(17.20 hodin)
(pokračuje Michalík)

Novela rovněž umožňuje rychlejší uspokojení poptávky po kvalifikovaném nelékařském zdravotním personálu. Proti přijetí nebyly shledány žádné právní důvody.

Závěr. Novela je tedy pozitivním krokem pro řešení problému, který je aktuální již několik let, a proto doporučuji propustit tuto novelu do druhého čtení.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu zpravodaji. Otevírám obecnou rozpravu. Mám do ní dvě přihlášky. Nejprve paní poslankyně Soňa Marková, poté paní kolegyně Michaela Šojdrová.

 

Poslankyně Soňa Marková: Vážená paní místopředsedkyně, dámy a pánové, dovolte mi, abych krátce hovořila k tomuto návrhu zákona, jehož cílem bylo, nebo je, bez širší diskuse a ve zkráceném řízení předložit věc, která není úplně v souladu s tím, co bychom si podle mého názoru mohli přát k vyřešení tohoto palčivého problému.

Důvodová zpráva hovoří o tom, že je zde snaha dostat do zdravotnických zařízení více středního zdravotního personálu. Příčinu nedostatku sester vidí Ministerstvo zdravotnictví kromě nízkých platů a konkurence možné práce v Evropské unii v současné duplicitě v přípravě všeobecné sestry, která může probíhat jak na vyšších odborných školách, tak na vysokých školách v bakalářských programech.Podle Ministerstva zdravotnictví většina diplomovaných všeobecných sester, čili absolventek vyšších odborných škol zdravotnických, okamžitě pokračuje v bakalářském studiu a nenastupuje do praxe. Proto chtějí tímto zákonem zrušit program diplomovaná všeobecná zdravotní sestra ve vyšších odborných školách zdravotnických.

Toto tvrzení je ale nepravdivé. Dokonce bych řekla, že právě naopak, 95 % těchto absolventek nastupuje do praxe, na rozdíl od absolventek bakalářských programů. Takže důvodová zpráva je lživá a nezakládá se na pravdivých číslech. Na vysokých školách navíc nejsou vytvořeny dostatečné kapacity na plnění tohoto ministerského záměru. To by mohlo vážně ohrozit vzdělávání nových zdravotních sester a jejich velmi potřebný vstup do zdravotnických zařízení. Tento návrh tedy nejenže neřeší nedostatek středního zdravotního personálu v našich nemocnicích, ale velmi výrazně situaci komplikuje. (V sále je rušno.)

Naopak druhé opatření předložené v tomto návrhu zákona, kterým by mělo být převedení zdravotnických asistentů, kteří vykonávají své povolání pouze pod odborným dohledem, nebo přímým vedením všeobecných sester nebo porodních asistentek, na nově zavedený obor praktická sestra, je velmi žádoucí. Toto totiž požadovaly střední zdravotnické školy již před několika lety -

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Promiňte, paní poslankyně. Já poprosím o klid v jednacím sále.

 

Poslankyně Soňa Marková: Toto opatření požadovaly střední zdravotnické školy už před několika lety, ale bylo jim řečeno, že to není v souladu se směrnicemi Evropské unie. Teď tedy zřejmě ano.

My samozřejmě nezpochybňujeme nutnou transformaci vyšších odborných škol zdravotnických, ale je třeba ji provést v rámci připravovaného zákona o terciárním vzdělávání, a nikoliv takovouto cestou.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji paní poslankyni Markové. Slovo má paní poslankyně Michaela Šojdrová.

 

Poslankyně Michaela Šojdrová: Vážená paní místopředsedkyně, vážená paní ministryně, kolegyně a kolegové, dovolte, abych se krátce vyjádřila k tisku 841, kterým se mění zákon o nelékařských zdravotnických povoláních. Návrh má dvě části. V té první části se ruší možnost studovat obor všeobecné zdravotní sestry na vyšších odborných školách. Jak již zde bylo uvedeno, jedním z hlavních důvodů je to, že tyto absolventky, diplomované sestry, neodcházejí do praxe, ale odcházejí na studium - pokračují ve studiu na vysokých školách.

Já se domnívám, že paní ministryně by měla být informována o tom, že existuje průzkum z letošního pololetí, kde ze 497 absolventek všechny jdou do praxe, 15 jde na studium na vysokou školu a 26 mimo obor (?). Čili je to skutečně statistika, která reálně dokládá to, že absolventky vyšších odborných škol jdou do praxe. O tomto Ministerstvo zdravotnictví je informováno. Proto mě zaráží argument, který v důvodové zprávě je uváděn. (Hluk v sále trvá.)

Všeobecná zdravotní sestra je skutečně typický obor pro profesního bakaláře. V tomto souhlasím s tím, že do budoucna jistě toto vzdělávání by mělo být na úrovni bakalářské a je možné uvažovat o sjednocení tohoto typu vzdělávání. Já bych poprosila kolegyně a kolegy, aby tomuto problému -

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Promiňte, paní kolegyně, ještě jednou žádám Sněmovnu, aby věnovala pozornost tomu, kdo je řádně přihlášen do rozpravy a má k dispozici mikrofon. Nikdo ostatní by neměl rušit.

 

Poslankyně Michaela Šojdrová: Děkuji vám, paní místopředsedkyně.

Chtěla bych totiž zdůraznit to, že tento záměr jistě do budoucna je správný, ale ve chvíli, kdy to umožní zákon o vysokých školách, tak aby zde mohly být neuniverzitní vysoké školy, které budou poskytovat tuto formu profesního bakaláře. Reforma terciárního vzdělávání s touto transformací vyšších odborných škol a těchto oborů vyšších odborných škol počítá. Ale upozorňuji na to, že zde není v tuto chvíli legislativní prostředí pro transformaci oborů vyšších odborných škol tak, aby mohly plynule nahradit to, co by byl jinak problém pro zřízení nových kapacit na vysokých školách.

Je tady ještě jeden důležitý argument, a to finanční. Paní ministryně jistě ví, že zatímco absolventky na vyšších odborných školách si připlácejí na studium v průměru 3000 Kč ročně, tak bakalářské studium je bezplatné na veřejných vysokých školách. Musím tedy upozornit na to, že důvodová zpráva této předlohy opravdu není pravdivá. Prostě tento návrh bude mít dopady do veřejných rozpočtů, jak do krajů - kraje ušetří, ale státu se tato forma studia samozřejmě prodraží. Protože na bakalářských oborech by si tyto studentky nebo studenti nemuseli připlácet a na rozdíl od krajů zde celé studium, celý normativ hradí stát. Čili upozorňuji na hrubý nedostatek důvodové zprávy jak v oblasti toho, že absolventky vyšších odborných škol odcházejí na vysoké školy, tak také v tom, že by to nemělo finanční dopad.

Ale především upozorňuji na to, že se připravuje transformace vyšších odborných škol a že je dobré tuto změnu, tuto transformaci zakomponovat do úvah blízkých let, nikoliv však od roku 2010, tak jak návrh zákona předpokládá, zrušit možnost studovat všeobecnou sestru na vyšší odborné škole.

Ta druhá část návrhu zákona souvisí se změnou asistentek zdravotnických na praktickou sestru, včetně možnosti samostatné práce po šesti měsících praxe. Tuto změnu zákona naopak já velmi vítám, já se s ní ztotožňuji a je to pro mě určitým zadostiučiněním. V zápise z jednání Poslanecké sněmovny z prosince roku 2003 byste se dočetli, že jsem navrhovala při schvalování tohoto nového zákona název místo zdravotnický asistent praktická sestra a navrhovala jsem také vypustit slova pod odborným dohledem. Tento můj návrh tedy musel čekat celých šest let na to, až bude uplatněn. Jsem tedy ráda, že sice po určité době, nicméně i tak nachází své místo a své příznivce. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP