(12.20 hodin)

 

Poslankyně Zdeňka Horníková: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, já jako zpravodaj ve všem potvrdím slova pana ministra. Možná řeknu jenom pár věcí navíc.

Tisk 682 je novelou zákona o podpoře regionálního rozvoje, o rozpočtových pravidlech a o státní statistické službě. Jak už zde zmínil pan ministr, skutečně to je naprosto apolitický zákon. Jedná se o čistou euronovelu. Jedná se o vytvoření podmínek pro evropské seskupení pro územní spolupráci a do již námi přijatého zákona, do naší legislativy, se vkládá úplně nová pátá část.

Pan ministr zde řekl, jak vznikl tento požadavek v Evropské unii. Já musím říci, že účinnost této materie byla dána k 1. srpnu 2007, kdy členské státy měly přijmout předpisy nezbytné k zajištění účinného opatření tohoto nařízení. Správně zde pan ministr řekl, že se jedná o skluz jeden a půl roku. Abych byla naprosto upřímná, tak musím říci, že ne všechny státy Evropské unie už dnes splnily tuto podmínku, kterou měly přijmout. Nicméně Česká republika teď tuto možnost má.

Já bych jenom chtěla uvést, jaký je stávající stav k dnešnímu dni. K dnešnímu dni je naším zákonem upravena spolupráce mezi obcemi, kraji s jinými zahraničními subjekty. Upravuje to zákon o obcích, o krajích, o Praze. Ale co není upraveno, je spolupráce obcí, krajů, dalších subjektů, NUTS 2, mikroregionů, euroregionů atd. Tato smlouva vlastně tyto nové smlouvy umožňuje. Umožňuje uzavření nových smluv s jinými zahraničními subjekty.

Takže dovolte mi závěrem, abych shrnula do takových pěti bodů, co tato novela přináší. Návrhem zákona se promítá evropská legislativa do našeho legislativního rámce. Jedná se pouze o čistou euronovelu a pouze doplnění do naší legislativy. Naše právní norma se tím v žádném případě nemění. Jedná se pouze o rozšíření možnosti nadnárodní spolupráce. Jedná se pouze o novou možnost, nepovinnou, dobrovolnou možnost, která nemusí nahrazovat již uzavřené smlouvy. To je pro vás, starosty, pro ty, kteří už mají nějaké smlouvy uzavřeny v rámci svých obcí - neznamená to, že budete uzavírat nové smlouvy. Ty platí. Je to možnost uzavření například trojdohody, trojspolupráce, řeknu Polsko-Česko-Německo. A tato novela umožňuje, že může být pouze jedno seskupení, jedna registrace a je to svým způsobem zjednodušení možnosti spolupráce mezi jednotlivými státy.

Proto přijetí této novely doporučuji i v § 90. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Já vám děkuji, paní poslankyně, a otevírám obecnou rozpravu. Písemné přihlášky nemám. Z místa se nikdo nehlásí, takže obecnou rozpravu končím. Můžeme pokračovat hlasováním a rozhodnutím, zdali budeme pokračovat podle § 90.

Přečtu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna souhlasí s pokračováním jednání o sněmovním tisku 682 tak, aby s ním vysloven souhlas již v prvém čtení."

 

Dámy a pánové, zahajuji hlasování, které má pořadové číslo 265. Táži se, kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ano. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Hlasovalo 163 poslanců, pro bylo 152, nikdo proti, takže tento návrh byl přijat.

 

Nyní přistoupíme k rozpravě podrobné. Pokud se nikdo nehlásí, tak rozpravu podrobnou končím. Přikročíme k hlasování o návrhu celého zákona.

Přednesu návrh na usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 248/2000 Sb., o podpoře regionálního rozvoje, ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 218/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 89/1995 Sb., o státní statistické službě, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 682."

 

Zahajuji hlasování, které má pořadové číslo 266. Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ano. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo, ze 164 přihlášených pro 153, jeden proti, takže tento návrh byl přijat.

 

Končím projednávání tohoto bodu.***




Přihlásit/registrovat se do ISP