(9.30 hodin)
(pokračuje C. Svoboda)

Položka umožňující podporu ve formě úrokových dotací musela být v průběhu roku dvakrát zvýšena a celkově byl smluvně rozdělen objem 4,3 miliardy korun. Zase skutečně čerpání v roce 2007 je naopak jen zlomkem objemu uzavřených smluv, protože úrokové dotace jsou poskytovány postupně po celou dobu splatnosti podporovaných úvěrů.

V celkovém přehledu fond smluvně zajistil a využil zhruba 92 % finančních prostředků stanovených schváleným rozpočtem podle jednotlivých podpůrných programů. Lze tedy nepochybně konstatovat, že fond splnil své úkoly dané rozpočtem schváleným Poslaneckou sněmovnou.

Za těchto okolností navrhuji, kolegyně a kolegové, stejně jako výbor pro veřejnou správu a regionální rozvoj, aby tento materiál byl vámi podpořen. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já vám děkuji, vážený pane ministře. Tento sněmovní tisk projednal výbor pro veřejnou správu a regionální rozvoj, jehož usnesení jsme obdrželi jako sněmovní tisk 479/1. Prosím, aby se slova ujal zpravodaj výboru pan poslanec Jan Babor, informoval nás o jednání výboru a přednesl návrh usnesení Poslanecké sněmovny. (Poslanec Babor není přítomen.)

 

Mohu poprosit kolegy - výborně, rozhodneme rychle o změně zpravodaje. Místo poslance Babora nás s jednáním výboru seznámí předseda tohoto výboru pan poslanec Tom Zajíček.

Zahájím hlasování s pořadovým číslem 112. Táži se vás, kdo souhlasí s touto změnou zpravodaje. Kdo je proti? Děkuji vám.

Z přihlášených 101 poslankyň a poslanců pro návrh 80, proti nikdo. Návrh byl schválen.

 

Vážený pane poslanče Zajíčku, ujměte se slova.

 

Poslanec Tom Zajíček: Děkuji pěkně za slovo. Vážená paní místopředsedkyně, vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte mi, abych vás seznámil s usnesením číslo 93 výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj, který projednával roční uzávěrku Státního fondu rozvoje bydlení a výroční zprávu o činnosti fondu za rok 2007.

Výbor pro veřejnou správu na své 23. schůzi přijal usnesení, v němž za prvé doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu sněmovní tisk 479 projednat a schválit, zmocňuje zpravodaje výboru, aby s usnesením seznámil Poslaneckou sněmovnu, a za třetí pověřuje předsedu výboru, aby usnesení zaslal předsedovi Poslanecké sněmovny.

To je z mé strany vše ze zpravodajské zprávy. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já vám děkuji. Zahajuji všeobecnou rozpravu, do které nemám žádnou písemnou přihlášku, ani z místa se do této rozpravy nikdo nehlásí. Končím všeobecnou rozpravu.

Přistoupíme k rozpravě podrobné. Do této rozpravy taktéž není nikdo přihlášen. Končím rozpravu podrobnou.

Přistoupíme k hlasování o návrhu usnesení, jak nás s ním seznámil zpravodaj výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj: "Poslanecká sněmovna schvaluje roční účetní závěrku Státního fondu rozvoje bydlení a výroční zprávu o činnosti fondu za rok 2007.

 

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 113. Táži se vás, kdo souhlasí s tímto usnesením. Kdo je proti? Děkuji vám.

Z přihlášených 103 poslanců pro návrh 46, proti 1. Návrh usnesení nebyl schválen.

 

Pan poslanec Šimonovský jde zkontrolovat výsledky hlasování… (Probíhá kontrola hlasování. Nikdo nevznesl námitku.)

 

Předpokládám, že je vše v pořádku a můžeme přikročit k projednávání dalšího bodu našeho schváleného pořadu, tedy bodu

 

132.
Návrh změny rozpočtu Státního fondu rozvoje bydlení na rok 2008
/sněmovní tisk 650/

 

Tento materiál uvedl ministr pro místní rozvoj pan Cyril Svoboda. Vážený pane ministře, ujměte se slova.

 

Ministr pro místní rozvoj ČR Cyril Svoboda Vážená paní místopředsedkyně, já se jen drobně vrátím k minulému usnesení. Moc tomu nerozumím, protože nikdo proti tomu bodu nic neřekl, údaje byly schváleny a auditovány a usnesení bylo schváleno. Beru to jako realitu. Někdy rozhodujeme jako Sněmovna, jak jsme rozhodli. Dobře.

U tohoto bodu je situace poněkud zvláštní, protože tento bod má dlouhou historii. Původně ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek požádal Sněmovnu o zvýšení limitu na realizaci podpory rekonstrukce zateplování panelových bytových domů - to byl program Panel. Díky tomu, že to bylo postupně vyřazováno z programu, tak se k tomu v roce 2008 Sněmovna nedostala. Jde o opatření pro rozpočet v roce 2008. Proto jsme využili toho, co umožňuje zákon, a usnesením výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj byla provedena dílčí nezbytná změna rozpočtu. To se všechno stalo v minulosti a podle mého názoru nemá smysl, abychom teď rozhodovali o změnách rozpočtu na rok 2008, když je rok 2009.

Navrhuji stáhnout tento bod z programu jednání schůze, protože nemá smysl rozhodovat o něčem, co už se dávno stalo, co nemůžeme ovlivnit, protože rok už uběhl, co mělo být realizováno, bylo realizováno. Na programu schůze to máme jenom proto, že tento bod byl stále vyřazován z programu schůze a touto samotíží se dostalo až do března 2009, co mělo být rozhodnuto někdy v půlce roku 2008. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji vám, pane ministře. Ovšem dostal jste mě do poněkud procedurálně nepříjemné situace. Nevím, jak po zahájení projednávání a otevření tohoto bodu a po úvodním slově mám tento bod stáhnout. Tento návrh měl bezpochyby padnout v prvních třiceti minutách našeho dnešního jednání, tedy v okamžiku, kdy je pro tento návrh prostor. Nevím, jak se s tímto vypořádat. Ať Sněmovna rozhodne o přerušení projednávání bodu a odročení do příští schůze. Mezitím se předkladatel bezpochyby vypořádá s tím, jak se tohoto již neaktuálního bodu zbavit.

Prosím Sněmovnu, aby schválila tento můj navržený postup. Na žádost z pléna vás všechny odhlašuji, požádám vás o novou registraci.

 

Rozhodneme o návrhu na přerušení tohoto bodu a odročení na příští schůzi Poslanecké sněmovny.

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 114. Táži se vás, kdo souhlasí s tímto návrhem. Kdo je proti? Děkuji vám.

Z přítomných 91 poslankyň a poslanců pro návrh 88, proti nikdo. Tento postup byl schválen.

 

Přikročíme k bodu

 

139.
Informace Ministerstva pro místní rozvoj o aktuálním stavu Monitorovacího systému
fondů Evropské unie pro programové období 2007 až 2013 v České republice

 

Prosím ministra pro místní rozvoj pana Cyrila Svobodu, aby se ujal slova. Máte slovo, vážený pane ministře.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP