah k lidským právům, a je to vztah mezi námi jako součástí Evropské unie a Austrálií. Prosím vás o klid.

 

Ministr zahraničních věcí ČR Karel Schwarzenberg Děkuji. Využití údajů jmenné evidence cestujících je takto smluvně podloženým nástrojem boje proti terorismu a dalším druhům zločinu. Dohoda obsahuje 15 operativních článků a přílohu upravující konkrétní aspekty nakládání s osobními údaji o cestujících. Předmětem dohody je závazek Evropské unie zajistit, aby letečtí dopravci, kteří provozují leteckou přepravu cestujících do Austrálie, z ní nebo přes ní, zpřístupnili Australské celní správě údaje o cestujících. Na základě dohody budou letecké společnosti z Evropské unie předávat stanovený okruh údajů o cestujících do Austrálie. Těchto 19 typů údajů PNR je vymezeno v příloze dohody.

Austrálie v jednání o dohodě přistoupila na požadavky Evropské unie v otázce metody předávání údajů. Australský systém převzetí a zpracování údajů se dle dohody do dvou let od jejího vstupu v platnost mění tak, že dohodou vymezené údaje PNR budou letečtí dopravci z Evropské unie předávat Australské celní správě. Jedná se o tzv. push metodu, kde dopravci dodají jen ty údaje PNR, které druhá smluvní strana má dostat. Po přechodné období do dvou let ode dne podpisu dohody budou používat stávající systém předávání údajů, což umožňuje australským úřadům přístup do databáze leteckých dopravců, nazvaný přístup pouze pro čtení - read only access. V rámci tohoto australského systému však údaje PNR nejsou uchovávány, jsou pouze z databáze dopravce přečteny s výjimkou případů souvisejících s šetřením na letištích při příletu, nebo pokud byl spáchán trestný čin. Po uplynutí přechodného období dvou let budou tedy evropští letečtí dopravci předávat údaje úřadům Austrálie, aniž by už tyto nadále měly přístup do databází dopravců.

Dohoda vymezuje účely, jimiž Australská celní správa využívá údaje PNR. Jedná se o předcházení a boj proti terorismu a související trestné činnosti, závažné trestné činnosti nadnárodní povahy včetně organizované trestné činnosti a vyhýbání se soudním příkazům či vazbě na výše uvedenou trestnou činnost.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP