Pokračování schůze Poslanecké sněmovny
12. června 2009 v 9.03 hodin
Přítomno: 138 poslanců
 

 

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Dobré dopoledne, dámy a pánové. Chci vás pozdravit, popřát vám příjemný dnešní den a budeme pokračovat čtvrtým jednacím dnem 59. schůze Poslanecké sněmovny. Vítám vás na ní.

Přihlaste se, prosím, svými kartami a ti, kteří se nemůžete přihlásit, mi oznamte, že nemáte svou kartu, ale že máte kartu náhradní. Zatím tak učinil pan poslanec Rafaj, který má náhradní kartu číslo 10. Pan poslanec Vomáčko má náhradní kartu číslo 2.

O omluvu na dnešním jednání požádali tito poslanci a členové vlády: z poslanců Zdeněk Boháč, zdravotní důvody, Jiří Hanuš, rodinné důvody, Kateřina Konečná, rodinné důvody, Jaroslav Krupka bez udání důvodu, Tomáš Kvapil, zdravotní důvody, Ivan Langer, pracovní důvody, Vlasta Parkanová neuvádí důvod, Cyril Svoboda zahraniční cesta, Evžen Snítilý neuvádí důvod, Vladimír Šoltys zdravotní důvody, Jindřich Valouch neuvádí důvod, Václav Votava, zdravotní důvody.

Z členů vlády se omlouvají předseda vlády Jan Fischer, zahraniční cesta, Martin Barták, zahraniční cesta, Štefan Füle, zahraniční cesta, Michael Kocáb, též zahraniční cesta, Jan Kohout, pracovní důvody, taktéž paní ministryně Kopicová a na zahraniční cestě jsou též Václav Riedlbauch a Vladimír Tošovský.

Tolik omluvy a ještě jedna mi byla teď dodána, a to je od pana kolegy Mirka Topolánka, který se omlouvá z dnešního jednacího dne.

Prosím ale, dámy a pánové, abyste zasedli do svých lavic. To, co jste si ještě nestačili říci, si řeknete jindy, teď na to není ta správná chvíle.

Mám zde čtyři přihlášky k programu. V jakém pořadí budeme projednávat pevně zařazené body, řeknu až potom. Takže čtyři přihlášky k programu. Pan kolega Křeček též k programu? Takže jste pátý a šestý je pan kolega Hamáček. První má slovo pan kolega Robin Böhnisch.

 

Poslanec Robin Böhnisch: Dobré ráno, vážená paní místopředsedkyně, vážené kolegyně, vážení kolegové. Poslanecká sněmovna včera svým rozhodnutím zkrátila o 30 dnů lhůtu k projednávání tisku 765, tedy krátkou technickou novelu zákona o právu na informace o životním prostředí, a tato lhůta už uplynula. Já bych si dovolil navrhnout zařazení nového bodu schůze, tedy druhého čtení tisku 765, na dnešek jako první bod dnešního jednání. Využil bych tak přítomnosti pana ministra životního prostředí, který bude stejně vystupovat k třetímu čtení zákona o odpadech, které bylo původně zařazeno jako dnešní první bod. Kolega Aubrecht, zpravodaj tohoto zákona, s takovou změnou souhlasí. Druhé čtení tisku 765 je záležitostí, předpokládám, maximálně pěti minut, proto si vás dovoluji požádat o podporu této změny.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Pane kolego, ale my máme zařazené na dnešek již pevně body. Máme zařazeno, desátý bod minimálně. Takže jak jste si to naplánoval?

 

Poslanec Robin Böhnisch: Já jsem dosud žil v domnění, že pevně zařazené bloky jsou až po bloku třetích čtení, takže došlo ke změnám.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Není tomu tak, takže já vás možná teď nechám chvilku, abyste si promyslel svůj návrh. Dám slovo dalším kolegům a vy se určitě přihlásíte poté. Dále zde mám přihlášku pana kolegy Marka Bendy.

 

Poslanec Marek Benda: Vážená paní místopředsedkyně, vážení členové vlády, vážené dámy, vážení pánové, všichni budou chtít zařazovat, já navrhnu vyřadit, čímž možná Sněmovnu potěším víc.

Navrhuji aby z dnešního programu bylo vyřazeno třetí čtení senátního návrhu ústavního zákona, kterým se mění ústava, sněmovní tisk 16, bod 154, protože není, kdo by to navrhl. A navrhuji, aby to bylo přeřazeno na příští pátek, protože příští středu já bohužel jako zpravodaj nejsem ve Sněmovně, takže poprosím, aby byl bod 154 přeřazen na příští pátek.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Třetí čtení, příští pátek, ano. Dále je zde přihláška pana kolegy Ladislava Šustra.

 

Poslanec Ladislav Šustr: Hezké ráno, paní předsedající, dámy a pánové. Mám velkou prosbu. Včera docela správně, a jsem rád, že prošla řada bodů pro ministra financí, ale nedopatřením se stalo, že jeden následující zákon tam nebyl zařazen. Proto bych poprosil za bod 8 zařadit ještě bod 24, to je související zákon. Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Pane kolego, ještě prosím jednou. Za bod číslo 8, který je projednáván dnes jako předřazený bod, je to sněmovní tisk 685, ale my máme po něm další zařazené body pevně.

 

Poslanec Ladislav Šustr: Ano a mezi to vklínit tisk 686, protože to je související zákon, proto za osmičku dát 24 pořadové číslo.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Aha, takže v tomto případě to je asi jediná možnost, kdy jsme schopni udělat výjimku, protože jde o související zákon, a já požádám Sněmovnu, zda by vám v tomto slova smyslu vyhověla. Registruji tento váš návrh.

Prosím o slovo pana kolegu Petra Bratského.***




Přihlásit/registrovat se do ISP