(Jednání pokračovalo v 10.02 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, doba určená pro jednání poslaneckého klubu ČSSD uplynula. Než přistoupíme k hlasování, neb rozprava již byla ukončena, dovolím si ještě rozšířit počet omluvených z našeho dnešního jednání o pány kolegy Wolfa a Hinka a taktéž vám oznamuji, že pan poslanec Paroubek má náhradní kartu číslo 18, pan poslanec Bursík náhradní kartu číslo 10.

Jestli s tím pan zpravodaj vysloví souhlas, nejprve budeme hlasovat o návrhu na zamítnutí a po tomto hlasování eventuálně poprosím vás, pane zpravodaji, abyste nám navrhl proceduru nebo přednášel rovnou jednotlivé pozměňovací návrhy, což v tomto případě bude logičtější, procedura je poměrně jednoduchá, a před hlasováním se k nim vyjádřil. O totéž potom požádám zástupce předkladatelů pana hejtmana Palase.

 

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, nejprve budeme hlasovat o návrhu na zamítnutí, tak jak jej přednesl pan kolega Boris Šťastný.

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 7. Táži se vás, kdo souhlasí s tímto návrhem. Kdo je proti tomuto návrhu?

Děkuji vám. Z přítomných 172 poslankyň a poslanců pro návrh 79, proti 90. Návrh na zamítnutí nebyl přijat.

 

Nyní tedy poprosím pana kolegu Hovorku, aby nám oznámil postup při hlasování. Máte slovo, pane zpravodaji.

 

Poslanec Ludvík Hovorka: Děkuji. Vážená paní místopředsedkyně, vážená vládo, vážené kolegyně, vážení kolegové, já se domnívám, že bychom mohli hlasovat nejdříve o pozměňovacím návrhu pod písmenem A, který je užší, a potom pod písmenem B pana poslance Krákory, který obsahuje širší osvobození. A potom bychom hlasovali o zákonu jako o celku.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Ano, souhlasím. Pane poslanče Křečku, máte připomínku k navržené proceduře?

 

Poslanec Stanislav Křeček: Paní předsedající, dámy a pánové, já podávám návrh, abychom nejprve hlasovali o pozměňovacím návrhu B, který je širší, a teprve potom se vrátili k pozměňovacímu návrhu pod písmenem A, který je užší. Čili navrhuji, aby nejprve se hlasovalo o B. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Pane zpravodaji, jaký je váš názor?

 

Poslanec Ludvík Hovorka: Já si myslím, že by měla Sněmovna rozhodnout hlasováním

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Dobře, pan zpravodaj Hovorka nám tedy navrhl postup procedury. Stručně zopakuji: nejprve A, poté B. Pan poslanec Křeček má jiný názor.

 

Nechám nejprve hlasovat o proceduře tak, jak ji navrhl pan zpravodaj, a to v hlasování s pořadovým číslem 8, které tímto zahajuji, a táži se, kdo souhlasí s takto navrženou procedurou, tedy dle zpravodaje. Kdo je proti? Děkuji vám.

Z přítomných 174 poslankyň a poslanců pro 16, proti 96. Tento postup nebyl schválen.

 

Protože postup navržený panem poslancem Křečkem je druhý jediný možný postup hlasování, logicky o něm už nebudu dávat hlasovat a můžeme rozhodovat o jednotlivých pozměňovacích návrzích. Pane zpravodaji, tedy nejprve...?

 

Poslanec Ludvík Hovorka: Nejprve tedy budeme hlasovat o pozměňovacím návrhu pod bodem B pana poslance Jaroslava Krákory.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Vaše stanovisko? (Neutrální.) Pane hejtmane, souhlasíte? Ano.

 

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 9. Táži se, kdo souhlasí s tímto návrhem. Kdo je proti? Děkuji vám.

Z přítomných 174 poslankyň a poslanců pro návrh 90, proti 79. Tento návrh byl schválen.

 

Pane zpravodaji, je hlasovatelný návrh pod písmenem A?

 

Poslanec Ludvík Hovorka: Ten pozměňovací návrh hlasovatelný není, protože to je komplexní pozměňovací návrh.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Takže před závěrečným hlasováním o zákonu jako o celku ještě vyčkáme kontroly výsledků hlasování. Je vše v pořádku? Můžeme tedy přikročit k hlasování o zákonu jako celku.

Přednesu vám návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem zastupitelstva Moravskoslezského kraje na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony, podle sněmovního tisku 739, ve znění schválených pozměňovacích návrhů."

 

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 10 a táži se, kdo souhlasí s tímto návrhem usnesení. Kdo je proti? Děkuji vám.

Z přítomných 174 poslankyň a poslanců pro návrh 90, proti 80. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Můžeme přistoupit k dalšímu projednávanému bodu, kterým je bod 4, tedy

4.
Návrh poslanců Soni Markové, Vojtěcha Filipa, Pavla Kováčika, Milana Bičíka,
Jiřiny Fialové, Alexandra Černého, Miloslavy Vostré, Ivany Levé a dalších
na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném
zdravotním pojištění a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů,
ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony
/sněmovní tisk 735/ - třetí čtení

Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujala za navrhovatele paní poslankyně Soňa Marková a taktéž zpravodaj výboru pro zdravotnictví pan poslanec Jiří Carbol. Pozměňovací návrhy vám byly rozdány jako sněmovní tisk 735/3.

Otevírám rozpravu, do které se hlásí zástupkyně předkladatelů paní poslankyně Marková. Vážená paní poslankyně, ujměte se slova.

 

Poslankyně Soňa Marková: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Kolegové, kolegyně, vážená vládo, dovolte mi, abych jenom požádala o podporu našeho návrhu zákona. Domníváme se, že je potřeba poplatky zrušit a vzít to jako základ pro další jednání o tom, jaké problémy ve zdravotnictví České republiky jsou a jak bychom je měli řešit na základě politického konsensu, na základě účasti poskytovatelů zdravotní péče a samozřejmě také pacientů. Děkuji dopředu za podporu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP