(16.40 hodin)

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Zahajuji hlasování pořadové číslo 30. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

V hlasování s pořadovým číslem 30 přítomno 151, pro 147, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Petr Pleva: Nyní budeme hlasovat o usnesení jako celku, protože všechny pozměňovací návrhy již byly odhlasovány.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Ano. Je tedy před námi hlasování o celém návrhu zákona.

Návrh usnesení zní takto: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 130/2002 Sb., o podpoře výzkumu a vývoje z veřejných prostředků a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o podpoře výzkumu a vývoje), ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony, podle sněmovního tisku 627."

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 31. Kdo souhlasí s tímto návrhem usnesení? Kdo je proti?

V hlasování s pořadovým číslem 31 přítomno 150, pro 131, proti 5. Návrh byl přijat. Konstatuji tedy, že s tímto vládním návrhem zákona Sněmovna vyslovuje souhlas.

 

Děkuji panu zpravodaji, děkuji též panu ministrovi. Tím končí projednávání bodu 4, sněmovního tisku 627.

 

Dalším bodem našeho programu je bod číslo 5. Je to

 

5.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 215/2004 Sb., o úpravě některých vztahů
v oblasti veřejné podpory a o změně zákona o podpoře výzkumu a vývoje, zákon
č. 252/1997 Sb., o zemědělství, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 218/2000 Sb.,
o rozpočtových pravidlech a o změně některých souvisejících zákonů
(rozpočtová pravidla), ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 481/- třetí čtení

 

Prosím tedy, aby u stolku zpravodajů byl přítomen ministr Ondřej Liška, který zastoupí v této fázi ministra průmyslu Martina Římana, a též zpravodajka hospodářského výboru paní poslankyně Gabriela Kalábková. Návrhy na zamítnutí ani pozměňovací návrhy nebyly předneseny.

Otevírám rozpravu, do které se tedy první hlásí pan ministr Ondřej Liška.

 

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy ČR Ondřej Liška Vážená paní předsedající, poslankyně, poslanci, nutnost novelizace byla řešena a řečena v prvém a v druhém čtení, zejména podrobně v hospodářském výboru. K návrhu novely zákona číslo 215/2004 Sb., o úpravě některých vztahů v oblasti veřejné podpory a o změně zákona o podpoře výzkumu a vývoje a souvisejících právních předpisů, nebyly ve druhém čtení podány žádné pozměňovací návrhy, a proto věřím, že v závěrečném hlasování samotnou novelu podpoříte. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane ministře. Ptám se, jestli se ještě někdo hlásí do rozpravy ve třetím čtení. Písemné přihlášky nemám a ani z místa se nikdo nehlásí, proto rozpravu končím a budeme hlasovat o celém návrhu zákona.

Návrh usnesení zní takto: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 215/2004 Sb., o úpravě některých vztahů v oblasti veřejné podpory a o změně zákona o podpoře výzkumu a vývoje, zákon č. 252/1997 Sb., o zemědělství, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 218/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech a o změně některých souvisejících zákonů (rozpočtová pravidla), ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 481."

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 32. Táži se, kdo souhlasí s tímto návrhem usnesení. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 32 přítomno 154, pro 143, proti nikdo. Konstatuji tedy, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Děkuji panu ministrovi Liškovi, děkuji též paní zpravodajce paní poslankyni Gabriele Kalábkové.

 

Jsme před posledním bodem této schůze. Tímto bodem, jehož projednávání zahajuji, je bod číslo 6. Je to

 

6.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 178/2005 Sb.,
o zrušení Fondu národního majetku České republiky a o působnosti
Ministerstva financí při privatizaci majetku České republiky
(zákon o zrušení Fondu národního majetku), ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 656/ - třetí čtení

 

Prosím paní ministryni Filipiovou, ale ta je omluvena z dnešního jednání, takže doufám, že se najde někdo z vlády, kdo by paní ministryni ve třetím čtení zastoupil. Pan ministr financí Miroslav Kalousek bude tak laskav. Prosím a prosím též o zpravodaje rozpočtového výboru pana poslance Václava Votavu. Pozměňovací návrhy byly rozdány jako sněmovní tisk 656/2.

Otevírám rozpravu. Pan ministr Kalousek jako první v ní vystupuje.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Děkuji za slovo. Dovolte jenom, abych poděkoval za projednání a připomněl, o co se jedná. Budete-li souhlasit s touto vládní předlohou, rozšíříte portfolio možností, které mohou být financovány z tzv. privatizačních peněz, to znamená nikoliv z prostředků státního rozpočtu, ale z prostředků účtu Ministerstva financí, kam dle zákona o zrušení Fondu národního majetku přicházejí prostředky např. z privatizace a z dividend. Zákon o zrušení fondu jasně říká, co smí nebo nesmí býti financováno z těchto prostředků, a budete-li souhlasit, tedy strategické investice Ministerstva zdravotnictví - velké fakultní nemocnice Motol, Hradec Králové a klinika Mayo - budou moci být financovány z těchto prostředků v rozsahu do 1,5 miliardy v roce 2009 a do 1,5 miliardy v roce 2010, což urychlí tyto nezbytné investice.

Paní ministryně už je zde, takže já jí rád předám hlasování o tomto návrhu.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu ministru financí Miroslavu Kalouskovi. Jsme stále v rozpravě a já se ptám, zda se do této rozpravy někdo hlásí. Pan kolega Braný má slovo.

 

Poslanec Petr Braný: Vážená paní místopředsedkyně, vážené kolegyně, kolegové, vládo, já se chci spíš zeptat, když je tu paní ministryně zdravotnictví. Tento tisk je myslím na proceduru velmi jednoduchý, protože je tam jeden pozměňovací návrh pana kolegy Hovorky, ale ten hovoří v tom prvém bodě o § 5 odst. 3 písm. k), že zde musí být silnější mandát, volně řečeno, a vláda má stanovit strategické investice. A ten materiál, důvodová zpráva, hovoří, o strategických investicích a investicích. A já se chci zeptat - nechci teď udělat výčet těch akcí, které tam jsou - jestli ty strategické investice jsou jako příklad, počíná to Motolem, a ty jiné investice, Brno a další nemocnice, také je to jako příklad, anebo je to nějaká konečná verze. A není mi úplně jasno, jak do vlády se dostane, co je strategická investice a co není. Jestli je to finančním objemem, nebo je to něčím jiným limitováno. Abychom mohli i z hlediska hlasování co nejlépe zvednout ruku popř. pro tento návrh a viděli jsme, pro co přesně zvedáme ruku, anebo je to výklad náš, který potom bude velmi kontroverzní z hlediska naplnění ve vládě. Děkuji.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP