(16.00 hodin)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane ministře. Nyní otevírám a přistoupíme k rozpravě podrobné, do které zatím nemám žádnou přihlášku z místa. Podrobnou rozpravu tedy končím.

Táži se znovu na závěrečná slova. Pan zpravodaj se přihlásil. Prosím, pane zpravodaji, máte slovo.

 

Poslanec Jan Vidím: Děkuji pěkně. Pane předsedo, paní a pánové, stručně shrnu rozpravu, aniž bych jakkoliv komentoval jednotlivá vystoupení. Vystoupilo tuším pět poslanců, především pak se zabývali dvěma misemi, albánskou, tedy kosovskou misí a misí v tuto chvíli už jenom ISAF, tedy operací v Afghánistánu. Musím říci, že mě trošku zklamalo, že v rozpravě nezazněla žádná slova týkající se ostatních operací. Na první pohled se jedná o drobné záležitosti, protože vysíláme důstojníky do štábů a do velitelských pozic, ale je patrné, že tato vláda v čele s ministrem zahraničí a ministrem obrany evidentně posiluje řekněme evropský pilíř vysílání našich vojáků, protože se zapojujeme znovu do operace, ve které jsme byli a ze které jsme odešli, do operace Althea v Bosně a Hercegovině. Nově vstupujeme do vojenské operace Evropské unie NAVFOR Atalanta, byť zatím pouze třemi důstojníky do velitelského štábu ve Velké Británii. Jenom bych chtěl kolegyně a kolegy upozornit i na tento aspekt tohoto materiálu. Nejen Kosovo, nejen Afghánistán, ale i tyto sice početně nevýznamné, ale svým významem určitě důležité operace.

Pane předsedo, mohli bychom přistoupit v tuto chvíli k hlasování o návrhu usnesení ve znění obou výborů, výboru pro obranu i výboru zahraničního.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Pane zpravodaji, já bych rád přistoupil k tomuto hlasování, ale mám avizovánu přihlášku pana předsedy poslaneckého klubu KSČM před hlasováním. Uděluji mu slovo. Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Děkuji za slovo. Pane předsedo, přicházejí v historii i současnosti Poslanecké sněmovny takové okamžiky, kdy je třeba velmi pečlivě zvážit, kdy je třeba všechna pro a proti probrat. V této chvíli žádám o přestávku na poradu klubu KSČM do 17 hodin. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Dobře, pane předsedo, já vám vyhovím. Vyhlásím tedy přestávku do 17 hodin. Než ukončím tento výstup, o omluvu požádal pan poslanec Šoltys ve dnech 16. až 18. 6. z důvodu nemoci. Dále bych chtěl oznámit poslankyním a poslancům, že Dohodu ústavních činitelů parlamentních politických stran a občanů o společném postupu proti nárůstu extremismu a rasismu lze podepsat v kuloárech Poslanecké sněmovny.

Vyhlašuji přestávku do 17 hodin.

 

(Jednání přerušeno v 16.03 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP