(10.10 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já vám děkuji, paní poslankyně. Přeje si někdo další vystoupit v této rozpravě? Ne. Není tomu tak. Pane poslanče Šťastný - v rozpravě? Ano. Stihl jste to na poslední chvíli, máte slovo.

 

Poslanec Boris Šťastný: Vážená paní předsedající, vážená vládo, dámy a pánové, já pouze velmi stručně, protože k této věci jsme měli obsáhlou rozpravu ve druhém i v prvním čtení.

Já bych chtěl jenom ctěnou Sněmovnu upozornit, že vzniká velmi zajímavá situace, jakýsi precedens do budoucna. Sněmovna pošle Senátu dva návrhy zákonů, které upravují různým způsobem tutéž věc. Já upozorňuji na situaci, která může vzniknout v Senátu, velmi komplikovanou, do budoucna se jí budeme muset nejspíše zabývat poté, co Senát nějakým způsobem rozhodne. Čili já opětovně říkám, že z nezodpovědnosti předkladatelů, z nezodpovědnosti sociální demokracie a KSČM putuje do horní komory další návrh, který upravuje tutéž věc, o které jsme hlasovali před několika okamžiky. Pokládám to za obrovskou chybu a pokládám to za věc, která nemá v historii České republiky dosud obdoby.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: S faktickou poznámkou nejprve řádně přihlášený prostřednictvím zařízení pan kolega Hojda a dotáži se pana místopředsedy Poslanecké sněmovny - s řádnou předpokládám přihláškou. Takže faktická pan poslanec Hojda. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Hojda: Děkuji, paní předsedající. Dámy a pánové, já bych chtěl jenom reagovat na předřečníka. Jestli někdo nezodpovědně přistupoval k tomuto návrhu v oblasti zdravotního pojištění, tak to byla pravice a koalice.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: S další faktickou pan poslanec Zdeněk Jičínský. Vážený pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Zdeněk Jičínský: Vážená paní předsedající, já souhlasím s kolegou Šťastným, že je to situace bezprecedentní, ale bohužel v tomto volebním období jsme zažili už mnoho bezprecedentních situací. Toto je jedna z nich a musíme se spoléhat na to, co je do značné míry silou bývalé koalice, že oáza svobody a demokracie, moudrost Senátu, vyřeší tento problém optimálně. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: S faktickou pan poslanec Šťastný.

 

Poslanec Boris Šťastný: Vážené dámy, vážení pánové, já bych chtěl prostřednictvím předsedající poděkovat panu profesoru Jičínskému za to, že uznal, že jde o precedentní záležitost, ale legislativní proces není holubník. Já jsem opravdu přesvědčen, že to, jakým způsobem se s legislativním řešením regulačních poplatků vypořádáme, měla vyřešit Sněmovna. Ponechávat rozhodnutí o této věci na Senátu pokládám za obrovský alibismus a velkou chybu.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: S faktickou poznámkou nyní pan poslanec Kováčik.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Paní předsedající, paní a pánové, teď běží to, čemu se říká mimoběžná diskuse. Jestliže upravujeme poplatky, proto jsme přece jasně dali najevo, že navzdory tomu, že návrh kolegyně Markové a dalších má nižší číslo sněmovního tisku, tak je třeba prvně projednat tisk, který předložil Moravskoslezský kraj, protože upravuje věc pouze částečně. My tuto věc upravujeme jinak, my chceme zrušit poplatky jako celek. Proto si myslím, že není nutné vést debatu, jestli se hlasuje o téže věci dvakrát. Ano, ale v jiném smyslu, hlubší úpravě atp. Pojďme, odhlasujme a nechme na Senátu, jak si s tím poradí. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Dotáži se pana poslance Sobotky, zdali si přeje vystoupit s faktickou, anebo s řádnou přihláškou. Pane poslanče Kalousku, vy s faktickou. Tedy máte slovo.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji, paní předsedající. Chci jenom podotknout vůči členům vlády, kteří tento týden nastoupili do svých úřadů: Jestli si myslíte, kolegové, nebo doufáte, že to bude lepší, tak nebude. Takhle to bude pořád. (Ohlas.)

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Nyní tedy prostor pro přihlášky řádné. Nejprve tedy místopředseda Poslanecké sněmovny pan Vojtěch Filip, poté pan poslanec Sobotka. Vážený pane místopředsedo, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Vážená paní předsedající, vážení členové vlády, paní a pánové, já považuji to, co tady řekl pan kolega Boris Šťastný, za docela podvod na všech, kteří to poslouchali. Tím nemyslím poslance a poslankyně Poslanecké sněmovny, protože ti vědí, že nemá pravdu. Nechtějte mi připomenout, že za vlády ODS, KDU-ČSL a ODA odešlo z jedné schůze Sněmovny, třikrát z jedné schůze, změna občanského soudního řádu, občanský soudní řád byl za rok měněn 19krát. A pokud máte jiný názor, dokažte mi, že nemám pravdu. Pokud chcete říct, že je to bezprecedentní, já to jako bezprecedentní nevidím. Jako bezprecedentní jsem viděl docela něco jiného, když se po čtrnácti dnech od hlasování o pozměňovacím návrhu uznalo Občanské demokratické straně, že se bude měnit obchodní zákoník. Jak to dopadlo, moc dobře víme. Moc dobře víme, kolik držitelů, menšinových držitelů akcií bylo okradeno, a Ústavní soud potom řekl - ono se to vyřeší samo, protože těch vytěsněných zbývá už jen cca desetina. I tak se dá dělat politika.

Vážené paní a pánové, neříkejte, že to je procedurální past. Není to procedurální past a je legitimním právem Poslanecké sněmovny poslat takový návrh do Senátu a bude samozřejmě legitimním právem Poslanecké sněmovny, jestli schválí vrácenou nebo zamítnutou verzi, tu nebo onu ze Sněmovny, stejně tak jako to udělá v případě, že to podepíše, nebo nepodepíše prezident republiky. Takže bych prosil, abychom používali argumenty, které jsou pravdivé, a nelhali občanům, kteří shodou okolností mohou sledovat přenos této Poslanecké sněmovny.

A pokud jde o vyjádření pana kolegy Miroslava Kalouska, které směřoval ke členům vlády, já myslím, že to upozornění nebylo potřeba, protože v každé Poslanecké sněmovně jde o střet určitých politických koncepcí, a jestli ti, kteří vzali na sebe odpovědnost řídit Českou republiku ve funkci ministrů, nevědí, do čeho jdou, do jakých střetů jdou, tak to je mi líto. Ale věřím, že o tom všichni věděli. Mám důvěru v to, že minimálně toto poučení si vzali ještě předtím, než panu předsedovi vlády Janu Fischerovi potvrdili, že převezmou jmenovací dekret.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Pan poslanec Sobotka, poté pan poslanec Benda. Vážený pane poslanče Sobotko, máte slovo.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji. Vážená paní místopředsedkyně, kolegové, kolegyně, dámy a pánové, já musím říci, že nesdílím pesimismus pana poslance Kalouska, který zde před malou chvílí vystoupil. Já myslím, že ta pesimistická nálada poslanců bývalé vládní koalice není náladou české společnosti. Já si myslím, že situace v naší zemi se začala zlepšovat. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP