(12.00 hodin)

 

Poslanec Jeroným Tejc: Budeme hlasovat pozměňovací návrh pod písmenem C poslance Miloše Melčáka, který lhůtu patnáctidenní prodlužuje na lhůtu třicetidenní. Týká se to § 68, stanovisko kladné.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Pan ministr? (Souhlas.)

 

Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 346: z přítomných 155 poslankyň a poslanců pro návrh 129, proti nikdo. Konstatuji, že i s tímto návrhem byl vysloven souhlas. Prosím, pane zpravodaji, další pozměňovací návrhy.

 

Poslanec Jeroným Tejc: Budeme hlasovat další pozměňovací návrh pod písmenem D poslance Marka Bendy, který se týká informací podávaných ministru spravedlnosti ve věci kárného řízení. Stanovisko kladné.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Pan ministr? (Souhlas.)

 

Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 347: z přítomných 156 poslankyň a poslanců pro návrh 127, proti nikdo. Konstatuji, že i s tímto návrhem byl vysloven souhlas.

 

Pane zpravodaji, hlasovali jsme o všech návrzích?

 

Poslanec Jeroným Tejc: Podle mých informací ano. Můžeme tedy přistoupit k hlasování o zákonu jako celku.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Ano. Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 120/2001 Sb., o soudních exekutorech a exekuční činnosti (exekuční řád) a o změně dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 119/2001 Sb., kterým se stanoví pravidla pro případy souběžně probíhajících výkonů rozhodnutí, zákon č. 262/2006 Sb., zákoník práce, ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 99/1963 Sb., občanský soudní řád, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 265/1992 Sb., o zápisech vlastnických a jiných věcných práv k nemovitostem, ve znění pozdějších předpisů sněmovní tisk 804, ve znění schválených pozměňovacích návrhů."

 

Zahajuji hlasování, kdo s tímto návrhem usnesení souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 348 z přítomných 158 poslankyň a poslanců pro návrh 138, proti nikdo, konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Děkuji panu zpravodaji, děkuji panu ministrovi. Budeme pokračovat dalším bodem našeho schváleného programu. Je jím bod číslo

168.
Návrh poslanců Zdeňky Horníkové a Oldřicha Vojíře na vydání zákona,
kterým se mění zákon č. 72/1994 Sb., kterým se upravují některé
spoluvlastnické vztahy k budovám a některé vlastnické vztahy k bytům
a nebytovým prostorům a doplňují některé zákony (zákon o vlastnictví bytů),
ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 513/1991 Sb.,
obchodní zákoník, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 266/ - třetí čtení

Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujala za navrhovatele paní poslankyně Zdena Horníková a zpravodaj výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj pan poslanec Jan Babor. Pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 266/3.

Otevírám rozpravu, do které zatím nemám žádnou písemnou přihlášku, ale registruji přihlášku paní předkladatelky. Prosím, paní poslankyně Horníková, máte slovo.

 

Poslankyně Zdeňka Horníková: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, děkuji za udělené slovo a jsem ráda, že se chýlíme konečně k cíli při projednávání tohoto tisku. Chci říci, že tento tisk se skutečně dotýká deseti tisíců lidí a vaše hlasování bude nesmírně důležité. Proto mi dovolte, abych připomněla jenom velmi stručně tři důležité momenty tohoto zákona.

První moment se týká novely společenství vlastníků bytových jednotek - je to ucelená novela pod bodem D1. Chci říci, že nás k předložení této novely vedla velmi neutěšená situace ve společenstvích vlastníků, kdy společenství nejsou schopna vůbec fungovat, a to proto, že nejsou schopna se sejít shromáždění, která by rozhodovala především o nebytových prostorách. Vzhledem k tomu, že jsme očekávali od Ministerstva pro místní rozvoj, že bude předložen ucelený nový zákon a nestalo se tak, přistoupili jsme k této možnosti a prosila bych velmi o podporu bodu D1. Je to ucelená, víceméně technická novela, umožňující vlastně fungování vůbec společenství vlastníků bytových jednotek.

Dále bych poprosila o pozornost v bodě D3. Tady chci říci, že tyto návrhy byly předloženy například samostatnou novelou, kterou předkládal pan kolega Váňa do vlády, vláda k nim dala souhlas, je to součást mého tisku 843, ke kterému také dala vláda souhlas, a jedná se o to, že v roce 1975 měli možnost družstevníci požádat o převod bytů do vlastnictví. Pak běžela lhůta, kdy tento akt měl být proveden, a tato lhůta končí v roce 2010. Protože ale došlo ke shodě mezi družstvy a družstevníky, a předpokládám i námi, tak dáváme variantní řešení, kdy prodlužujeme lhůtu do roku 2040, případně prodlužujeme lhůtu jednou provždy a říkáme, že toto právo je nepromlčitelné.

Já bych si teď ne ve vlastním zájmu, ale v zájmu tisíců občanů dovolila předložit kontroverzní bod - a upozorňuji, je to onen kontroverzní bod D6 - kdy si dovolujeme navrhnout znovuotevření možnosti pro ty družstevníky, kteří v roce 1995 nepožádali o převod bytu do vlastnictví. Je to možnost znovupodání výzvy bytovým družstvům tak, aby jim byty do vlastnictví mohly být převedeny. Je to kontroverzní bod, proto na něj upozorňuji, proto bych byla velmi nerada, kdyby třeba kvůli tomuto bodu neuspěl celý zákon.

A nyní mi dovolte, pane předsedající, zda mohu přečíst legislativně technickou úpravu.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Ano, můžete, paní poslankyně.

 

Poslankyně Zdeňka Horníková: Děkuji pěkně. Takže teď k mému pozměňovacímu návrhu uvedenému v tisku 266/3 pod bodem D3 podávám tento legislativní návrh legislativně technické úpravy.

V článku 2 Přechodná ustanovení bod 3 se slova "po třech měsících" nahrazují slovy "po deseti měsících". Tato úprava platí pro obě předložené varianty.

Odůvodnění: Jde o úpravu vyplývající z celkového kontextu úprav lhůt v tisku 266, kdy na základě jednání s dotčenými subjekty a odbornou veřejností byly předkladatelem akceptovány návrhy úprav tisku 266, pokud jde o prodloužení původně navrhovaných tříměsíčních lhůt na lhůty desetiměsíční. Účelem předloženého návrhu je tedy odstranit nedopatření, k němuž došlo v rámci úprav původního textu.

Děkuji, pane předsedající.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, paní poslankyně. Dále do rozpravy pan zpravodaj. Prosím, pan poslanec Babor.

 

Poslanec Jan Babor: Děkuji, pane předsedo. Kolegyně, kolegové, já jenom doplním paní kolegyni Horníkovou, která prakticky tady prošla všechny pozměňováky. Řeknu k nim jen pár informací.

Komplexní pozměňovací návrh, který předložil výbor, byl výborem projednán a doporučen v té podobě, kterou jste dostali na stůl do lavic.

Pozměňovací návrh pana kolegy Vladislava Vilímce se týkal zákona 183, takže to je prakticky takový vložený přílepek.

Pak je pozměňovací návrh C, to je ten můj, na změnu a doplnění toho termínu, o čemž vlastně tady hovořila paní kolegyně.***




Přihlásit/registrovat se do ISP