(11.20 hodin)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu místopředsedovi vlády Martinu Bartákovi a prosím pana poslance Miloslava Souška jako zpravodaje, aby odůvodnil usnesení výboru, které bylo rozdáno jako sněmovní tisk 698/1. Prosím, pane zpravodaji.

 

Poslanec Miloslav Soušek: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, chtěl bych vás seznámit s usnesením zahraničního výboru z 36. schůze dne 4. března 2009. Je to k vládnímu návrhu, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu s ratifikací Dohoda o stabilizaci a přidružení mezi Evropskými společenstvími a jejich členskými státy na jedné straně a Bosnou a Hercegovinou na straně druhé, podepsaná dne 16. června 2008 v Lucemburku. Zahraniční výbor doporučuje Poslanecké sněmovně přijmout následující usnesení: Poslanecká sněmovna dává souhlas k ratifikaci Dohody o stabilizaci a přidružení mezi Evropskými společenstvími a jejich členskými státy na jedné straně a Bosnou a Hercegovinou na straně druhé.

Děkuji za pochopení a věřím, že návrh podpoříte.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu zpravodaji a otevírám rozpravu, do které nemám žádnou písemnou přihlášku. Ptám se, jestli se někdo hlásí z místa. Nikoho nevidím, rozpravu končím. Je zájem o závěrečná slova? Není. Přikročíme k hlasování o navrženém usnesení.

 

O tom rozhodneme v hlasování pořadové číslo 468, které jsem právě zahájil, a ptám se, kdo je pro přijetí navrženého usnesení. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 468 z přítomných 112 pro 93, proti nikdo. Návrh byl přijat. Konstatuji, že s návrhem usnesení byl vysloven souhlas.

 

Děkuji panu místopředsedovi vlády, děkuji panu zpravodaji.

 

Pokračujeme bodem 123, též přerušeným.

123.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení
souhlasu s ratifikací Dohoda mezi vládou České republiky a vládou
Spojených států amerických o posilování spolupráce při prevenci
a potírání závažné trestné činnosti, podepsaná v Praze dne 12. listopadu 2008
/sněmovní tisk 676/ - druhé čtení

Za vládu odůvodní návrh pan ministr financí Eduard Janota a prosím zpravodajku zahraničního výboru paní poslankyni Helenu Mallotovou, aby zaujala místo u stolku zpravodajů. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr financí vlády ČR Eduard Janota Děkuji. Pane předsedající, dámy a pánové, dovolte mi k této předloze několik poznámek. Schválení návrhu je pro Ministerstvo vnitra dlouhodobou prioritou. Dohoda, jak bylo již řečeno, byla podepsána v listopadu loňského roku a byla ihned předložena Parlamentu k vyslovení souhlasu s ratifikací. Senát schválil návrh již v závěru března, v Poslanecké sněmovně došlo vzhledem k žádosti poslanců KSČM k přerušení projednávání v zahraničním výboru s odkazem na ochranu osobních údajů. Následně byl návrh třikrát zařazen jako pevný bod na této schůzi Poslanecké sněmovny, dosud bohužel nedošlo k hlasování.

Sjednání dohody bylo podmínkou pro zrušení vízové povinnosti pro občany České republiky při cestách do USA. Uzavření dohody je nepochybně důležitým zahraničněpolitickým zájmem České republiky a jejích občanů. Lze očekávat, že odmítnutí dohody s USA by vedlo k vyřazení České republiky z programu bezvízového styku nejpozději v rámci dalšího vyhodnocení spolupráce v únoru 2010. Tím by se Česká republika ocitla zcela mimo hlavní proud 30 vyspělých evropských zemí.

Hlubší význam dohody spočívá v posílení bezpečnostní spolupráce mezi Českou republikou a Spojenými státy. Dohoda přebírá některé mechanismy evropského práva a zavádí je do atlantické spolupráce.

Co se týče ochrany osobních údajů, která byla označována panem poslancem Exnerem jako nedostatečná, k tomu chci konstatovat, že ani Úřad pro ochranu osobních údajů neuplatnil k této dohodě žádné zásadní připomínky. Bylo dosaženo doslova stejného standardu jako např. ve smlouvě mezi USA a Německem, tzv. vzorový evropský stát v ochraně osobních údajů. Současně standard ochrany osobních údajů v rámci českého právního řádu zůstal zachován. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu ministrovi financí. Konstatuji, že jsme se vrátili do tohoto přerušeného bodu. Zpravodajská zpráva byla přednesena, ale to odůvodnění, které tady bylo, je samozřejmě... Ptám se, jestli se někdo hlásí do rozpravy. Není tomu tak, rozpravu končím.

 

Přikročíme tedy k hlasování o usnesení navrženém zahraničním výborem, které vám bylo předneseno a které máte rozdáno jako sněmovní tisk 676/1 a 676/2.

Hlasování pořadové číslo 469 jsem právě zahájil a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 469 z přítomných 108 pro 70, proti 21. Návrh byl přijat. Konstatuji, že s návrhem usnesení byl vysloven souhlas.

 

Děkuji panu ministrovi financí a končím bod č. 123.

 

Pokračujeme bodem č. 161 a tím je

161.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 252/1997 Sb., o zemědělství, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony
/sněmovní tisk 587/ - třetí čtení

Prosím, aby u stolku zpravodajů zaujali místa ministr zemědělství Jakub Šebesta a zpravodaj zemědělského výboru pan poslanec František Dědič. Pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 587/2.

Otevírám rozpravu, do které nemám žádnou písemnou přihlášku, a ptám se, jestli se někdo hlásí z místa k této věci. Pana zpravodaje nahradí předseda zemědělského výboru pan poslanec Papež. Ve třetím čtení to bez zpravodaje neumíme.

Nikdo se nehlásí, v tom případě rozpravu končím a přikročíme k hlasování o pozměňovacích návrzích. Prosím pana předsedu zemědělského výboru, aby oznámil postup při hlasování, poté přednášel jednotlivé pozměňovací návrhy a před hlasováním se k nim vyjádřil. O vyjádření žádám též pana ministra zemědělství. Pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Papež: Děkuji za slovo. Vážený pane místopředsedo, kolegyně a kolegové, procedura, byť sněmovní tisk 587/2 se zdá silný, bude jednoduchá. Hlasovali bychom o pozměňovacích návrzích tak, jak byly podány a jak jsou uvedeny v tomto sněmovním tisku. Tedy nejdříve o pozměňovacích návrzích uvedených v usnesení zemědělského výboru a v tisku označených písmenem A o všech jako o celku, pak bychom hlasovali pozměňovací návrh označený písmenem B, který přednesl pan poslanec Bohatec, pak bychom hlasovali pozměňovací návrh označený písmenem C, který jsem přednesl já. Pak bychom hlasovali pozměňovací návrh označený písmenem D pana poslance Gandaloviče a na závěr bychom hlasovali závěrečné usnesení k zákonu jako celku.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano, děkuji, je to jednoduché, a přesto to raději nechám odhlasovat v hlasování 470, které jsem právě zahájil. Ptám se, kdo je pro přijetí této procedury. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 470 z přítomných 111 pro 87, postup hlasování byl schválen.

 

Můžeme tedy přikročit k prvnímu pozměňovacímu návrhu, je to návrh zemědělského výboru. Prosím o stanoviska, pane zpravodaji.

 

Poslanec Jiří Papež: Stanovisko zpravodaje je souhlasné. (Ministr rovněž souhlasí.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Zahájil jsem hlasování s pořadovým číslem 471. Ptám se, kdo je pro přijetí pozměňovacích návrhů pod písmenem A. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 471 z přítomných 112 pro 89, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Další návrh pod písmenem B.

 

Poslanec Jiří Papež: Ano, stanovisko zpravodaje je souhlasné. (Ministr neutrální.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Neutrální, dobře. Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 472. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 472 z přítomných 111 pro 84, proti 1. Návrh byl přijat. Další návrh. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP