(11.10 hodin)
(pokračuje Němcová)

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna souhlasí s pokračováním jednání o sněmovním tisku 860 tak, aby s ním mohl být vysloven souhlas již v prvém čtení."

 

Bliká mi tady faktická poznámka paní kolegyně Bebarové-Rujbrové. Není tomu tak.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 244. Táži se vás, zda je souhlas s tím, abychom mohli pokračovat tak, aby byl vysloven souhlas s tímto zákonem již v prvém čtení. Kdo je pro? Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 244 přítomno 116, pro 64, proti 2. Návrh byl přijat.

 

Zahajuji podrobnou rozpravu. Do podrobné rozpravy nemám písemnou přihlášku. Prosím o vaše případné přihlášky z místa. Není ani taková. Končím podrobnou rozpravu. Přistoupíme k hlasování o celém návrhu zákona.

Návrh usnesení zní takto: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona o platebním styku, podle sněmovního tisku 860."

Počkám chvilku, až přijdou do sněmovny všichni zákonodárci, kteří jsou nablízku.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 245. Ptám se, kdo souhlasí s tímto návrhem zákona. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 245 přítomno 119, pro 85, proti nikdo. Návrh byl přijat. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Přistoupíme k dalšímu bodu, tedy k bodu 32, kde byla ukončena obecná rozprava.

32.
Vládní návrh zákona, kterým se mění některé zákony
v souvislosti s přijetím zákona o platebním styku
/sněmovní tisk 861/ - prvé čtení podle § 90 odst. 2

Opět i nyní rozhodneme o tom, zda budeme pokračovat podle § 90 odst. 5 návrhu.

Návrh usnesení zní takto: "Poslanecká sněmovna souhlasí s pokračováním jednání o sněmovním tisku 861 tak, aby s ním mohl být vysloven souhlas již v prvém čtení."

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 246. Ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 246 přítomno 119, pro 75, proti 1. Návrh byl přijat.

 

Budeme tedy pokračovat podrobnou rozpravou. Opět sděluji, že do ní nemám písemné přihlášky. Ptám se, zda se do ní někdo z vás chce přihlásit. Nehlásí se nikdo, končím podrobnou rozpravu. Budeme hlasovat o celém návrhu zákona.

Návrh usnesení zní takto: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o platebním styku, podle sněmovního tisku 861."

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 247. Kdo je pro tento návrh? Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 247 přítomno 119, pro 86, proti 2. Návrh byl přijat. Konstatuji tedy, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Gratuluji panu ministrovi, děkuji též panu zpravodaji. Můžeme pokračovat dalším bodem.

 

Zahajuji projednání bodu

19.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 676/2004 Sb.,
o povinném značení lihu a o změně zákona č. 586/1992 Sb.,
o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 515/ - druhé čtení

Prosím opět o slovo pana ministra financí Eduarda Janotu, který z pověření vlády tento návrh uvede.

 

Ministr financí vlády ČR Eduard Janota Děkuji. Vážená paní předsedkyně, dámy a pánové, Sněmovně se předkládá tento zákon s tím, že je to reakcí na poslední novelu, která byla provedena v roce 2004 a nabyla účinnosti od července roku 2005, kde dominantní byla povinnost značit líh ve spotřebitelském balení kontrolní páskou. Dosavadní zkušenost potvrdila, že toto značení lihu jednoznačně přispělo v boji s nelegální výrobou lihu a promítlo se i do stabilizace trhu s legálním lihem a lihovinami a mělo nepodstatný dopad i do vyšších příjmů spojených s výběrem spotřební daně z lihu, což potvrzují i údaje o inkasu spotřební daně z lihu za roky 2006, 2007 a 2008. (V sále je obrovský hluk.)

Mohu konstatovat, že toto inkaso se zvýšilo řádově o 300 mil. korun, pokud porovnám rok 2006 s rokem 2008. Praktické zkušenosti s aplikací tohoto zákona však vyvolaly potřebu -

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Promiňte, pane ministře, požádám Sněmovnu, aby věnovala pozornost projednávanému bodu, protože opravdu není možné nechat mluvit kohokoliv bez pozornosti Sněmovny. Prosím všechny, aby věnovali pozornost projednávanému bodu a nerušili pana ministra Janotu v jeho úvodním slově.

 

Ministr financí vlády ČR Eduard Janota Praktické zkušenosti s aplikací zákona však vyvolaly potřebu upravit některá jeho ustanovení tak, aby lépe odpovídala potřebám praxe. Jednalo se zejména o nové vymezení pojmu spotřebitelské balení, zpřesnění okruhu osob, na které se povinnost značení vztahuje, zjednodušení způsobu vracení a evidence kontrolních pásek a zcela přepracovanou úpravu sankčních ustanovení tak, aby byla v souladu s koncepcí reformy správního trestání, kterou schválila vláda usnesením 162 v roce 2002.

Návrh zákona byl schválen Legislativní radou vlády. Na základě jejího stanoviska byly do něj zapracovány všechny požadované změny a současně byl tento návrh zaslán ve stanovisku Komisi Evropských společenství, a to formou notifikace, která byla ukončena už v roce 2008. Vzhledem k technickému charakteru novely, a to bych chtěl zdůraznit, novela nemá žádný jiný právní, hospodářský a finanční dopad na státní rozpočet a ostatní veřejné rozpočty nebo podnikatelské prostředí. Z tohoto důvodu bych žádal o schválení tohoto návrhu zákona. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane ministře. Návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání rozpočtovému výboru. Usnesení výboru nám bylo rozdáno jako sněmovní tisk 515/1. Zpravodajem tohoto výboru je pan poslanec Petr Rafaj, kterého - marně se rozhlížím a hledám mezi námi a nevidím ho. Prosím tedy o zprávu. Jsme ve druhém čtení. Ale je zde pan poslanec Michal Doktor, který je ochoten pana poslance Rafaje zastoupit s tím, aby...

Dámy a pánové, já vás zároveň požádám. Na informačních tabulích máte přehled bodů, které budou projednávány. Týká se to jak navrhovatelů, tak zpravodajů. Prosím, aby si hlídali toto pořadí a byli přítomni v jednacím sále a nezdržovali průběh jednání.

Slovo má pan poslanec Petr Rafaj jako zpravodaj rozpočtového výboru. Prosím, aby nás seznámil s usnesením, které rozpočtový výbor v této věci přijal.

 

Poslanec Petr Rafaj: Paní předsedající, vážené kolegyně, kolegové, omlouvám se. Já bych vám přečetl taktéž usnesení, které přijal rozpočtový výbor. Po úvodním slově náměstka ministra financí pana Chrenka, zpravodajské zprávě Petra Rafaje a po rozpravě rozpočtový výbor Poslanecké sněmovny Parlamentu za prvé doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu, aby schválila vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 676/2004 Sb., o povinném značení lihu a o změně zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů, a schválila to s připomínkou, kdy se mění účinnost, a za druhé mě zmocnil, abych vás s tímto usnesením seznámil.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Poslanci Rafajovi poděkuji jako zpravodaji. Otevírám obecnou rozpravu a předávám řízení schůze panu místopředsedovi Zaorálkovi. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP