(9.20 hodin)

 

Poslanec David Rath: Děkuji. Dámy a pánové, škoda, že pan exministr Nečas neřekl, o kolik stouply podle Českého statistického úřadu doplatky na léky za jejich vlády. To číslo tady bohužel neřekl a nesrovnal to s vládami sociální demokracie, abyste viděli ten prudký nárůst.

Druhá věc. Víte, pane exministře, to je přesně ono. Běžte do domovů důchodců, běžte do nemocnic, běžte mezi staré lidi a snažte se je přesvědčit, že mají být statisticky šťastní. Víte, statistika je souhrn čísel všech. To je asi tak totéž, jako kdybychom vzali příjem exministra Nečase a příjem podprůměrného důchodce, tyto příjmy dali dohromady a vydělili dvěma. Vyšlo by nějakých 60 000 a tomu důchodci, který je odkázán na 8500, řekli: milý pane, buďte šťasten, protože statisticky spolu s ministrem Nečasem berete 60 000 měsíčně.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Pane poslanče, prosím, abyste se příště na svého kolegu poslance obracel mým prostřednictvím.

Nyní má slovo pan poslanec Petr Pleva. Vážený pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Petr Pleva: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, ještě že ten důchodce se statisticky nesrovnal s panem doktorem Rathem, to by potom bral půl milionu měsíčně.

Ale já jsem se s vámi chtěl podělit o jednu svou zkušenost s regulačními poplatky, a to ještě před jejich zavedením. Před jejich zavedením můj nejmladší syn dostal vysokou horečku, šel jsem s ním tedy na pohotovost. Bylo to v sobotu večer. Samozřejmě jsem musel stát v obrovské frontě. Musel jsem stát, on taky i s horečkou, protože už tam nebylo místo na sezení. Poslouchal jsem, co si vykládali jednotliví pacienti. A dvě starší dámy se tam bavily o tom, že si jdou nechat napsat léky, které pravidelně berou. Tyto dámy nemohly počkat do pondělí. Možná že po zavedení regulačních poplatků už bych tam tyto dvě dámy nepotkal a počkaly by si skutečně až do pondělí.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Pan poslanec Šplíchal s faktickou poznámkou. Máte slovo.

 

Poslanec Karel Šplíchal: Víte, že já nejdu do konfrontace. Ale teď, když vystoupil Petr Pleva, se kterým se znám léta, tak vystoupil stylem, který mi vadil. To je demagogie. A Petrovi Nečasovi bych chtěl říct, paní předsedající, to, že jsem si ho vždy vážil a i na funkci ministra jsem někdy měl dojem, jestli nečetl něco o sociální demokracii. Ale tady to byl účelový útok.

A já vám to chci říct asi takhle. Já mám ženu, která je lékařka, je primářka v Thomayerově nemocnici. A pokud budete skutečně chtít znát to prostředí, tak pojďte se mnou, já vám to ukážu - jak je to s pacienty, jak je to i s důchodci. Ale nebuďme v tomto případě osobní, protože jde skutečně o nemocné lidi. (Potlesk části poslanců.)

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Další...? Nikdo si v této rozpravě již nepřeje vystoupit. Rozpravu končím a vyhlašuji přestávku pro jednání klubu sociální demokracie do 10 hodin. Je to tak, pane předsedo?

 

(Jednání přerušeno v 9.23 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP