(9.30 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Já vám děkuji, vážený pane předsedo. Zahajuji všeobecnou rozpravu, do které nemám žádnou přihlášku. Končím všeobecnou rozpravu. Přistoupíme k rozpravě podrobné. Do této rozpravy taktéž nemáme žádnou přihlášku, končím tedy rozpravu podrobnou.

Budeme hlasovat tak, jak nám předložil předseda Poslanecké sněmovny pan Miloslav Vlček. Víme všichni, o čem budeme rozhodovat tímto usnesením? Pro jistotu ještě požádám pana předsedu, zdali by mi mohl poskytnout text toho usnesení...

Tedy: "Poslanecká sněmovna stanoví, že neusnese-li se Poslanecká sněmovna jinak, přihlašují se poslanci k faktickým poznámkám, popř. k přednesení procedurálních návrhů podle § 60 odst. 1 zákona číslo 90/1995 Sb., o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, zpravidla prostřednictvím příslušného elektronického zařízení Poslanecké sněmovny, popř. i zdvižením ruky. Přihlášky učiněné prostřednictvím příslušného elektronického zařízení Poslanecké sněmovny mají přednost."

 

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 184 a táži se vás, kdo souhlasí s tímto usnesením. Kdo je proti? Děkuji vám.

Z přítomných 168 poslankyň a poslanců pro návrh usnesení 149, proti nikdo. Návrh usnesení byl schválen.

 

Přistoupíme k projednávání bodu

114.
Zpráva České národní banky o inflaci - leden 2008 (Zpráva o měnovém vývoji za 2. pololetí 2007)
/sněmovní tisk 432/

Nejprve mi dovolte, abych mezi námi přivítala guvernéra ČNB pana Zdeňka Tůmu.

Tímto sněmovním tiskem jsme se zabývali již na 28. schůzi PS, kdy jsme jej po úvodním vystoupení guvernéra ČNB pana Zdeňka Tůmy dne 12. března 2008 usnesením Poslanecké sněmovny číslo 685 přerušili a odročili do doby projednání rozpočtovým výborem.

Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujali guvernér ČNB pan Zdeněk Tůma a zpravodaj rozpočtového výboru pan poslanec Michal Doktor.

Táži se pana guvernéra, zda chce v úvodu tohoto bodu ještě jednou vystoupit. (Ano.) Je tomu tak. Vážený pane guvernére, máte slovo.

 

Guvernér ČNB Zdeněk Tůma Dobrý den, vážená paní předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci. Dovolte mi krátce, byť máte podklady, uvést tuto zprávu.

Samozřejmě dostáváme se ke zprávě o inflaci za roku 2007 - ať už lednové nebo červencové - v době, kdy se situace hodně mění, takže pokud bychom se dívali opravdu na vývoj v roce 2007, tak dnes asi příliš mnoho relevantního není. A to platí pro roky 2007, 2008. Jen velmi krátce bych proto okomentoval poslední vývoj, co se týká inflace a ekonomického vývoje.

Shodou okolností jsme včera měli měnové jednání Bankovní rady. Rozhodli jsme se ponechat úrokové sazby beze změny. Jak jsme už uváděli i v předcházejících zprávách a koneckonců i v naší stávající prognóze, počítali jsme s tím, že bude pokračovat pokles ekonomické aktivity poměrně prudký - to potvrzovaly i údaje o vývoji HDP za poslední kvartál minulého roku. Zároveň jsme počítali s tím, že inflace bude poměrně rychle klesat. Skutečnost je taková, že inflace je mírně vyšší, než počítáme v naší stávající prognóze. My jsme počítali s tím, že inflace bude momentálně za únor již na úrovni 1,5, nicméně byla 2 %. Důvod byl v tom, že ceny potravin neklesaly tak rychle, jak jsme předpokládali, a také ceny pohonných hmot rostly o něco rychleji. Dá se proto předpokládat, že v prvních měsících tohoto roku inflace bude trošku vyšší, než jsme předpokládali v prognóze, nicméně celkově ten obrázek o ekonomickém vývoji se nemění, tzn. poměrně prudký pokles ekonomické aktivity a stejně tak inflace na velmi nízké úrovni.

Jinak asi dál o tom nebudu hovořit. Samozřejmě otázek je tam celá řada. Snad jedinou věc bych možná podtrhl, že stávající vývoj je hodně ovlivněn tím, co se děje v zahraničí. Samozřejmě nelze počítat s tím, že by se dramatickým způsobem otočila ekonomická aktivita, pokud se nezmění výraznějším způsobem vývoj v zahraničí, zejména pochopitelně v eurozóně a v Německu, které je naší hlavním obchodním partnerem.

To by bylo na úvod asi všechno, případně odpovím na vaše otázky. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Já vám děkuji, vážený pane guvernére. K tomuto bodu jsme obdrželi usnesení rozpočtového výboru číslo 435 ze dne 2. dubna 2008, které vám bylo rozdáno jako sněmovní tisk 432/1. Prosím zpravodaje výboru pana poslance Michala Doktora, aby se ujal slova.

 

Poslanec Michal Doktor: Já bych rád Sněmovně sdělil, že pohlédnete-li na tabuli, tak hned v úvodu jednání těchto věcí, které máme před sebou, odhalíte velké časové zpoždění, se kterým přistupujeme k projednávání všech dokumentů. Je to nepochybně škodou věci samotné, ale řekl bych nás všech. Nevím, jak napravit tento náš hendikep, tento prohřešek. Je to poněkolikáté, kdy z hlediska obsahu velmi kvalitní dokumenty ČNB projednáváme s větším než jednoletým zpožděním. Na vážnosti věcí, které jsou v těch dokumentech obsaženy, to nepochybně nic nemění, na druhou stranu faktor času a odstup aktuálnosti sdělení ČNB je tak velký, že my vlastně dnešním projednáváním spíše naplňujeme formální stránku věci nežli skutečné vážné projednávání sdělení, která jsou nám adresována.

Poněkud jinak naštěstí tomu je ve smyslu způsobu projednání na půdě rozpočtového výboru. Proto dovolte, abych vás seznámil s tím, že rozpočtový výbor na své 25. schůzi dne 2. dubna 2008 předmětnou věc projednal a přijal usnesení Poslanecké sněmovny Parlamentu: I. bere na vědomí Zprávu ČNB o inflaci - leden 2008 (Zprávu o měnovém vývoji za 2. pololetí 2007), II. doporučení pro Poslaneckou sněmovnu ve smyslu formulace usnesení, které jsem představil, III. zmocnění pro zpravodaje.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Já vám děkuji, pane poslanče. Zahajuji všeobecnou rozpravu, do které se hlásí pan poslanec Urban. Vážený pane poslanče Urbane, máte slovo.

 

Poslanec Milan Urban: Vážená paní místopředsedkyně, vážený pane guvernére, vážení kolegové, kolegyně, já nechci diskutovat detailně o zprávě, považuji to za profesionální výsledek práce ČNB. A snad mi to odpustíte a snad mi to odpustí i pan guvernér, když položím otázku, která nesouvisí přímo s touto projednávanou zprávou za rok 2007.

Myslím, že by stálo za to, kdybychom se přesunuli do reálného času a v rámci reálného času se pokusili vyslechnout aspoň krátký názor guvernéra ČNB na aktuální situaci, tedy hospodářskou krizi a chování komerčních bank v ČR. Moje otázka tedy, abych to nějak příliš neprodlužoval, zní: jak si vysvětluje pan guvernér ČNB fakt, že ČNB třikrát po sobě snížila úrokové sazby a toto snížení se nepromítlo v chování komerčních bank s malým "k" ve vztahu k firemní sféře v ČR. Jestli tady jsou dva problémy hospodářské krize, tak je to výpad zakázek, propad zakázek a samozřejmě chování bank, které řeší krizi způsobem, který výrazně limituje i takové firmy, které ještě zakázky mají. Tedy jestli mohu požádat o řekněme krátký názor na tuto situaci v rámci tohoto bodu. Odpusťte mi, že se přímo nedržím daného tématu. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Já děkuji. Prosím, kdo další si přeje vystoupit v této rozpravě? Nikdo. Končím všeobecnou rozpravu a přistoupíme k rozpravě podrobné. Není, myslím, nutné, aby pan zpravodaj četl znovu usnesení.

Končím tedy rozpravu podrobnou a budeme hlasovat o usnesení, ve kterém Poslanecká sněmovna bere na vědomí Zprávu ČNB o inflaci - leden 2008, Zprávu o měnovém vývoji za 2. pololetí 2007.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP