(9.40 hodin)
(pokračuje Gandalovič)

Chtěl bych vám proto, vážené poslankyně, vážení poslanci, navrhnout, abychom se vrátili mým pozměňovacím návrhem k této velmi obtížně vyjednané rovnováze, kdy restituční nároky z jiných katastrů nejsou nikterak významně upřednostňovány, nicméně je jim dána přece jenom dost významná pozice v tom pořadí. Když to řeknu velmi jednoduše, to pořadí v současné době je restituent z místa a potom nájemce. V současné chvíli tedy restituent z jiného katastru než z místního nemá prakticky šanci. Přijetím mého pozměňovacího návrhu by pořadí bylo restituent z místa, nájemce a třetí místo by patřilo restituentu s nároky z jiného katastru. Myslím si, že vezmeme-li v úvahu, že v současné době držitelů restitučních nároků je zhruba 10 % ještě prodávané půdy, z logiky věci zde vidíte, že i na nájemce, to znamená na lidi, kteří v současné chvíli pracují na státní půdě, je pořád ještě dostatek zbývající půdy, to znamená řádově 90 %.

Prosím vás tedy, abyste se zamysleli ve třetím čtení nad mým pozměňovacím návrhem, který je poměrně složitý svým textem, protože právě se snaží vyvážit všechna ustanovení a všechny mechanismy, nicméně je to návrh, jehož výsledkem bude právě to, co jsem řekl, to znamená umožnit restituentům s nároky mimo příslušný katastr v rozumné míře dostat se do pořadí při nabízené státní půdě. V podrobné rozpravě potom svůj pozměňovací návrh načtu.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, dobrá. Ještě je ale obecná. Prosím pana poslance Hanuše do obecné rozpravy.

 

Poslanec Jiří Hanuš: Děkuji za slovo. Dámy a pánové, já bych si dovolil vyjádřit naše stanovisko k tomuto zákonu o prodeji půdy. Myslím si, že asi největším problémem pro nás, a to nebudeme v žádném případě podporovat, je pozměňovací návrh 5, bod 24 a písmeno B, C. Tady totiž dochází k něčemu, k čemu, si myslím, při závěru prodeje státní půdy nemělo dojít, když se otvírá možnost právě pro právnické osoby, čemuž jsme se nějakým způsobem bránili, a dle našeho názoru by měly zůstat podmínky pro prodej půdy zachovány tak, jakým způsobem byly nastaveny v minulých obdobích a kdy se prodalo největší procento státní půdy. Já děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Stále ještě obecná. Nehlásí-li se nikdo... ano hlásí se pan poslanec Kováčik. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Děkuji za slovo, pane předsedající. Vážená vládo, paní a pánové, já jsem přesvědčen o tom, že kdyby právě ten problém, o kterém zde v závěru svého vystoupení mluvil pan kolega Hanuš, neexistoval jako aktuální problém k řešení, tak ani novela tohoto zákona by nebyla až tak zapotřebí, ale je to můj názor, nebo názor KSČM, že právě tudy je třeba jít, aby když už se tento stát rozhodl prodat státní půdu, tak aby byl naplněn onen princip spravedlnosti, že všichni, kdo na ní hospodaří, tak by také bez zbytečných složitostí a obcházení tohoto zákona měli mít šanci se k té půdě dostat. Myslím si, že zde není třeba u návrhu, o kterém hovořil pan kolega Hanuš, mít strach z nějaké spekulace, protože jde přísně o zemědělce, kteří na půdě hospodaří, a naopak jsem přesvědčen o tom, že dosavadní způsob prodeje státní půdy, dosavadní znění toho zákona více těm spekulacím spíše nahrával než to, o čem tady byla řeč.

Jsem zmocněn prohlásit, že právě ony pozměňovací návrhy jsou pro nás motivem v případě, budou-li přijaty, abychom podpořili ve třetím čtení tento zákon jako celek. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Dobrá. Kdo dál do obecné rozpravy? Nehlásí-li se nikdo, tak obecnou rozpravu ukončím. Nevím, jestli ještě něco chce říci ministr nebo zpravodaj. Pokud ne, tak otevírám podrobnou rozpravu a tam už tuším se někdo hlásil. Tuším pan poslanec Gandalovič jako první.

 

Poslanec Petr Gandalovič: Já se omlouvám. Bude to trošičku delší a komplikované čtení, takže mě, prosím, omluvte. Nepodařilo se to projednat na půdě zemědělského výboru. Víte, že se vždycky snažím respektovat shodu na půdě zemědělského výboru. Tady to bylo o něco složitější, takže načtu teď. Paní stenotypistku prosím o trpělivost.

Nové znění odstavce 5.

(5) Výzvu podle odstavce 4 Pozemkový fond neučiní, pokud mezi osobami, které požádaly o koupi zemědělského pozemku, je oprávněná osoba, jejíž nárok uplatněný na převod vznikl nevydáním pozemků nebo jejich částí nacházejících se v katastrálním území obce nebo v katastrálním území, které sousedí s katastrálním územím, do něhož náleží pozemek určený k prodeji a finanční hodnota nároku představuje nejméně 50 % z minimální ceny pozemku určeného k prodeji (dále jen oprávněná osoba s předností z místa), nebo oprávněná osoba, jejíž nárok uplatněný na převod vznikl nevydáním pozemků nebo jejich částí nacházejících se mimo katastrální území obce a mimo katastrální území, které sousedí s katastrálním územím, do něhož náleží pozemek určený k prodeji a finanční hodnota nároku představuje nejméně 50 % z minimální ceny pozemku určeného k prodeji (dále jen oprávněná osoba s předností), nebo osoba, která má tento pozemek smluvně pronajatý od Pozemkového fondu ke dni vyhlášení prodeje a po dobu 36 měsíců před vyhlášením prodeje byla nepřetržitě nájemcem nebo podnájemcem tohoto pozemku. Do požadované doby 36 měsíců se započítává i doba, po kterou byl nájemce nebo podnájemce pozemku právním předchůdcem současného nájemce, nebo doba, po kterou byla nájemcem nebo podnájemcem pozemku fyzická osoba zapsaná v evidenci zemědělského podnikatele - tam je poznámka 22 - která svůj podnik převedla na příbuzné v řadě přímé, sourozence nebo manžela. Tyto osoby mají před ostatními osobami uvedenými v odstavci 1 přednostní právo na prodej, a to tak, že na prvním místě v pořadí bude oprávněná osoba s předností z místa, na druhém místě bude nájemce, pokud toto právo uplatní v žádosti podle odstavce 3, a na třetím místě bude oprávněná osoba s předností.

Děkuji paní stenotypistce za trpělivost a rovněž i vám za to, že jste mě poslouchali, a předkládám svůj pozměňovací návrh legislativě. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Připomínám, že stále probíhá podrobná rozprava. Hlásí se pan poslanec Papež do podrobné. Prosím.

 

Poslanec Jiří Papež: Děkuji za slovo. Jenom připomínám, pane místopředsedo, že jsem se hlásil písemně.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Počkejte, vidíte, omlouvám se vám. Je to tady, ano, už to mám.

 

Poslanec Jiří Papež: Nic se neděje. Já jsem tolerance sama.

Dovolte mi, kolegyně a kolegové, abych podal dva pozměňovací návrhy k tomuto sněmovnímu tisku. První návrh zní:

V § 1 Působnost zákona odstavec 2 písmeno a) navrhuji nové znění tohoto písmene, které zní: Postup Pozemkového fondu při převodu zemědělských pozemků na oprávněné osoby podle zákona č. 229/1991 Sb., o úpravě vlastnických vztahů k půdě a jinému zemědělskému majetku, ve znění pozdějších předpisů (dále jen zákon o půdě), kterým vzniklo právo na jiný pozemek podle § 11a zákona o půdě, kterým nemohl být vydán pozemek z vlastnictví fyzické osoby, která jej nabyla od státu, neboť tato osoba není osobou povinnou ve smyslu § 5 zákona o půdě, a na fyzické nebo právnické osoby, na něž toto právo přešlo, nebo bylo převedeno (dále jen oprávněné osoby), a to i v případě, že oprávněné osobě právo na jiný pozemek zaniklo podle § 13 odstavec 6 zákona o půdě nebo uplynula lhůta pro převod jiného pozemku podle čl. IV zákona č. 253/2003 Sb. (dále jen oprávněné osoby). To je první pozměňovací návrh.***




Přihlásit/registrovat se do ISP