(11.10 hodin)
(pokračuje Seďa)

Přitom právě rekvalifikace by mohly operativně a efektivně pomoci získat pracovní uplatnění. Ale na to vláda a její národní ekonomická rada nepomyslely. Je smutné, že to v celém plánu řeší větou, cituji: "Nechceme dávat lidem, kteří přijdou o práci, sociální almužny, ale chceme jim zachovat práci." Opravdu nevím, jak to těm téměř 400 tis. nezaměstnaných vysvětlíte.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Seďovi. Nyní pan poslanec Zdeněk Škromach, připraví se pan poslanec a předseda klubu KDU-ČSL Pavel Severa. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Zdeněk Škromach: Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, páni poslanci, dovolte, abych na úvod překvapivě vládu pochválil, protože myslím si, že skutečně velkým krokem vpřed je to, že už začala i plánovat. To je dobrá zpráva.

Ale musím říct, že mě osobně mrzí docela dost to, že vlastně celá tato záležitost je provázena v podstatě dehonestací jakýchkoliv jiných názorů než těch, které vymysleli někteří odborníci v tzv. NERVu, a možná jsou to titíž odborníci, kteří ještě nedávno, někdy v polovině loňského roku, naprosto zasvěceně v médiích prohlašovali: už nikdy nebude stát litr benzinu méně než 30 korun. Že to může být jinak za půl roku, za rok, je jiná věc. Otázka je také médií, koho si najímají a komu platí za tyto zasvěcené informace.

Já mám obavu a trošku mě opravdu mrzí, že se tady vláda často odvolává ve svém materiálu, a budu se jej držet věcně a byl bych rád, kdyby stejně tak případně potom reagovali zástupci vlády na to, o čem budu hovořit, protože tady téměř v každém odstavci se opakuje, že vláda se nebude lidem podbízet, že nebude lidem rozdávat peníze, že nebude dělat populistická opatření. Fajn! Ale nebyla to sociální demokracie, která před volbami nabízela tisíc korun každému důchodci. To považuji za velmi… (Poznámky z pravé části sálu.) Pokud to nepovažuje ODS za populistické, pak tedy myslím si, že nemůže považovat za populistický ani mimořádně nízký návrh na 13. důchod, který by měl kompenzovat některé výpadky a možná naopak pomoci zachránit jednoho drobného živnostníka nebo malého obchodníka někde na venkově, který prostě bude mít zákazníky, kteří si u něj koupí potraviny, koupí si u něj služby apod., a možná že někteří živnostníci nezkrachují.

Základní problém, a musím říct, že docela mě mrzí, že opět se pan premiér za mnou usmívá, že vyjadřuje názory pohrdlivým způsobem - ano, my jsme ti grázlové, my jsme ti, kterých si vláda neváží. To je potom problém vést nějakou diskusi a já bych očekával, že v této složité situaci bude hledat vláda, stejně jako to hledají vlády v jiných zemích, průřezovou, skutečně národní strategii, to znamená jakýsi národní konsens o tom, jak tuto krizi řešit. Ale bohužel se opět ukazuje to, že opatření, tak jak jsou v mnoha případech - a dík za to - použita i z materiálu, který připravila sociální demokracie v rámci některých návrhů, ale zůstalo to někde v půlce. Místo toho, aby se hledalo společné řešení s opozicí, abychom tady mohli společně říct: to se nám povedlo, tohle méně, ale máme společný zájem pomoci občanům této země, tak my se tady teď dohadujeme a vyčítáme si, kdo co před pěti šesti lety, porovnáváme nezaměstnanost atd. To jsou samozřejmě důležité věci, ale občana nezajímají. Občana zajímá, jestli bude mít zítra práci, jestli si slušně vydělá, jestli za práci dostane zaplaceno, jestli bude schopen splácet úvěry, hypotéky i v dalších měsících a letech, jestli bude moci slušně uživit rodinu, a tyto odpovědi na tyto otázky občan očekává. A my zatím tady mnohdy vedeme a překřikujeme se, kdo co kdy kde udělal.

Samozřejmě všichni tady mají nějakou minulost a všichni nějakým způsobem buď byli ve vládě, nebo byli v opozici, nebo prostě nějakým způsobem se podíleli na situaci, která v Česku je. Nakonec vláda může být dneska relativně klidná díky stabilizovaným bankám, které stabilizovala kdysi ještě Zemanova vláda po krizi nebo krachu, který tady byl na konci 90. let, kdy ekonomika už tenkrát byla v minusových, červených číslech, v propadu. Ale je možné najít řešení.

O mnoha věcech už tady hovořili mí předřečníci. Myslím si, že o mnohých věcech je možné hovořit a jsou akceptovatelné. Je potřeba říct, že společný zájem je na tom, udržet maximální zaměstnanost, ale pak se vždycky musím zeptat: a proč vláda poslední dva roky své vlády, kdy ještě působilo období konjunktury, které nastartovala a podporovala sociální demokracie v době své vlády a nastavila programy tak, že samozřejmě působí ještě dva tři roky po ukončení této vlády. Tato vláda pouze kritizovala tzv. montovny, ale já jsem nezaznamenal za poslední dva tři roky, kdy tato vláda vládne, že by přišla s jediným nově vytvořeným pracovním místem v rámci programu, kterým by se připravila na tuto složitou situaci. Na poslední chvíli se řeší otázka cizinců pracujících ve firmách. Na druhé straně je potřeba říct, že mnohé firmy zdaleka nejsou montovny. Zahraniční firmy, které tady investovaly, tak dneska zavádějí i vlastní výzkum, zjišťují, že čeští inženýři jsou dobří inženýři, a myslím si, že nějaké znehodnocování tohoto je určitým vyjadřováním pohrdání. Když pan premiér pohrdá opozicí, je to jeho věc, ale jestliže to přenáší i na občany této země, kteří poctivě v těchto firmách pracují, a on je v podstatě řadí jakoby občany nějakého třetího čtvrtého řádu, není to dobře.

Myslím si, že by bylo dobré, aby skutečně v rámci zaměstnanosti a snížení nebezpečí ztráty zaměstnání se skutečně začalo hovořit i o podmínkách. Tato vláda tři roky nezvyšovala minimální mzdu, tato vláda tři roky neupravovala minimální tarify ve státní a veřejné správě. Dneska říká: je tady krize, nemůžeme zvyšovat. Můžeme o tom hovořit, ale proč jsme si nevytvořili ten základ už v minulosti?

Pan premiér tady celkem zasvěceně hovořil o tom, že není dobré, když evropské země provádějí protekcionismus v rámci ekonomik a krize, ale copak naše vláda dlouhodobě neprovádí protekcionismus? Samozřejmě, že ano - v oblasti sociálního dumpingu. A to právě souvisí s otázkou nízkých mezd, nízkých nákladů na pracovní sílu ve firmách. A návrhy, které tady jsou navrženy, jsou dumpingové návrhy.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP