(11.20 hodin)
(pokračuje Škromach)

Snižování sociálního pojištění není nic jiného než jiná forma dumpingu. Já to neodsuzuji, já jenom říkám, že když chceme hovořit o stejných podmínkách, tak je potřeba srovnávat všechno. Ale jestli v České republice je takový sociální ráj, do kterého se všichni hrnou, tak proč naši Romové směřují do Kanady, do Británie a do dalších? Proč ti nezaměstnaní, kteří ztratili práci ve Spojených státech, dneska houfně neemigrují do České republiky za prací, případně za lepšími sociálními podmínkami? Asi to tím nebude.

Protože český sociální systém je jeden z nejtvrdších systémů v rámci Evropské unie. A další přitvrzování bude pomsta pouze těm, kteří poctivě léta pracují a poctivě platili daně, platili pojištění a navíc samozřejmě svojí prací přispívali k tvorbě hrubého domácího produktu. Oni byli ti, kteří tu ekonomiku hnali.

Rozumím tomu, že vláda z principu, hlavně ODS, protože ta je hlavní silou ve vládě, ostatní dvě strany spíše tady paběrkují, když si projdeme ten program, tak se snaží pomoci hlavně velkým firmám. Možná že částečně živnostníkům, ale ta opatření mnohdy spíše směřují proti nim, protože spousta malých živnostníků závisí na tom, jestli bude mít zakázku. Můžeme si přečíst i v dnešních novinách, pro ty, kdo jsou ochotni si číst i negativní názory ze strany podnikatelů, že těch 20 miliard, které se ušetří na sociálním pojištění, jim trn z paty nevytrhne. A naopak já mám obavu, že tyhle peníze odtečou také do zahraničí. Přes firmy, které samozřejmě zrealizují svůj zisk, případně zaniknou, prostě žádná kontrola nad tím, jestli tohle opatření vytvoří byť jedno jediné pracovní místo.

Můžeme kritizovat opatření jiných zemí, ale ty země vždycky, když chtějí pomoci občanům, firmám, které působí na území těchto zemí, tak vždycky to podmiňují tím, že firmy nebudou propouštět, že firmy zajistí určité podmínky pro své zaměstnance. Opatření této vlády ale směřuje pouze ve prospěch jedné skupiny -té zaměstnavatelské, podnikatelské. Nic proti tomu, tomu rozumím, je to součást těch opatření. Ale není možné to dělat na úkor zaměstnanců. Není možné to dělat na úkor rodin s dětmi a není to možné dělat na úkor důchodců a dalších, zdravotně postižených. Já bych očekával, že třeba jedno z opatření, které, když už se rozdávají desítky, možná stovky miliard na různá opatření, tak kdyby třeba pan ministr Nečas přišel s návrhem, že ten propad, který způsobila vládní koalice schválením zákona o státním rozpočtu, kde chybějí peníze na sociální služby, naopak posílí finančně. Podobně jako ministr Bendl, pokud jsem rozuměl, tak chce do dopravy do krajů směřovat tři miliardy korun, aby podpořil možnost dojíždění lidí do zaměstnání i na vzdálenější místa, tak bych očekával, že ministr práce navrhne další dvě až tři miliardy korun na podporu právě sociálních služeb. A to ze dvou důvodů. Jednak proto, že v době ekonomické krize, kdy mají problém zajistit sponzoring i fotbalisté, hokejisté a další lukrativní činnosti, tak mnohdy neziskové organizace, které jsou závislé na částečném dotování právě od sponzorů, tak tyhle sponzory ztrácejí. A bylo byl docela dobře, kdyby naopak jako podpora zaměstnanosti, protože v oblasti sociálních služeb se pohybují tisíce lidí, kteří poskytují, a poměrně za nízkých nákladů a nízkých mezd poskytují služby, které jsou potřebné, tak nevystavovat tyto organizace nejistotě, co bude za půl roku, ale myslím si, že jedno z opatření právě by mohlo směřovat k posílení zaměstnanosti v oblasti sociálních služeb. Vždyť to je typická sféra. Tam přece žádné peníze nikam do zahraničí nepotečou, jak tady bylo zmiňováno, že když se přidá lidem na důchodech, když se přidá na sociálních dávkách, tak že to vlastně odteče ve formě zboží, které si nakoupí do zahraničí. Ale ti lidé přece nebudou nakupovat za této situace elektroniku a podobné věci z dovozu, ale budou si potřebovat zajistit živobytí. A jestliže si u místního obchodníka koupí důchodce více potravin, tak vlastně pomáhá i tomu živnostníkovi, který tam provozuje místní obchod. Jestliže si objedná řemeslníka, který mu opraví žárovku nebo vypínač, tak pomáhá tomu živnostníkovi. Ty peníze tam jdou. Já myslím, že cpát peníze do bank horem dolem je pouze černá díra, tam ty peníze protečou a víceméně se nikde moc neprojeví.

Taky bych očekával, že v rámci zaměstnanosti a dík třeba za zateplování, které sociální demokracie navrhovala podpořit už před půl rokem, tak právě stavební činnosti v České republice jsou tou příležitostí Ale nestačí jenom to, co je ve vládním plánu, krizovém. Myslím si, že naopak možná těch 18-20 miliard, které dneska vláda chce jakoby darovat na sociální pojištění, a není vůbec jistota, že tohle opatření nějakým způsobem zabere, ale je to její názor, tak možná že kdyby tahle částka šla na stavební činnosti v oblasti právě měst, obcí, které by mohly dobudovat svoji infrastrukturu, školy, školky a další věci, zároveň by mohly vybudovat další věci - tak zaměstnají koho? Malé místní živnostníky, podnikatele ve stavebnictví. To určitě nebudou stavět žádné nadnárodní monopoly.

Pan premiér se v Bruselu přednedávnem přirovnal ke Karlu IV. No budiž. Ale po Karlu IV. zůstala alespoň Hladová zeď. Možná že by bylo docela dobré, kdyby pan premiér skutečně to vzal vážně, a nemusí si ani nasazovat korunu, ale kdyby to zvážil, mohla by po něm zůstat nejenom ta Hladová zeď, ale spousta škol, zdravotnických zařízení, domovů důchodců, domů s pečovatelskou službou, silnic, dálnic, železnic a dalšího. To je věc, která si myslím, že je důležitá a pomohla by ekonomice. Ale restrikce nemůže pomoci.

Zaslechl jsem tady názor pana ministra Nečase, že příjem sociálního pojištění nelze použít jinak. Já myslím, že pokud se bavíme o sociálním pojištění, tak sociální pojištění je příjmem státního rozpočtu, a věřím, že ani pana ministra Nečase nenapadlo snižovat v rámci sociálního pojištění právě důchodové pojištění. Ale o tom ještě budeme hovořit v rámci skutečně dobrého nápadu v době krize zavádět tzv. opt out, neboli vyvést peníze ze základního důchodového systému a převést je do kapitálového spoření, kdy kapitálové trhy jsou dneska docela v problémech, a zavádět v tuto chvíli tento systém považuji za něco, co je mimo celý rámec.

Já spíš mám pocit z některých těch opatření, že ODS si pouze naplňuje svůj volební program bez ohledu na to, jestli je krize, nebo není. Prostě snížíme daně, snížíme pojištění, snížíme jistoty pro zaměstnance. Tím je donutíme hledat práci. Fajn, myslím si, že ta opatření, která dneska jsou, jsou docela tvrdá a nutí lidi hledat si práci. Ale nevidím důvod, proč by mělo docházet například ke zkracování výpovědní doby. Přece výpovědní doba slouží k tomu, aby si poctivě pracující zaměstnanec mohl najít během těch dvou měsíců, a dva měsíce je jedna z nejkratších výpovědních dob v Evropské unii, aby si mohl najít nové zaměstnání. Aby vůbec nemusel přijít na úřad práce. Ale vlastně toto opatření včetně dalších omezení vlastně naopak ty lidi na úřad práce požene. A bude zvyšovat nezaměstnanost. Protože většina lidí je schopna si najít zaměstnání sama. I v době krize. A v této situaci tady dochází k dalším návrhům - jako prodlužování zkušební doby.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP