(9.40 hodin)

Ministr pro místní rozvoj ČR Cyril Svoboda Vážená paní místopředsedkyně, kolegyně a kolegové, průběh čerpání současného programového období, tedy období 2007 až 2013, předznamenal obrovský zájem o programy podpory a dostatek kvalitních projektů. Dle údajů ke konci února tohoto roku bylo již předloženo skoro 16 tisíc žádostí o podporu v objemu zhruba 450 miliard Kč. Tato částka převyšuje alokaci na období let 2007 až 2008 o více než 96 %. To znamená, že takhle vysoký převis poptávky je nad nabídkou, a zároveň to znamená 50 % celkové alokace na programové období let 2007 až 2013, protože na toto období máme alokováno 700 miliard Kč. Důležité však je, že počet předkládaných žádostí stále roste. Meziměsíční nárůst předpokládaných žádostí na únor 2009 činí 7,6 % a počet žádostí vzrostl také o 7,5 %. Schváleno je již 4,5 tisíce žádostí, které představují 210 miliard Kč, tedy asi 93,4 % alokace na prostředky 2007-2008.

Já vás tady nechci, kolegyně a kolegové, unavovat těmito čísly. Jenom tím dokládám, že poptávka je vysoká a realizace skutečně intenzivně probíhá.

Žádostí je tedy, jak jsem řekl, dost a není pravda, že by nedošlo k řádnému čerpání. Naopak i čerpání probíhá rychle. Problém, který máme, je v tom, že jsme měli nebo že máme velké množství operačních programů. To znamená, že operační programy, jejich počet byl vlastně tím limitujícím faktorem na začátku, a toto je odpovědnost předchozí vlády, že bylo schváleno tolik operačních programů, protože my jsme docílili jejich skutečného schválení u Evropské komise až v druhé polovině roku 2007. Takže skutečný náběh mohl začít až od roku 2008.

Jak jsem již řekl, na celé programové období let 2007 až 2013 je alokováno 700 miliard Kč. To znamená, že to, že už čerpáme skoro 50 % celkové alokované částky, je důkazem toho, že tento proces probíhá intenzivně.

Naším zájmem, kolegyně a kolegové, je maximálně urychlit a zjednodušit čerpání prostředků z evropských fondů. Mimo jiné proto předložíme velmi rychle novelu zákona o veřejných zakázkách, protože tento zákon by měl maximálně urychlit a zjednodušit celý proces a tím také umožnit čerpání prostředků.

Na rozdíl od minulého programového období mají řídící orgány, tedy poskytovatelé, možnost využít principu takzvaného průběžného financování, tedy není již nutné, aby příjemci dotace museli celou alokaci předfinancovat a měsíce čekat na refundaci plateb. Díky tomuto principu průběžného financování získává příjemce dotace finanční prostředky předtím, než jsou příslušnému ministerstvu poukázány z Evropské komise. Tímto opatřením došlo k urychlení převodu finančních prostředků na účty konečných příjemců i o několik měsíců. V současné ekonomické situaci a jejímu předpokládanému vývoji je tedy tento princip důležitým faktorem, který může napomoci absorpční kapacitě České republiky a tuto kapacitu také zvýšit.

Z tohoto důvodu konstatuji, že celý proces probíhá, je úspěšný a čerpání je zajištěno. Zároveň také konstatuji, že i takzvaný monitorovací systém bude mít úplnou právní jistotu, to znamená, že nebude ani žádná právní pochybnost o monitorovacím systému čerpání prostředků ze strukturálních fondů na programové období.

Kolegyně a kolegové, toto je moje informace. Podle mého názoru je proces v pořádku, netrpí žádnými podstatnými vadami, a pokud máte jakoukoli připomínku, rád ji vyslechnu, ale z mého pohledu jde o proces, který je plně funkční. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já děkuji. Vážený pane ministře, pouze jsem byla upozorněna několik kolegy, zda nedošlo k záměně zprávy k čerpání prostředků z Evropské unie v období 2007 až 2013 a aktuálního stavu Monitorovacího systému z fondů Evropské unie na stejné programové období. (Smích a potlesk z levé části sálu.) Nyní se nalézáme v bodu 139 - Informace Ministerstva pro místní rozvoj o aktuálním stavu Monitorovacího systému z fondů Evropské unie pro programové období 2007 až 2013. Z obsahu vaší řeči bylo patrné, že se spíše týkala stavu čerpání prostředků z Evropské unie v plánovacím období 2007 až 2013. Myslím, že došlo-li k tomuto omylu, můžeme ho bezprostředně napravit. (Poznámka z okolí mimo mikrofon.) Ano, monitorovací systém. Já chápu, že pan ministr byl zaskočen neschválením předchozího bodu.

 

Ministr pro místní rozvoj ČR Cyril Svoboda Já se vám, paní místopředsedkyně, omlouvám, omlouvám se i Sněmovně. Omlouvám se všem. Je-li toto zpráva o monitorovacím systému, podám ji, jak jsem již řekl, na závěr té své původní zprávy, protože jsem mluvil o monitorovacím systému.

Takže k monitorovacímu systému konstatuji toto: Rozhodli jsme se, že dojde ke stabilizaci, a stabilizace byla provedena tak, že se stávajícími poskytovateli služeb, které se týkají centrálního monitorovacího systému, bude uzavřena dohoda, která bude trvat ještě po dobu, která je nezbytně nutná pro případné vysoutěžení v nové soutěži, která se týká centrálního monitorovacího systému.

Pokud jde o celý monitorovací systém, který se týká i dalších programů, jako je Monit a Benefit, tak v tomto ohledu zůstáváme konzervativní a nepředpokládáme novou soutěž, která by se týkala celého tohoto systému. Smlouva, která se týká centrálního systému, bude uzavřena v dohledné době, já odhaduji v dohledné době dvou tří týdnů, protože smlouva je připravena k podpisu. O tom jsme také informovali kontrolní výbor a kontrolní výbor s postupem Ministerstva pro místní rozvoj souhlasí. Z tohoto důvodu tady podle mě také není důvod k jakékoli obavě, protože to, co předkládáme, je v souladu s Asociací krajů, se Svazem měst a obcí a také samozřejmě je to předjednáno s Evropskou komisí.

Jsem přesvědčen, že systém, který předložíme, bude funkční a odstraníme všechny možné právní vady. Systém ale fungoval i předtím, než jsme přistoupili k definitivnímu vyřešení právních otázek; jak jsem také před chvílí řekl, v tom čerpání prostředků se pokračuje a pokračovat bude.

Takže uzavírám ještě jednou - na centrální systém bude uzavřena dohoda, že stávající poskytovatelé budou pokračovat. Pokud jde o centrální systém, je velmi pravděpodobné, že bude vyhlášena nová soutěž, která se bude týkat centrálního systému. Pokud jde o celý systém, to znamená i program Benefit a Monit, tak tam zůstane situace taková, jaká je, protože nechceme znejistit celý monitorovací systém novým výběrovým řízením na celek. Takže takto byl informován kontrolní výbor Poslanecké sněmovny a v tomto duchu budeme pokračovat a myslím, že i toto povede ke zklidnění občanů České republiky, že monitorování je zajištěno. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji vám, vážený pane ministře. Zahajuji všeobecnou rozpravu, do které se přihlásil pan poslanec Koníček. Vážený pane poslanče, máte slovo.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP