(10.00 hodin)
(pokračuje Filip)

Celý spor mezi mnou a panem ministrem Schwarzenbergem byl v podstatě dán tím, že pan ministr Schwarzenberg se pokusil dvakrát vyhnout odpovědi a odpovídal mi na úplně jinou otázku, přestože už v názvu interpelace bylo jasné rozhodnutí Komise, přesně očíslované, a nemohlo tedy dojít k záměně, tak jak ji původně avizoval.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji vám, vážený pane místopředsedo. Hlásí se ještě někdo další do této rozpravy? Nehlásí. Vážený pane místopředsedo... Á, hlásí. Pan kolega Grebeníček. Omlouvám se. Pane poslanče Grebeníčku, máte slovo.

 

Poslanec Miroslav Grebeníček: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, po vystoupení Vojtěcha Filipa se mi vybavil i můj spor s někdejším ministrem zahraničních věcí Karlem Schwarzenbergem. Ten se týkal především pochybných aktivit Spojených států amerických, kterými zjevně porušovaly Ženevské konvence. Citlivě jsem ovšem rozlišoval, vždyť i těch Amerik je mnoho. Jiná byla Amerika prezidenta Wilsona žádající právo národů na sebeurčení. Okamžitě se mně vybavuje vznik samostatného Československého státu. Nebo Rooseveltova Amerika bojující proti fašismu. Jiná ovšem byla Amerika prezidenta Nixona zběsile mordující vietnamské obyvatelstvo. Nelze opomenout ani Ameriku planetárního magora, tedy prezidenta George Bushe, útočící na neexistující zbraně hromadného ničení poblíž obrovských ložisek ropy v Iráku. Dámy a pánové, George Bush však už není prezidentem Spojených států amerických, stejně jako Karel Schwarzenberg není ministrem zahraničních věcí České republiky. A tak i po několika měsících pozoruhodného vývoje je sice symbolicky ve hře ještě Karel Schwarzenberg, který ovšem už tak docela Karlem Schwarzenbergem není. Asi tak jako například vykastrovaný kocour je sice stále ještě kocourem a zároveň už tak docela kocourem není.

Dámy a pánové, i to je důvod, proč považuji jednání v dané věci takřka za bezpředmětné a plně souhlasím s charakteristikou komunikace někdejšího ministra zahraničních věcí s námi s poslanci, tak jak ji tady přednesl Vojtěch Filip. Respektuji ovšem přístup místopředsedy Sněmovny a určitě ho podpořím.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Další vystoupení v této rozpravě? Není. Místopředseda Poslanecké sněmovny navrhuje přerušení projednávání této interpelace. Očekává vyžádané stanovisko ministra zahraničních věcí pana Kohouta a taktéž, byť neinterpelovaného, ale bezpochyby v rámci předpokládané slušnosti ministra zemědělství pana Jakuba Šebesty.

 

O tomto přerušení projednávání písemné interpelace rozhodneme v hlasování. Bude to v hlasování s pořadovým číslem 424, které tímto zahajuji, a táži se vás, kdo souhlasí s takto předneseným procedurálním návrhem. Kdo je proti? Děkuji vám.

Z přítomných 83 poslankyň a poslanců pro návrh 36, proti 16. Tento návrh nebyl přijat.

 

Budeme tedy pokračovat v projednávání této interpelace. Pane místopředsedo, přejete si přednést návrh usnesení Poslanecké sněmovny k této odpovědi? Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Vážená paní předsedající, členové vlády, paní a pánové, zařídím se podle rozhodnutí Sněmovny, to znamená pokud se nedohodnu ústně s panem ministrem zahraničí Kohoutem na tom, že můj návrh, který jsem tady přednesl, zrealizuje a odpoví mi, tak napíšu interpelaci novou. Je to vůle Sněmovny, já to nebudu zpochybňovat. Ale myslím si, že ti, kteří hlasovali proti přerušení, nepochopili vůbec, o co jde. Nebo to chápou až tak dobře, že chtějí svým způsobem zatajit, co se odehrávalo na Ministerstvu zahraničních věcí za působení Karla Schwarzenberga. (Potlesk poslanců KSČM.)

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Přikročíme k projednávání další interpelace. Bývalý ministr financí Miroslav Kalousek odpověděl na interpelaci poslance Pavla Němce ve věci postupu Ministerstva financí v povolování provozování loterií a jiných podobných her dle zákona č. 202/1990 Sb. Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako tisk 807. Projednávání této odpovědi bylo minulý týden přerušeno v rozpravě ve vystoupení ministra financí pana Eduarda Janoty. Táži se pana ministra, zdali si přeje pokračovat ve svém přerušeném vystoupení z minulého týdne. (Nepřeje.) Nikoliv. Otevírám rozpravu. Pane poslanče Němče, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Němec: Vážený pane ministře, jistě se spolu shodneme, že otázka regulace hazardních her v ČR patří mezi problémy, a to mezi problémy, které je potřeba řešit. Jsem rád, že vnímáte nutnost zapojit města a obce do procesu regulace, a to na rozdíl od minulého ministra financí, pod jehož vedením se hazardu v naší zemi jen dále popustily otěže. Byl to exministr Kalousek, který mimo zákonný rámec povolil i internetové sázení, čímž umožnil masové rozšíření sázení fakticky do každé domácnosti. Ano, za ministrování pana bývalého ministra Kalouska se na odboru státního dozoru nad sázkovými hrami a loteriemi na Ministerstvu financí povolovaly stovky herních zařízení týdně, a to fakticky bez jakéhokoliv omezení. Jedná se především o tzv. videoloterijní terminály, které nahrazují klasické výherní hrací přístroje a zaplavují ulice našich měst a obcí. Obecní samosprávy nemohou do provozování tohoto typu hazardu mnoho mluvit, protože jim to zákon o loteriích přímo neumožňuje a práva účastníka povolovacího řízení jim ministerští úředníci podle správního řádu odmítají přiznat.

Pane ministře, mohu vás ujistit, že i podle současného zákona o loteriích je možno hazardní hry regulovat mnohem účinněji, než činíte nyní. Je možno dát obcím daleko větší slovo při povolování hazardu na jejich území. Je k tomu ale potřeba vůle a musím tady důrazně odmítnout názory vašeho pana náměstka Zídka, tedy kterého jste takříkajíc zdědil, o tom, že oslovovat obce a dávat jim možnost mluvit do povolovacího procesu například videoterminálových zařízení nelze, neboť to odbor loterií na ministerstvu nezvládne z kapacitních důvodů. Takový argument, uznáte sám, je směšný!

Pane ministře, jsem rád, že od 1. června tohoto roku platí na Ministerstvu financí nový metodický postup, který jasně říká, že pokud chce provozovatel hazardních her provozovat hru na území obce, která hazard reguluje cestou obecně závazné vyhlášky, musí takový provozovatel nejprve umístění herního zařízení projednat s dotčenou obcí. Pokud nedá obec s vydáním povolení souhlas, nebude pak podle nového aktuálního postupu Ministerstva financí provoz herního zařízení povolen. To vnímám jako pozitivní krok.

Pane ministře, nabízím vám tímto pomoc a spolupráci v oblasti regulace hazardních her. O této složité problematice mám určité znalosti, mj. i z doby, kdy jsem stál v čele státního dozoru nad hazardem na vámi nyní řízeném ministerstvu. Věřte, že obce a města vnímají váš nový postoj pozitivně. Je totiž absurdní, že obce, které se snaží cestou obecně závazných vyhlášek problémy nadměrné nabídky hazardu řešit a chránit tím své občany před negativními vlivy, které jsou spojeny s hazardem, až doteď dostávaly od ministerských úředníků rány pod pás. Všude tam, kde z obce zmizely klasické výherní hrací přístroje, povolilo totiž Ministerstvo financí moderní automaty, tzv. videoloterijní terminály. Ty jsou ale pro občany mnohem nebezpečnější. Dá se na nich za několik málo minut prohrát i celá výplata, a to na rozdíl od klasických jednorukých banditů. Videoloterijní terminály jsou povoleny za mnohem méně přísných podmínek než klasické výherní hrací přístroje. Je to paradox a musím říct, jsem rád, že jste se rozhodl tuto šílenou praxi odboru loterií na ministerstvu změnit. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP