(12.30 hodin)
(pokračuje Janota)

Po schválení návrhu bude možno sníženou sazbu u nás uplatnit u následujících služeb: za prvé drobné opravy a) jízdní kola, obuvi a koženého zboží, oděvů a bytového textilu včetně spravování a přešívání. Za druhé renovace a opravy soukromých bytů a obytných domů s výjimkou materiálů, které tvoří podstatnou část hodnoty poskytnuté služby. Za třetí čištění oken a úklid v domácnostech. Za čtvrté domácí pečovatelské služby, například pomoc v domácnosti a péče o děti, staré, nemocné nebo postižené osoby. Za páté holičství a kadeřnictví. Za šesté restaurační služby mimo dodání alkoholických nápojů a tabákových výrobků.

Nově bude možné trvale uplatňovat sníženou sazbu daně u holičství, kadeřnictví, drobných oprav, u restauračních služeb a u dodávání knih na jakýchkoli nosičích. Uplatnění snížené sazby z přidané hodnoty u renovací a oprav soukromých bytů a obytných domů je v současné době umožněno na základě výjimky, která byla udělena České republice, a to na přechodné období do 31. 12. 2010. Navrhovanou novelou o stabilizaci veřejných rozpočtů bude časové omezení zrušeno. U čištění oken, úklidu v domácnostech a u domácích pečovatelských služeb Česká republika již sníženou sazbu uplatňuje bez časového omezení, ve směrnici je použití snížené sazby omezeno do 31. 12. 2010.

Do navrhované novely je rovněž zařazen návrh na nové znění § 71 o DPH, osvobození při dovozu zboží. Nynější § 71 je v rozporu s právem EU a je třeba provést správnou implementaci směrnice Rady 83/181/EHS. Návrh § 71 byl již předložen formou poslaneckého pozměňovacího návrhu k sněmovnímu tisku číslo 605 a z nikterak závažných důvodů nebyl tento návrh poslanci schválen. Proto je znovu nové znění § 71 zařazeno do návrhu této novely o DPH.

Domnívám se, že uplatněním snížené sazby DPH u vyjmenovaných služeb s vysokým podílem lidské práce bude za současné ekonomické a finanční krize podpořeno tím, že dojde k zachování pracovních míst v tomto sektoru. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane ministře. Nyní prosím zpravodaje pro prvé čtení pana poslance Miroslava Svobodu.

 

Poslanec Miroslav Svoboda: Děkuji za slovo, paní předsedající, vážené kolegyně, kolegové, já budu velmi stručný, neboť otvíráme velmi zajímavou novelu a očekávám množství pozměňujících návrhů a pak samozřejmě má smysl mít k těmto pozměňujícím návrhům své připomínky či komentáře. Proto v tuto chvíli si myslím, že se těšme na druhé čtení, a nemám dále, co bych dodal. Jen si myslím, že je to pro veřejnost velmi příjemná novela, protože by měla zpřesnit zákon o DPH, a tudíž by měla samozřejmě být velmi veřejností pozitivně přijata. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu poslanci Svobodovi. Otevírám obecnou rozpravu, nemám do ní žádnou přihlášku. Ptám se, zda se hlásíte. Nehlásí se nikdo, končím obecnou rozpravu a budeme se zabývat návrhem na přikázání. Nezazněl návrh na zamítnutí ani na nic podobného.

Organizační výbor navrhuje přikázat tento návrh k projednání výboru rozpočtovému. Má někdo jiný návrh na přikázání? Nemá. Přistoupíme tedy k hlasování.

 

Kdo souhlasí s tím, aby předložený návrh byl přikázán rozpočtovému výboru? Zahajuji hlasování pořadové číslo 259. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 259, přítomno 95, pro 74, proti nikdo. Konstatuji, že návrh zákona jsme přikázali k projednání rozpočtovému výboru, a tím končí prvé čtení sněmovního tisku 801, bodu č. 85.

 

Děkuji opět panu ministrovi, děkuji též panu zpravodaji Svobodovi.

 

Dámy a pánové, nyní je před námi další třetí čtení, je to bod

153.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 185/2001 Sb., o odpadech
a o změně některých dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 717/ - třetí čtení

Prosím, abyste informovali své členy, aby se stačili dostavit do sněmovny ve chvíli, kdy budeme hlasovat o jednotlivých pozměňovacích návrzích.

Prosím, aby se ke stolku zpravodajů posadil ministr životního prostředí Ladislav Miko, též zpravodaj výboru pro životní prostředí pan poslanec Vlastimil Aubrecht. Pozměňovací návrhy byly rozdány jako sněmovní tisk 717/3.

Otevírám rozpravu, písemnou přihlášku nemám. Táži se, zda se do této rozpravy někdo hlásí. Jako první má slovo pan ministr Ladislav Miko.

 

Ministr životního prostředí vlády ČR Ladislav Miko Vážená paní předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, v rámci třetího čtení vám k dalšímu projednání předkládám vládní návrh zákona, kterým se mění zákon číslo 185/2001 Sb., o odpadech. Důvodem je zejména nutnost implementovat do českého právního řádu směrnici Evropského parlamentu a Rady 2006/66 o bateriích a akumulátorech, podle které je nutné dosáhnout v rámci odpadového hospodářství s bateriemi a akumulátory minimální úrovně sběru, a to 25 % do roku 2012 a 45 % do roku 2016. Dále se zavádějí limity obsahu kadmia a rtuti při výrobě baterií a akumulátorů. Zřizuje se systém zpětného sběru použitých přenosných baterií nebo akumulátorů a v souladu se zásadou znečišťovatel platí se zavádí povinnost výrobců baterií nebo akumulátorů financovat zpracování a materiálové využití odpadních baterií nebo akumulátorů s tím, že se zároveň zakazuje jejich spalování.

K předloženému návrhu byla jak ve výboru pro životní prostředí, tak v rámci druhého čtení uplatněna řada pozměňovacích návrhů. Jejich obsahem je zejména osvobození tzv. historických vozidel a vozidel, která jsou podle zákona o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích testována na historickou původnost, od poplatků na podporu sběru, zpracování a odstranění vybraných autovraků. Dále zvýšení hranice roční produkce nebezpečných odpadů pro účely hlášení, tím dojde ke snížení počtu původců majících tuto povinnost. Zrušení povinnosti výrobce baterií nebo akumulátorů předat odběrateli technickou dokumentaci prokazující splnění požadavků pro uvedení baterií nebo akumulátorů na trh. A zavedení definice mechanicko-biologické úpravy odpadů a úprava nakládání s vytěženými zeminami a hlušinami.

Za svůj resort můžu říct, že s naprostou většinou pozměňovacích návrhů ministerstvo souhlasí. Ostatně některé z nich byly v rámci projednávání ve výboru s Ministerstvem životního prostředí konzultovány.

Z uplatněných pozměňovacích návrhů však máme problém s navrženou úpravou v oblasti PCB, kde se zavádí definice lehce kontaminovaného zařízení a stanovuje se jeho odlišný režim. To jsou pozměňovací návrhy 3, 26, jedna část a 28. Návrh umožňuje odstranit na konci životnosti veškerá zařízení s obsahem 50 až 500 miligramů na kilogram PCB a to umožňuje na rozdíl od směrnice Evropských společenství odstranit na konci životnosti i jiná zařízení kromě transformátorů. Čili musím upozornit na to, že je tam určité riziko rozporu s evropskou směrnicí a je možné zahájení řízení o porušení smlouvy.

S tímto konstatováním vás žádám o podporu zákona. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane ministře. Nyní se hlásí o slovo pan zpravodaj Vlastimil Aubrecht.

 

Poslanec Vlastimil Aubrecht: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, ve svém slově si dovolím hned načíst legislativně technické jako první. Ve druhé části bych si dovolil navrhnout proceduru hlasování a stručně okomentovat předložené pozměňovací návrhy. Čili jako první jsem avizoval legislativně technické úpravy zpracované naší legislativou.

Takže první: k bodu 13, který upravuje § 31k odst. 1 písm. b). V tomto ustanovení je třeba ještě zrušit slovo solidárně. Odůvodnění: Vzhledem k tomu, že se vkládají nová slova společně a nerozdílně, je zde slovo solidárně nadbytečné.***




Přihlásit/registrovat se do ISP