(15.10 hodin)
(pokračuje Filipiová)

Je pravdou, že odhad počtu osob, které onen pětitisícový limit překročí, byl vyšší, ale díky výraznému snížení několika set cen léků a výraznému zvýšení počtu léků bez doplatku se odhad minul. Odhad úspory 5 miliard ve výdajích na zdravotní péči, zejména vzhledem k tomu, že se neproplácely levné léky, a ve výběru dalších 5 miliard zdravotnickými zařízeními byl však naprosto přesný.

Snížením limitu u dětí a dorostu do 18 let a u osob nad 65 let na 2500, který je podle novely zákona platný od 1. dubna tohoto roku, dojde podle propočtů Ministerstva zdravotnictví k tomu, že v roce 2009 limit překročí 223 tisíc osob, což je řádově 2 % populace. Většinou půjde o věkovou kategorii nad 65 let. Odhadujeme, že limit v této věkové kategorii překročí 207 tisíc osob. Dále je třeba si uvědomit fakt, že od 1. dubna je upraven výběr poplatků v lékárnách tak, že třicetikorunový poplatek bude při doplatku vyšším než 30 korun odečten.

Na fakt, že poplatky symbolizují především solidárnost s těžce nemocnými, přišla řada pacientů. Svědčí o tom jednak situace v krajích, kde většina pacientů nadále platí regulační poplatky a odmítá přistupovat na dary od kraje, jednak dopisy, které dostávám právě od vážně nemocných, kteří si uvědomili, že ze své platby na zdravotní pojištění by na vlastní léčbu nebo na léčbu svých blízkých nikdy neměli potřebné finance.

Proč tedy rušit něco, co nemocným obyvatelům České republiky pomáhá? Chceme snad horší zdravotní péči pro pacienty? Chceme, aby opět pacienti dlouho čekali na operace, aby neměli přístup k nákladné a moderní léčbě? Chceme, aby zbytečně umírali těžce nemocní lidé, pro které má sice moderní medicína řešení, ale díky nedostatku financí nebudou moci být léčeni? Věřím, že český národ na solidárnost slyší.

Apeluji na vás, abyste si nebrali pro krátkozraké populistické cíle za rukojmí pacienta, který má díky regulačním poplatkům přístup k opravdu špičkové a moderní léčbě. Zrušení poplatků by byla nenapravitelná chyba, která by ublížila tisícům občanů této země.

Děkuji vám za pozornost. (Potlesk zprava.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, paní ministryně. Nyní mám tři faktické poznámky. První je pan poslanec David Rath, další pan poslanec Bürgermeister a třetí je paní poslankyně Marková. Prosím, pane poslanče Rathe, máte slovo.

 

Poslanec David Rath: Děkuji. Dámy a pánové, já se pokusím některé omyly paní ministryně uvést na pravou míru.

První omyl. Paní ministryně, prosím, kde jste přišla, nebo kdo vám podstrčil tak naprosto nepravdivou a nesmyslnou informaci, že v krajích většina lidí poplatky, resp. dary krajů, odmítá? Mohu vám říci, že ve Středočeském kraji nikdo regulační poplatky v podstatě platit nechce, protože prakticky 100 % pacientů přijímá dar od kraje. (Ministryně hlasitě reaguje ze svého místa, avšak mimo mikrofon.) Můžete kroutit hlavou seshora nahoru, doprava, doleva, ale - (Ministryně mimo mikrofon: To není pravda a vy to víte.) Paní ministryně, jestli nevíte, jak vypadají nemocnice v našem kraji, já vás zvu, pojeďte se mnou třeba zítra, můžeme objet všech pět a jasně tam dostanete informaci o tom, že poplatky a dar kraje přijímá 100 % pacientů ve středních Čechách. To je realita. Tak pojeďte se mnou! Já vás, paní ministryně, zvu. Nekruťte hlavou zleva doprava a pojeďte zítra se mnou, objedeme všech pět nemocnic, ať to vidíte na vlastní oči, ať vidíte, co je pravda a co vám někdo podstrčil. Ono nestačí jenom poslouchat různé rádce, ale je potřeba se o těch věcech přesvědčit na vlastní oči.

Druhá věc. Víte, ty regulační poplatky - vy jste to tady v podstatě řekla - nejsou regulační, ale jsou příjmem dalších financí do zdravotního pojištění. Vy říkáte, že díky nim se mohli léčit těžce nemocní pacienti. Opět omyl. Vždyť v tu dobu bylo na účtech zdravotních pojišťoven 30 miliard, čili na léčbu bylo mnoho finančních prostředků.

Poslední věc. Pan kolega Šťastný tady hledal pacienta, který kvůli poplatkům nebyl ošetřen. Před chvilkou sem do předsálí volal nějaký pán a nabídl, že nebyl ošetřen na pohotovosti kvůli tomu, že nezaplatil poplatek. Pan kolega Šťastný si ten telefon nechtěl vzít a nechtěl si s ním promluvit.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Nyní vystoupí pan poslanec Bürgermeister. Připraví se paní poslankyně Soňa Marková a další s faktickou, pan poslanec Šťastný. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jan Bürgermeister: Vážený pane předsedo, jménem tří klubů ve smyslu § 91 článku 2 jednacího řádu vznáším námitku proti zkrácení lhůty projednávání na 20 dnů. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Ano, děkuji. Dále vystoupí paní poslankyně Soňa Marková, připraví se pan poslanec Boris Šťastný. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Soňa Marková: Děkuji za slovo. Mně to přece jenom nedalo, abych nereagovala na slova paní ministryně. Já se musím přiznat, že mně téměř slza ukápla nad krásným projevem. Nicméně, paní ministryně, já si myslím, že je potřeba, abychom udělali jednu věc. Za prvé: Zrušte stropy pojistného pro ty nejbohatší. Za druhé: zvyšte procento hrubého domácího produktu do zdravotnictví aspoň na úroveň, jak je to obvyklé u států Evropské unie, to znamená na 8 %, stanovte jasná pravidla pro marketingové pobídky farmaceutickým firmám, využijte zůstatku na účtech zdravotních pojišťoven, vytvořte jednu zdravotní pojišťovnu na hospodaření s veřejnými penězi, a potom se můžeme bavit třeba i o poplatcích.

Co jste udělali vy? Vy jste prostě místo peněz veřejných a solidárních do zdravotnictví nacpali peníze občanů, i těch, kteří to stále nejvíce potřebují. (Potlesk z levé strany sálu.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, paní poslankyně. Nyní vystoupí pan poslanec Boris Šťastný. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Boris Šťastný: Vážený pane kolego Rathe prostřednictvím předsedajícího, já bych poopravil vaše vyjádření. Jako velmi často, bylo nepřesné. Navštívila mě administrativní pracovnice, že zde volá pacient, který mi chce sdělit něco v této souvislosti. Já jsem ji požádal - protože jsem v sále - aby mu dala spojení na moji poslaneckou kancelář a vzala od něj kontakt, že ho zavolám. To je první věc.

Druhá věc. Já jsem přesvědčen, že marketingově mediální aparát vašeho Lidového domu by určitě za ten půlrok, kdyby existoval jeden jediný takový pacient, tak takového by velmi pečlivě uchopil a medializoval by tuto skutečnost, kdyby nebyl skutečně vlivem regulačních poplatků, tím, že někdo nezaplatí regulační poplatky, a nebyl ošetřen, tak v této zemi nebo vlivem placení regulačních poplatků byla jeho péče omezena, já jsem přesvědčen, že by byl na prvních stránkách novin, aby hned vedle něj jako exemplární příklad. Děkuji vám.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Nyní vystoupí pan místopředseda Filip s další faktickou. Pak zde mám přihlášku pana předsedy Tluchoře. Pan předseda Tluchoř stahuje tuto přihlášku. Prosím, pane místopředsedo, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Vážený pane předsedo, pane premiére, paní a pánové, já jsem byl přesvědčen podle informací, které jsem měl z jednání ze včerejšího večera, že to jednání bude trochu klidnější. V tomto ohledu žádám kolegu Bürgermeistra, jestli by nezvážil zpětvzetí svého protestu podle § 91 odst. 2 na nemožnost zkrátit lhůtu k projednání na 20 dnů, protože pokud máme dnes projednat v prvním čtení tyto návrhy a v pátek chcete projednat své návrhy, vězte, že podobný krok je možné také udělat, a myslím, že to, co jste teď předvedl, není v zájmu žádné politické strany.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane místopředsedo. Hlásí se někdo dále do rozpravy? Ano, hlásí se pan zpravodaj. Prosím, pane poslanče Hovorko, máte slovo.***




Přihlásit/registrovat se do ISP