(12.20 hodin)
(pokračuje Schwarzenberg)

Senát Parlamentu České republiky vyslovil souhlas s ratifikací dohody dne 10. prosince 2008. (Hluk v sále trvá!)

Dohoda o účasti Bulharské republiky a Rumunska v Evropském hospodářském prostoru je formálního charakteru, sjednána na základě členství České republiky v Evropském hospodářském prostoru, respektive na základě článku 128 Dohody o Evropském hospodářském prostoru, který stanovuje, že každý nový členský stát Evropského společenství má povinnost stát se zároveň smluvní stranou dohody o Evropském hospodářském prostoru. Dohoda o Evropském hospodářském prostoru je založena na teritoriálním rozšíření účinku komunitárního práva v oblasti vnitřního trhu. Po obsahové stránce jde v dohodě o účast Bulharska a Rumunska -

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Paní kolegyně, páni kolegové, prosím ještě jednou, aby nemusel pan ministr zahraničí zvyšovat hlas, abyste ho nechali v klidu přednést důvody, které vedou vládu k tomu, aby Parlament ratifikoval tuto dohodu.

 

Ministr zahraničních věcí ČR Karel Schwarzenberg Děkuji. Po obsahové stránce jde v dohodě o účast Bulharska a Rumunska v Evropském hospodářském prostoru, o adaptaci smluvních podmínek na rozšířený počet smluvních stran.

Vlastní jednání o přistoupení Bulharské republiky a Rumunska se zaměřilo do oblasti finančních nástrojů k vyrovnání sociálních a ekonomických nerovností. Státy Evropského společenství volného obchodu poskytnou 41,5 mil. eur pro Bulharsko a 98,5 mil. eur pro Rumunsko prostřednictvím finančních mechanismů Evropského hospodářského prostoru a Norska. Tyto finanční příspěvky se poskytují na základě čtyř souvisejících právních nástrojů, které byly Evropským společenstvím společně s dohodou sjednány. Jejich uzavření spadá do výlučné pravomoci Evropského společenství, a nejedná se tudíž o mezinárodní smlouvy uzavírané Českou republikou.

Vzhledem k zásadnímu charakteru dohody pro plnohodnotné fungování Bulharska a Rumunska coby členských zemí Evropského hospodářského prostoru si dovoluji Poslaneckou sněmovnu požádat o vyslovení souhlasu s ratifikací této dohody.

Děkuji za nezájem.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu ministrovi, že vydržel přednést celou zprávu v trochu napjaté situaci ve sněmovně.

Nyní žádám pana zpravodaje zahraničního výboru Petra Krilla, aby odůvodnil usnesení výboru. Pane zpravodaji, máte slovo.

 

Poslanec Petr Krill: Děkuji, pane předsedající, za slovo. Kolegyně a kolegové, uvedenou smlouvu projednal zahraniční výbor na své 31. schůzi 12. listopadu 2008, jak tady řekl již pan ministr.

Po odůvodnění náměstkyně ministra zahraničních věcí Heleny Bambasové a mojí zpravodajské zprávě a po rozpravě zahraniční výbor doporučuje Poslanecké sněmovně přijmout následující usnesení: Poslanecká sněmovna dává souhlas s ratifikací Dohody o účasti Bulharské republiky a Rumunska v Evropském hospodářském prostoru, podepsané v Bruselu dne 25. července 2007, pověřuje předsedu výboru, aby toto usnesení předložil předsedovi Poslanecké sněmovny a za třetí, zmocňuje zpravodaje výboru, aby na schůzi Poslanecké sněmovny tuto zprávu podal, čímž tak činím. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu zpravodaji Petru Krillovi. Otevírám rozpravu, do které nemám žádnou písemnou přihlášku. Ptám se, je-li zájem někoho z poslanců, poslankyň se přihlásit do rozpravy. Nevidím, rozpravu končím.

Přikročíme k hlasování o usnesení, které předložil zahraniční výbor Poslanecké sněmovně. Vzhledem k tomu, že jsem požádal kolegy, aby opustili sál, pokud mají jiná závažná jednání, použiji gong, aby se kolegyně a kolegové mohli vrátit. Mezitím vás odhlásím, protože se změnily počty přítomných poslanců. Prosím, použijte své identifikační karty, přihlaste se.

 

Rozhodneme v hlasování pořadové číslo 326, jakmile se počet přítomných ustálí. Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 326. Ptám se, kdo je pro přijetí usnesení zahraničního výboru Poslaneckou sněmovnou. Kdo je proti, chce se vyslovit proti ratifikaci této dohody? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 326 z přítomných 135 poslanců pro 130, proti nikdo. S návrhem usnesení byl vysloven souhlas.

 

Poslanecká sněmovna souhlasila s ratifikací Dohody o účasti Bulharské republiky a Rumunska v Evropském hospodářském prostoru. Děkuji panu ministru zahraničí, děkuji panu zpravodaji. Končím bod č. 95.

 

Následuje bod

 

124.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu
s ratifikací Dohoda o stabilizaci a přidružení mezi Evropskými společenstvími
a jejich členskými státy na jedné straně a Bosnou a Hercegovinou na straně druhé,
podepsaná dne 16. června 2008 v Lucemburku
/sněmovní tisk 698/ - prvé čtení

 

Děkuji, že pan ministr zahraničí zůstal u stolku zpravodajů, protože tento bod se ho týká. Všichni máme před sebou sněmovní tisk 698. Jsme v prvém čtení. Předložený návrh za vládu uvede ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Ještě než se ujme slova, konstatuji, že pan zpravodaj pro prvé čtení Miloslav Soušek už je u stolku zpravodajů.

Prosím, pane ministře, ujměte se svého úvodního slova.

 

Ministr zahraničních věcí ČR Karel Schwarzenberg Vážené poslankyně, vážení poslanci, vážený pane předsedající, vláda České republiky předkládá žádost o vyslovení souhlasu s ratifikací Dohody o stabilizaci a přidružení mezi Evropskými společenstvími a jejich členskými státy a Bosnou a Hercegovinou, podepsané v Lucemburku dne 16. června 2008. Jde o standardní stabilizační a asociační dohodu, jež je obdobná dohodám, které Evropská unie již uzavřela s Chorvatskem, bývalou Jugoslávskou republikou, Makedonií, Albánií a Srbskem.

Evropská unie přislíbila Bosně a Hercegovině podobně jako všem zemím západního Balkánu perspektivní členství v unii. K dosažení tohoto cíle má mimo jiné napomoci stabilizační a asociační proces, jehož nedílnou součástí je stabilizační a asociační dohoda.

Stabilizační a asociační dohoda upravuje formy politického dialogu Evropské unie s Bosnou a Hercegovinou včetně posílení regionální spolupráce. Přispěje k dalšímu posílení stabilizace nejen Bosny a Hercegoviny, ale i širšího regionu. Předpokládá vznik volného obchodu mezi společenstvím a Bosnou a Hercegovinou do pěti let od vstupu dohody v platnost. Dále upravuje pohyb pracovníků, svobodu usazování, poskytování služeb a běžných plateb a pohyb kapitálu. Dohoda zakotvuje závazek Bosny a Hercegoviny sblížit právní předpisy s předpisy Evropské unie zejména v oblastech vnitřního trhu a vymezuje rámec spolupráce s Bosnou a Hercegovinou v řadě oblastí, zejména oblasti spravedlnosti, svobody a bezpečnosti.

Dohoda zřizuje radu pro stabilizaci a přidružení, výbor pro stabilizaci a přidružení a parlamentní výbor pro stabilizaci a přidružení, které budou dohlížet na uplatňování dohody.

V souladu s běžnou praxí ve vzájemných vztazích se uplatnila 16. června 2008 prozatímní dohoda týkající se především obchodu, spolupráce a institucionálního rámce. Platná bude do doby, než dohoda o stabilizaci a přidružení vstoupí po ukončení ratifikačního procesu v platnost.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP