((Na základě žádosti klubu ODS přestávka prodloužena do 12.15 hodin. Jednání pokračovalo ve 12.19 hodin.) )

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Dámy a pánové, věřím, že jsme schopni pokračovat v naší schůzi.

Ještě bych vám rád přečetl omluvenku pana ministra Miroslava Kalouska, který nemůže být přítomen dnes odpoledne, zítra dopoledne i odpoledne a v pátek celý den, neboť má povinnosti související s českým předsednictvím Evropské unie. Stejně tak se omlouvá ze čtvrtka a ze středy pan místopředseda vlády Petr Nečas.

 

Teď jsme v situaci, kdy jsme ráno zařadili pevně bod číslo 27, což je vládní návrh zákona, kterým se mění zákon číslo 248/2000 Sb., a beru vážně příslib pana ministra Cyrila Svobody, že tento bod bude projednán poměrně rychle, takže zahajuji projednávání tohoto bodu.

27.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 248/2000 Sb., o podpoře
regionálního rozvoje, ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 218/2000 Sb.,
o rozpočtových pravidlech a o změně některých souvisejících zákonů
(rozpočtová pravidla), ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 89/1995 Sb.,
o státní statistické službě, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 682/ - prvé čtení podle § 90 odst. 2

Dávám slovo panu ministrovi.

 

Ministr pro místní rozvoj ČR Cyril Svoboda Vážený pane místopředsedo, já doufám, že tento bod proběhne opravdu rychle, protože jde o nezbytně nutnou právní úpravu, která je minimalistická, neboť smyslem úpravy je vytvořit možnost vytvářet jako samostatné právnické osoby evropská seskupení, která umožňují územní spolupráci. Máme před sebou dva úkoly. (V jednacím sále je značný ruch.)

Jeden úkol je aplikovat přímo použitelné nařízení Evropského parlamentu a Rady. Toto nařízení dává základní parametry postupu a nechává u jednotlivých členských států na dotažení této právní úpravy v technické, nebo můžeme říct v procesní stránce věci, která se zjednodušeně řečeno týká otázky vzniků a zániků těchto právnických osob a jejich registrace. (Předsedající tiší hlučící poslance: Ššššš!) Tyto právnické osoby potřebujeme proto, aby mohla být účinnější přeshraniční spolupráce, meziregionální spolupráce, nadnárodní spolupráce. A především pro nás je také důležité, aby bylo možné (šššš!) těmto právnickým osobám dávat dotace a příspěvky ze státního rozpočtu a z prostředků Evropské unie a také aby bylo možno dávat identifikační čísla těmto právnickým osobám. Tyto právnické osoby vzniknou dohodou buď krajů, měst, obcí. Jsou to právnické osoby, které nejsou určeny za účelem podnikání a dosahování zisku, ale jejich smyslem je prohloubit a zefektivnit spolupráci mezi regiony.

V této právní úpravě, v té novele zákona o podpoře regionálního rozvoje, není nic politického. Je to norma velmi technická, a proto také navrhujeme, aby tento zákon byl schválen podle § 90, tzn. hned, neboť implementační lhůta pro provedení tohoto nařízení i v té části, která musí být provedena zákonem, uplynula 1. srpna 2007. To znamená jsme ve zpoždění a naším zájmem je umožnit našim krajům, popřípadě obcím nebo regionům, vytvářet tento typ spolupráce podle práva, které je v souladu s právem Evropských společenství a které je doplněno o naši vnitrostátní úpravu.

Důležité je, že registrace těchto uskupení nebo seskupení bude na ministerstvu, nebude u obchodního soudu, protože jak jsem řekl před chvílí, nejde o sdružení za účelem dosahování zisku nebo podnikání.

To je několik slov k uvedení tohoto bodu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji vám, pane ministře. Bohužel vám nemohu dát za pravdu, že ten návrh je nepolitický, neboť tady mám k dispozici veto klubu poslanců sociální demokracie.Nicméně se jich zeptám, zdali na tom vetu trvají. Kdyby mi někdo dal najevo, že - přestože jste souhlasili se zařazením tohoto bodu...

(Z poslaneckých lavic poslanci ČSSD, např. poslanci Petrů a Zapletal: Netrváme.) Netrváte. Výborně, děkuji za tuto vstřícnost.

Takže v tuto chvíli prosím, aby se slova ujala zpravodajka pro prvé čtení paní poslankyně Zdeňka Horníková. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP