(15.30 hodin)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Nyní vystoupí pan poslanec Bratský, připraví se pan poslanec Rath, taktéž s faktickou poznámkou. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Petr Bratský: Pane předsedo, děkuji za slovo. Já myslím, můžete stokrát zpochybňovat argumenty paní ministryně zdravotnictví, které řekla, ale ony vycházejí z určitých statistik a jsou prostě pravdivé. V podstatě by možná stačilo, kdyby si politické strany na levé straně spektra škrtly ze svých volebních programů to slovíčko, které rády užívají - solidární. Solidární. Prostě my nemusíme být solidární přece s tou menšinou, nás zajímá ta většina, která dává hlasy ve volbách, ta většina, která ušetří svých 30 korun polozdravých lidí, ale ti skutečně nemocní, ti, co mají hodně drahou léčbu, ti, na jejichž péči se konečně dostalo, ti ztěžka mohou ovlivnit naše volby. Prostě ta solidarita s nimi je nastavena trošku pokřiveně, ale to nám některým zřejmě nevadí. Těm, kterým to vadí, ti prostě udělali jeden z pokusů. My jsme to tak také nastavovali, že to je jeden z možných pokusů. Prosili jsme o chvíli strpení, o pár měsíců, jak se systém zavede. Těch pár měsíců přišlo, nějaká čísla tady byla a vy je zpochybňujete - pochopitelně, já tomu rozumím, ale na druhou stranu ti, jejichž solidaritu bychom skutečně měli všichni cítit, nám rozumějí. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Nyní vystoupí pan poslanec David Rath, s další faktickou poznámkou se přihlásil pan poslanec Petruška. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec David Rath: Dámy a pánové, tady co příspěvek, to prostor inspirace. Víte, můj předřečník Bratský to pomalu líčil, jako kdybychom před nástupem ODS do vlády slezli, nebo respektive po jejím nástupu, slezli teprve ze stromů a do té doby se nikdo neléčil a nikdo vážně nemocný nedosáhl na zdravotní péči. Samozřejmě víme, jaká je realita a že to, co říkal, je nesmysl.

Takže k této věci a k tomu nerovnému prostředí - no, dámy a pánové, vždyť to je podstata toho dnešního návrhu, o kterém tady diskutujeme. Prostě to prostředí dostat do jednotného režimu, zrušit poplatky, aby někde nebyly vybírány, jinde byly vybírány, tak, aby nebyly nikde. Čili tady můžeme vyhovět námitce pana kolegy Šťastného. Když bude hlasovat s námi, zrušíme poplatky a nebudou žádné rozdíly. A to je to, co asi chce, a to je to, co chceme i my, takže doufám, že nás v tom hlasování podpoří.

A poslední věc. Víte, to rozhodnutí soudu - za prvé není asi pravomocné, za druhé od zítřka, nebo už možná ode dneška to je v podstatě dost zbytečné, protože prakticky v lékárnách ty poplatky se od 1. dubna přestávají u dvou třetin druhů léků prakticky vybírat, protože ty součty doplatků budou vyšší než 30 korun. Protože vaše vláda ty doplatky na léky enormně zvýšila, mnohonásobně, tak díky tomu teď od dubna ti lidé aspoň ušetří za položku na receptu u dvou třetin léků, protože tam doplatky budou vyšší. Čili jsem rád, že aspoň nám se podařilo vybojovat tuto dílčí bitvu a ty poplatky zrušit (upozornění předsedajícího na čas) aspoň u dvou třetin léků. (Potlesk levé části.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, dále vystoupí pan poslanec Petruška, připraví se pan poslanec a místopředseda Filip. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Daniel Petruška: Děkuji. Já se vejdu do dvou minut. Já mám pocit, že pan kolega Rath zapomíná na to, co prosazoval ještě nedávno. Teď je tady největším bojovníkem proti poplatkům a proti sociálním dopadům poplatků, nicméně není to tak dávno, co jako předseda Lékařského odborového klubu a následně i jako sociálně demokratický ministr zdravotnictví navrhoval spoluúčast pacientů i například ve formě zdravotnických poplatků. Takže to je potřeba tady říct. Ne každý to zapomněl, pane kolego.

A co se týká doplatků v lékárnách, tak je potřeba říct další věc, že vy jste sice zlikvidoval konkurenci soukromých lékáren tím, že jste přitáhl část zákazníků do krajských zařízení, ale zapomněl jste říct, že v těch krajských zařízeních jste zvedli ceny. Takže ten člověk sice dostane od kraje dar ve výši 30 korun, vy než ho zadministrujete, tak utratíte z veřejných prostředků dalších 30, ale ten zákazník, ten pacient, zaplatí ve výsledku mnohem víc, než kdyby šel do té soukromé lékárny. Takže to je demagogie, co tady říkáte. (Potlesk zprava.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Dále vystoupí pan místopředseda Vojtěch Filip, připraví se paní poslankyně Marková, taktéž s faktickou. Prosím, pane místopředsedo, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Já dneska snad už vystupuji naposled, ale ono těch demagogií je tady moc. Podívejte se docela jednoduše, paní a pánové, to, co tady řekl kolega Petr Bratský o té solidaritě - ano, ta solidarita by byla, kdyby se o 0,02 promile zvýšilo zdravotní pojištění, a pak by samozřejmě ta solidarita byla a byly by naplněny i ty prostředky ve zdravotních pojišťovnách a šlo by to do systému. Takhle to do systému nejde. Paní a pánové, uvědomte si to. Vy mluvíte o solidaritě, ale uděláte ji mimo systém. Tady přece ústavní systém je jasný v tom, že občan platí zdravotní pojišťovně a pojišťovna platí poskytovatele zdravotní péče. Vy jste ten systém narušili, protože ten systém chcete zbořit. Tak si to přiznejte a nelžete tady občanům! (Potlesk zleva.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče a místopředsedo. Nyní vystoupí paní poslankyně Marková, připraví se pan poslanec Rath, taktéž s faktickou. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Soňa Marková: Ještě jednou děkuji. Děkuji za slovo. Já jsem chtěla opět na některé věci reagovat. Za prvé na to, co se tady hovořilo o lékárnách, o tom, že vlastně tady došlo k nějaké konkurenci v důsledku toho, že v některých lékárnách jsou placeny poplatky krajem. Já bych chtěla říct, že jsem zatím nezaznamenala žádný takový příklad. I ten jediný mediálně známý, který byl s lékárnou v Meziměstí, která je shodou okolností v mém okrese, tak je to v podstatě mediálně vykonstruovaná kauza, protože tato lékárna měla dlouhodobé problémy a už jednou se změnila na výdejnu a následně také proto, že v Královéhradeckém kraji je pouze jedna jediná lékárna, kde jsou poplatky placeny krajem, která je vzdálena více než 100 kilometrů, takže těžko by toto mohlo vytvářet konkurenci. Ale bylo to velmi dobře využito pro ten případ, o kterém tady teď hovoříme.

Druhá věc je, že skutečně v lékárnách nastal chaos - a nastane ještě větší zřejmě teď od 1. dubna - způsobený nejenom tím, že byly zavedeny poplatky, následně docházelo ke změnám, a musíme si uvědomit, že samotná Česká lékárnická komora a lékárníci si poplatky v lékárnách nepřejí. Takže nevím, o čem se tady zas tak mnoho bavíme. Poplatky neprospívají skutečně pacientům, ale komu prospívají třeba právě ty poplatky v lékárnách a následně ty změny, které jsou způsobeny Ministerstvem zdravotnictví a vládou, tak to přispívá skutečně těm farmaceutickým firmám k vyšším ziskům. A to jsou věci, které skutečně my jako poslanci a poslankyně za KSČM nemůžeme a nechceme podporovat.

A ještě, když už mám slovo, abych již nemusela chodit k mikrofonu a obtěžovat vás, bych požádala o to, aby u tisku 735 byla zkrácena doba k projednávání na 30 dní. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, paní poslankyně. Nyní vystoupí pan poslanec David Rath, připraví se pan poslanec Boris Šťastný. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec David Rath: Dámy a pánové, to je skutečně zvláštní debata, protože tady zaznívá jedna nepravda za druhou. Já myslím, že bychom to měli začít dávat trošku na pravou míru.

Tak předně ke kolegovi Petruškovi. Před volbami jsme jasně slíbili, že pokud krajské volby vyhrajeme, budeme platit za lidi poplatky v krajských zařízeních. Slib byl dán, slib byl splněn. Zatímco ODS před volbami slibovala, že spoluúčast pacientů nezvedne, v době, kdy jste se dostali k vládě, byla 9 %, dneska je asi 18 spoluúčast. Zvláštní nezvednutí. Říkali jste, že doplatky na léky nezvednete, to byl také váš předvolební slib, dokonce ve smlouvě s voliči, podepsané vaším předsedou. Výsledek je, že doplatky na léky stouply mnohonásobně za vašich vlád. To je realita.

Pak tady pan kolega Petruška tvrdí, že sice jsme začali hradit za lidi poplatky za položku na receptu, ale zdražili jsme léky. Opět nesmysl. Víte, vy jste docela i kouzelník. Vaši pravicoví novináři, možná i na váš popud, napíší nějakou hloupost, ale úplnou hloupost, kterou si vymyslí, vy té hlouposti, kterou jste možná sami vymysleli přes ty novináře, nakonec sami uvěříte a dokonce ji začnete roztrubovat do světa. Takže vás chci ubezpečit, že po kontrole ve všech krajských lékárnách ve středních Čechách, tak tam máme léky jedny z nejlevnějších. Dělám si tím trošku propagaci, i krajským lékárnám v našich nemocnicích. Čili nejenže je to bez poplatku za položku, ale ceny jsou tam skutečně nejlevnější. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP