(12.00 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Ano, děkuji. Mám to chápat jako návrh, pane kolego, na prodloužení lhůty, pokud neprojde návrh na zamítnutí?

Nyní se hlásí pan kolega Skopal. Prosím, má slovo.

 

Poslanec Ladislav Skopal: Vážená paní předsedající, kolegyně a kolegové, tento zákon je doopravdy zákonem, který již v současné době vyvolal spoustu emocí, a je pravdou, jak tady hovořil kolega Šenfeld třeba ke konci, že není možné, abychom snížili kontrolní mechanismy Poslanecké sněmovny, aby dozorčí radu na návrh vlády potvrzovala Sněmovna. Já si myslím, že to je špatně. Je potřeba toto změnit. Je potřeba i další kontrolní mechanismy posílit, protože víme, že v Pozemkovém fondu nejednou docházelo k situacím, které třeba zapříčinily, když to řeknu zcela otevřeně, pád ministra. Tudíž je potřeba, abychom v současné době se tím zabývali velice zásadně a detailně.

Já bych chtěl, aby pan ministr ukázal rovněž vstřícné gesto, a to je, že prodloužíme dobu projednávání o 30 dnů. Možná to zemědělský výbor zvládne dříve, ale abychom měli prostor na delší projednávání této novelizace zákona, protože to vidím jako zcela zásadní a bych byl nerad, abychom byli omezováni časem. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu poslanci Skopalovi. Zeptám se, zda se někdo další hlásí do rozpravy k tomuto návrhu zákona. Pan kolega Grüner. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Václav Grüner: Vážená paní místopředsedkyně, dámy a pánové, několik slov k projednávanému návrhu zákona. Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 569/1991 Sb., o Pozemkovém fondu České republiky, je zákonem po určitých a možná i někdy zásadnějších úpravách akceptovatelným. Návrh mění způsob řízení Pozemkového fondu České republiky, který dnes reprezentuje prezidium a výkonný výbor Pozemkového fondu. Tento způsob kolektivního rozhodování se nahrazuje principem monokratickým, reprezentovaným ředitelem se stanovenými pravomocemi a odpovědnostmi. Důležité bude, aby se zároveň podstatně rozšířily i pravomoci dozorčí rady a zůstávala i kontrolní funkce Poslanecké sněmovny. O tom už ale tady byla řeč. V dnešním způsobu kolektivního řízení nemá například předseda výkonného výboru výhradní kompetence, řídí desetičlenný výkonný výbor, ale na jeho rozhodování se podílí pouze svým jedním hlasem, i když naopak navenek za činnost Pozemkového fondu odpovídá.

Navrhovanou změnou si myslím, že dojde ke změně činnosti Pozemkového fondu České republiky. Skončí neprůhlednost v oblasti řízení, odměňování, rozhodování a zodpovědnosti. V době, kdy se bude postupně omezovat činnost Pozemkového fondu a jeho činnost se bude postupně končit, je tento návrh na změnu řízení Pozemkového fondu potřebný. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane poslanče. Ptám se, zda se ještě někdo hlásí do rozpravy k tomuto vládnímu návrhu zákona. Nehlásí se nikdo, rozpravu končím.

Závěrečné slovo má pan ministr Gandalovič, poté případně pan zpravodaj.

 

Ministr zemědělství ČR Petr Gandalovič Já jenom velmi stručně. Souhlasím s návrhem na prodloužení lhůty o 30 dnů, to znamená, jestli mohu takto vyzvat pana poslance Hanuše, aby se připojil k tomuto návrhu na prodloužení na 30 dnů. Já s tím souhlasím. Myslím si, že je zcela jasné, že bude třeba prostor v zemědělském výboru mít. Na druhé straně chci zdůraznit, že na kvalitu rozhodování skutečně nemusí nutně mít vliv to, zda zde máme tři kolektivní orgány, nebo nikoliv. Já jsem to sem takzvaně nechtěl tahat, ale už to tady bylo naznačeno, že jedny z těch největších problémů, se kterými se Pozemkový fond potýká, se odehrály za stávající struktury, to znamená v rámci tří kolektivních orgánů řízení a kontroly.

Jenom pro vaši informaci chci říci, že z řádově 30 soudních sporů Pozemkový fond vyhrál zhruba asi už více než 25 pravomocně. Některé ještě běží a těch, které jsme prohráli, je skutečně velmi málo. Myslím si, že to je dobrá informace pro Poslaneckou sněmovnu, že i v tomto se podařilo napravit omyly, které se během období staly.

Velmi krátce. Souhlasím se lhůtou 30 dnů a ještě jednou vás chci požádat, abyste souhlasili s propuštěním tohoto návrhu zákona do druhého čtení.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane ministře. Pan zpravodaj chce vystoupit též se závěrečným slovem. Prosím, slovo má pan kolega Jiří Papež.

 

Poslanec Jiří Papež: Děkuji za slovo. Vážená paní místopředsedkyně, já bych jen stručně chtěl zrekapitulovat proběhlou rozpravu, ve které vystoupili čtyři páni poslanci. Zaznělo několik návrhů, o kterých bychom měli následně hlasovat. Předně to byl návrh pana poslance Šenfelda na zamítnutí návrhu zákona. Pokud tento návrh nebude přijat, měli bychom hlasovat o návrzích na prodloužení lhůty pro projednávání. Pan ministr vyjádřil souhlas s návrhem pana poslance Skopala s prodloužením lhůty na projednávání o 30 dnů. Pan poslanec Hanuš tedy svůj návrh po konzultaci stahuje, takže budeme hlasovat pouze o jednom návrhu na prodloužení, tedy o 30 dnů, se kterým byl vysloven souhlas předkladatele. Potom bychom měli hlasovat o přikázání, které zaznělo, zatím pouze jeden návrh, tedy přikázání zemědělskému výboru.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám za toto shrnutí, pane zpravodaji. Přivolávám vaše kolegy, protože se blíží hlasování o návrhu na vrácení tohoto zákona - pardon na zamítnutí. Na zamítnutí, tak bude znít přesně otázka, o níž rozhodneme za malý okamžik. Žádám vás, abyste se všichni znovu přihlásili, protože vás odhlašuji na vaši žádost.

 

Zopakuji, že nyní rozhodneme o návrhu na zamítnutí tohoto návrhu zákona.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 175. Táži se, kdo souhlasí s tímto návrhem na zamítnutí. Kdo je proti návrhu?

V hlasování pořadové číslo 175 přítomno 138, pro 30, proti 95. Tento návrh nebyl přijat.

 

Budeme se tedy zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání a na případné prodloužení lhůty k tomuto jednání ve výboru.

 

Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání zemědělskému výboru. Má někdo jiný návrh? Nemá.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 176. Kdo souhlasí s tímto návrhem na přikázání? Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 176 přítomno 139, pro 138, proti nikdo.

 

Nyní rozhodneme o návrhu na prodloužení lhůty pro jednání výboru o 30 dnů.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 177. Kdo je pro tento návrh? Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 177 přítomno 139, pro 131, proti nikdo. Také tento návrh byl přijat.

 

Konstatuji tedy, že návrh zákona byl přikázán k projednání výboru zemědělskému a lhůta pro jeho projednání byla prodloužena o 30 dnů.Tím jsme se vypořádali s bodem číslo 59. Končí prvé čtení tohoto bodu, sněmovního tisku 662. Děkuji panu ministrovi Gandalovičovi, děkuji též panu zpravodaji k tomuto zákonu a můžeme se věnovat dalšímu bodu.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP