(14.50 hodin)
(pokračuje Šťastný)

Současně přestala lékařská služba první pomoci neboli pohotovostní služba být zneužívána pro banální případy v nočních a víkendových časech a začala být k dispozici skutečně nemocným pacientům. To všechno vedlo ke zvýšení dostupnosti péče a zvýšení komfortu pro pacienty.

Tady bylo řečeno - a je to neustále opakováno, notoricky opakováno představiteli opozice - že zavedení regulačních poplatků vede k omezení dostupnosti lékařské péče nebo ke zhoršení té péče. Ukažte jednoho jediného pacienta. Přiveďte prosím jednoho pacienta v této zemi, který nebyl z důvodu existence regulačních poplatků ošetřen. Prosím, přiveďte ho sem do předsálí, přiveďte média, přiveďte nás, reprezentanty této Sněmovny, a zprostředkujte, pane poslanče Rathe prostřednictvím předsedajícího, či paní poslankyně Marková, též prostřednictvím předsedajícího, zprostředkujte rozhovor s takovým pacientem. Ukažte jedno jediné zdravotnické zařízení, které neošetřilo pacienty vlivem regulačních poplatků nebo kde došlo vlivem regulačních poplatků za celé období, co platí, ke zhoršení zdravotní péče! Kde jsou ti pacienti?

Všeobecná zdravotní pojišťovna v minulém roce vybrala regulační poplatky od 5 894 000 lidí. V průměru vybrala 732 korun za regulační poplatky a doplatky za položky na receptu, což dělá v průměru 61 korun na jednoho pacienta,. Nejvíc to bylo v případě hospitalizací u 15 % pojištěnců, kde to dělalo 895 korun, nejméně pak u pohotovosti, kde to dělalo 115 korun ročně. Odpovězte prosím na otázku, když takto populisticky vystupujete, opakovaně, proti zavedení opatření, které jste sami jako sociální demokracie v minulosti navrhovali, o kterém jste sami diskutovali, sami vaši ministři a někteří kandidáti na ministry včetně pana poslance Ratha, jak už jsem v mnoha a mnoha případech zde deklaroval, navrhovali regulační poplatky v minulosti pro své volební programy a v rámci svých ministerstev - řekněte, čeho chcete dosáhnout. Čeho vy jste dosáhli těmito návrhy za tuto dobu? Ano, rozumím, minulý týden jste dosáhli vašimi hlasy svržení této vlády v době předsednictví, v době hospodářské krize. Toho jste dosáhli, ano. Dosáhli jste chaosu v krajích. Vyhráli jste volby do krajů, zmocnili jste se moci a první, první co jste udělali - vytvořili jste chaos ve zdravotnictví. Chaos ve zdravotnictví, který vede k dalšímu omezení péče, k přesunu plošné péče do zdravotnických zařízení v majetku krajů, poškození svobodného podnikání lékárníků a přesunu výdeje léčiv směrem do krajských zdravotnických zařízení. Nyní těmito návrhy chcete přispět k nastolení plošného chaosu ve zdravotnictví v celé zemi. To je jediný výsledek, kterého chcete dosáhnout, ale já jsem přesvědčen, že tato Sněmovna takovou věc nepřipustí.

Já si dovoluji v obou případech dát návrh na zamítnutí už v prvním čtení. Děkuji. (Potlesk v lavicích ODS.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. A nyní mám dvě faktické poznámky. První pan místopředseda Filip, druhou paní poslankyně Marková. Prosím, pane místopředsedo, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Vážený pane předsedo, pane předsedo vlády, paní a pánové, já jsem si poctivě vyslechl pana kolegu Šťastného. Dobře, když, pane kolego Šťastný prostřednictvím pana předsedy, přivedu toho neošetřeného pacienta, budete hlasovat pro zrušení regulačních poplatků? Abych věděl ten důvod, proč ho sem mám přivést. Děkuji vám.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Nyní vystoupí s faktickou paní poslankyně Marková. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Soňa Marková: Děkuji za slovo. Já bych ráda reagovala na to, co tady bylo řečeno mým předřečníkem, tedy předřečníkem panem poslancem Šťastným, který mě více či méně vyzval k tomu, abych odpověděla.

Vážený pane kolego prostřednictvím pana předsedajícího, jestli peklo vypadá tak, že se tam neplatí zdravotnické poplatky, že není vytvořena bariéra v přístupu ke zdravotní péči a kde zdraví není zboží, tak jak vy si to představujete, tak potom máte pravdu, pane poslanče. Skutečně, takovéhle peklo opravdu stojí za to.

A druhá věc. Vy tady mluvíte o tom, že byste chtěl najít jediného pacienta, který je postižen tím, že jsou placeny regulační poplatky. Za vámi tito lidé zřejmě nepřijdou. Do vaší kanceláře rozhodně ne, protože tam by se nějaké pomoci zřejmě nedočkali. Oni chodí za námi, do našich poslaneckých kanceláří, a věřte, že jich je mnoho. A potom je taky spousta těch, za kterými chodíme my do domovů pro seniory, do ústavů sociální péče. My se s těmi lidmi bavíme, my jsme s nimi v kontaktu. Takže prosím nechtějte, nechtějte, aby tito lidé přišli sem do předsálí. Možná byste se divil, pane poslanče! (Potlesk v lavicích KSČM.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, paní poslankyně. Nyní s faktickou poznámkou pan poslanec Kováčik, dále je pan poslanec Rath a pan poslanec Krupka. Prosím.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Děkuji za slovo, pane předsedající. Byla tady řeč o chaosu ve zdravotnictví. Já bych rád vaším prostřednictvím panu kolegovi Šťastnému řekl - chaos ve zdravotnictví jste, páni kolegové z ODS, způsobili především vy tím, že jste k té reformě přikročili od konce, tím, že jste se, ač slabá vláda, snažili jako ledoborec prorazit to, co je dneska nazýváno odporem veřejnosti. A ten odpor veřejnosti trvá, tedy té veřejnosti, které tímto způsobem pojatá reforma nevyhovuje.

A co se týká svobodného podnikání v lékárnách, pane kolego, opět prostřednictvím předsedajícího, podnikání v lékárnách je jediný typ podnikání v naší republice, v našem svobodném tržním prostředí, kde je státem nařízená marže. Pokud by byla doopravdy marže volná, potom by to podnikání v lékárnách doopravdy bylo předmětem svobodného trhu a potom by leckde mnohé lékárny nebyly. Já jsem pro to, aby bylo svobodné podnikání v lékárenství regulováno nikoliv marží, ale tím, jak má být lékárna dostupná zejména v oblastech, např. na venkově, v menších městech a tak podobně. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Mám ještě dvě faktické, pane předsedo, a další faktická je pan poslanec Rath a pan poslanec Krupka. Páni poslanci využili nového způsobu přihlášení tlačítkem. Omlouvám se. Prosím.

 

Poslanec David Rath: Děkuji. Musím pana předsedu pochválit, tlačítko k faktické funguje, o čemž jsem se přesvědčil. (Předsedající: Děkuji, pane poslanče.) Děkuji.

Dámy a pánové, pan kolega Šťastný - co k tomu říci? Já myslím, že je docela zajímavé, a na jeho místě bych trochu šetřil s cestami do pekla, začíná to být oblíbený slogan vaší strany, a naposled, když byl vyřčen, udělalo to celosvětovou ostudu.Tak bych jaksi byl opatrný něco přirovnávat k cestě do pekla.

Druhá věc. Víte, neměl byste dělat logickou chybu, kdy následek zaměňujete za příčinu. Příčinou chaosu byl zákon ministra Julínka, který ty poplatky úplně nesmyslně zavedl a dal jim i nesmyslný název "regulační" poplatky. Já jsem to tady vysvětloval, proč je nesmyslný.

Poslední věc. Pane kolego, přijďte ke mně do kanceláře, já vám ukážu šanony dopisů pacientů, kteří popisují své příběhy včetně toho, že nešli na ošetření či přestali chodit k lékaři, přestali brát své léky. Pokud máte zájem, můžete jim napsat a sejít se s nimi. Třeba zjistíte, jaká je skutečně objektivní realita. Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP