(12.20 hodin)
(pokračuje Opálka)

S nadsázkou mohu jen poznamenat, že malému a střednímu podnikání dnes pomáhá více počasí. Přináší více práce karosárnám, lakovnám, uklízecím firmám, majitelům potřebné odklízecí techniky.

Pokud si stěžujeme na rozvrácení státních a veřejných financí, navrhuji vládě znovu přehodnotit mezinárodní závazky a přehodnotit financování např. vojenských misí a uvolněné prostředky věnovat na další posílení investic pro infrastrukturu, ekologické stavby a bytovou politiku.

Pan místopředseda vlády Petr Nečas se zde věnoval dosti emocionálně i důchodové reformě, která by snad měla zachránit ekonomiku světa. Konstatuji, že i KSČM si je vědoma nutných opatřeních. Problém je však v tom, že naše cíle nejsou stejné. My bojujeme za uchování postavení státního solidárního pilíře, který bude schopen zajistit dostatečné důchody i pro nízkopříjmové skupiny občanů bez nároku na státní sociální dávky. A ostatní ať si zodpovědně spoří kolik chtějí a kde chtějí, ale ne na úkor vyvedení peněz ze státního pilíře. Každá systémová změna zatne sekeru státnímu rozpočtu.

A nyní krátce ještě k některým konkrétním věcem ze zmiňovaného materiálu vlády.

Na straně 8 se hovoří o snížení sazby pojistného na nemocenské pojištění a státní politiku zaměstnanosti. Musím konstatovat, že po zásazích vlády jsou tyto odvody už minimální a z našeho pohledu je zásah do veřejných rozpočtů nepřijatelný. Úmysl sice dobrý, ale cíl si myslíme, že může být dosažen i jinými prostředky.

Na straně 13 - navýšení platů zaměstnanců státního sektoru o 2,7 miliardy. Já nechápu, jak se to vlastně do tohoto materiálu dostalo, když to byla v podstatě iniciativa odborů a panu ministrovi Nečasovi nezbylo nic jiného, než tento problém načíst při schvalování státního rozpočtu. Nechápu, jak toto ovlivnilo tento materiál protikrizových opatření.

Na stránce 24 se hovoří o tom, že slevy pro zaměstnavatele zajistí zachování 50 až 70 tisíc pracovních míst. No řeknu vám, to je docela zajímavý odhad. Mě by spíš zajímalo, na jak dlouho se zajistí těch 50 až 70 tisíc pracovních míst. Já odhaduji, že maximálně na 3 měsíce. Kéž by to bylo aspoň tak!

Strana 25. Uvádí se zde jedna z možností, aby podnikatelé nemuseli platit zálohy na daně. Tomu rozumím, protože se předpokládá, že daňová povinnost bude vzhledem k ekonomickému vývoji nižší a že by v podstatě ještě omezovali své finanční zdroje. Ale na druhé straně musím konstatovat, že pravděpodobně dojde k tomu, že stát od těch firem, které do těch 12 měsíců do konce roku zkrachují, už nezíská ani ty zálohy.

Strana 31: Pokračovat v reformě důchodového systému, vyšší míry spoluúčasti a osobní zodpovědnosti. No, jenže tady v podstatě se jedná o výhled dlouhodobý, který v současné chvíli nepomůže krizové situaci a do budoucna, jaký bude mít dopad, jsem již hovořil.

A pod tím: Fungování trhu práce prostřednictvím nového zákoníku práce. Já myslím, že nebezpečí, že bude sociální smír narušen, je pro krizovou situaci i pro některá hnutí daleko větším nebezpečím než současný zákoník práce, který má samozřejmě z našeho pohledu taky řadu problémů.

Když se podívám na stranu 33 na tabulku, tak musím říci, že tam bod 8 je přesně o tom, co jsem hovořil, je to navýšení platů státním zaměstnancům. Když se podíváme na bod 10 v té první části tabulky a na bod 1 ve druhé části tabulky, tak vidíme, že má dojít k ochuzení státních financí o 36 miliard, a když se podívám na bod 4 ve druhé části tabulky, rychlejší vratka DPH, tak musím říci, že sice může pomoci našim podnikatelům, ale bude mít samozřejmě dopady i do státního rozpočtu.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Opálkovi.

Hlásím pozitivní příklad všem přihlášeným: kolega Václav Snopek se vzdal své přihlášky do rozpravy.

Diskutovat tedy bude paní poslankyně Anna Čurdová, připraví se pan poslanec Vlastimil Tlustý. Paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Anna Čurdová: Děkuji. Vážený pane předsedající, vážené kolegyně a kolegové, ono už toho bylo mnohé řečeno, takže mi dovolte stručně k tomu, co řečeno nebylo.

Předřečník tady hovořil o krizi jako takové, hovořil o krizi systému. Dovolte, abych k tomu přidala ještě jednu krizi, a to je krize hodnot, hodnotového systému naší civilizace. Jakým způsobem budou řešit ty druhotné dopady krize, o tom také tady hovořil předřečník. Jaká je prevence sociálně patologických jevů, kriminality, zvýšené možnosti domácího násilí? Bude snad ODS pokračovat v tomto stylu tak, jak začala v Chomutově, to znamená pod pláštíkem ochrany těch poctivých občanů že bude odebírat sociální dávky těm, kteří je potřebují? Bude to snad ten best practice, o kterém tak často vládní koalice hovoří?

Pan ministr Nečas má velkou zálibu ve statistikách. Nicméně ty statistiky občas překroutí k obrazu svému. Já tady mám také několik statistických údajů, které se právě týkají rodin s dětmi.

Pane ministře - prostřednictvím pana předsedajícího, i když mohu přímo - ve vašem prorodinném balíčku vláda přislíbila zaměřit svoji pozornost na středněpříjmové rodiny, a že se bude hledat způsob jejich podpory. Ale kde je realita? Reforma veřejných rozpočtů snížila výdaje na sociální dávky těmto rodinám. Podle zprávy o základních tendencích příjmové a výdajové situace domácností, kterou zpracovalo MPSV, pobíralo od ledna do září 2008 přídavek na dítě pouze 56 % dětí z těch, které na něj měly nárok v roce 2007. To znamená přídavek byl odebrán 44 % dětí. Sociální příplatek přestalo pobírat 30 % rodin s dětmi. Přitom se jedná o dávky pro rodiny s nejnižšími příjmy. Podpora státu rodinám s dětmi prostřednictvím těchto dvou dávek se tedy snížila o 4 miliardy korun, a to za devět měsíců roku 2008.

Vláda přenesla finanční zvýhodnění rodin s dětmi do daňové oblasti. To však má význam pouze v případě, že rodiče jsou zaměstnaní a mají příjem. Pokud o zaměstnání přijdou, ztratí zdanitelný příjem, a tím i možnost využívat daňového zvýhodnění na děti. A úřady práce jim díky politice této vlády nezaplatí ani přídavek na dítě, neboť jeho přiznání ovlivňují příjmy dosažené v roce 2007, kdy ještě nebyla hospodářská krize a oba rodiče pravděpodobně pracovali. Pokud vydělávali alespoň průměrnou mzdu, přídavek na dítě dnes nepobírají.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP