(12.50 hodin)
(pokračuje Miko)

Těmi jsou zejména mapy, které vytvářejí orgány veřejné správy a které souvisejí s ochranou životního prostředí. Tyto mapy budou orgány veřejné správy zpřístupňovat prostřednictvím webové stránky, na níž bude možné vyhledat a hlavně při výkonu veřejné správy užívat různé mapy se zárukou ze strany státu. Při vytváření map bude nutné splnit některé technické požadavky, které umožní uživateli s nimi snadno zacházet. Mapy budou přístupné prostřednictvím licenční smlouvy, která se bude uzavírat elektronicky. Vyhledávat a prohlížet mapy bude možné bezplatně, ostatní služby bude možné zpoplatnit prostřednictvím služeb elektronického obchodu. Orgány veřejné správy, ale např. i některé organizační složky státu budou mít přístup k veškerým službám zdarma.

Odpovědným orgánem v oblasti INSPIRE je především Ministerstvo životního prostředí, které bude kontaktním místem pro styk s Evropskou komisí, bude koordinovat vytváření a poskytování map a rovněž vydá prováděcí právní předpis, který stanoví nezbytné technické podrobnosti.

Uvědomuji si, že novela působí na první pohled poněkud složitým dojmem, protože obsahuje celou řadu málo používaných technických pojmů z oblasti informatiky. Ovšem jsem si jist, že přijetí tohoto předpisu přinese zjednodušení v oblasti vytváření a poskytování map orgány veřejné správy. Zejména se stanoví přesná a jednotná pravidla, která doposud chyběla. Vytvářené mapy budou přístupné prostřednictvím jednoho místa, veškeré služby budou probíhat v elektronické podobě. Orgány veřejné správy, a to považuji za velmi důležité, si nebudou zcela zbytečně za poskytované mapy navzájem platit. Novela zabrání zbytečnému utrácení veřejných prostředků i tím způsobem, že jednotlivé orgány veřejné správy přestanou vytvářet mapy pouze pro svou potřebu, pokud už odpovídající mapu vytvořil a zpřístupnil jiný orgán.

Vážené dámy a pánové, návrh zákona byl projednán dne 20. května 2009 výborem pro životní prostředí, který doporučil Poslanecké sněmovně, aby návrh schválila. Výbor rovněž doporučuje návrh zákona upravit dvěma pozměňovacími návrhy gramatické povahy, se kterými Ministerstvo životního prostředí souhlasí. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu ministrovi životního prostředí a konstatuji, že tento návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání výboru pro životní prostředí. Usnesení výboru bylo rozdáno jako sněmovní tisk 765/1. Prosím, aby se slova ujal zpravodaj výboru pan poslanec Robin Böhnisch. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Robin Böhnisch: Děkuji. Vážený pane místopředsedo, milé kolegyně, vážení kolegové, pan ministr obsáhle uvedl obsah této novely, částečně nahradil i zpravodaje, když sdělil, že výbor pro životní prostředí se touto normou zabýval na své schůzi 20. května a přijal dva skutečně spíše technické pozměňovací návrhy.

Je to norma, která se sice jmenuje o právu na informace o životním prostředí, ale vlastní materie té novely je spíše technická, dotýká se vzniku geoportálu pro výměnu prostorových informací, zejména mapových podkladů, ve státní sféře. Je to novela opravdu technická, politicky nekonfliktní. Já si dovoluji poděkovat Sněmovně za toto zařazení druhého čtení.

Tolik asi moje stručná zpravodajská zpráva k tomuto zákonu.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře, děkuji, pane zpravodaji. Otevírám obecnou rozpravu, do které nemám žádnou písemnou přihlášku. Ptám se, kdo se hlásí z místa. Nikoho nevidím, obecnou rozpravu končím.

Zahajuji podrobnou rozpravu a také do ní nemám žádnou písemnou přihlášku. Kdo se hlásí do podrobné rozpravy? Ani tak nevidím žádnou přihlášku, podrobnou rozpravu končím. Je zájem o závěrečná slova? Pane ministře, pane zpravodaji? Není tomu tak, končím druhé čtení tohoto návrhu. Tím jsme se vypořádali s přeřazeným bodem č. 227.

 

Nyní se tedy budeme zabývat jednotlivými smlouvami, tak jak byly přerušeny ve čtvrtek 18. 6. Konstatuji, že bod č. 234, kterým je

234.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení
souhlasu s ratifikací Úmluva o právech osob se zdravotním postižením,
podepsaná v New Yorku dne 30. března 2007
/sněmovní tisk 812/ - druhé čtení

byl přerušen před ukončením rozpravy na návrh poslance Václava Exnera, a to do pátku do 12 hodin. Tato hodina uplynula, můžeme tedy pokračovat v rozpravě, ale nemám žádnou přihlášku. Ano, vidím pana poslance Schwippela v rozpravě a uděluji mu slovo. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jan Schwippel: Děkuji. Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, já bych rád reagoval na některé otázky pana poslance Exnera, které zde včera zazněly, na základě materiálu, který jsem si vyžádal ze strany předkladatele, Ministerstva práce a sociálních věcí. Dovolte mi citovat určitou část tohoto textu.

Gestorem a koordinátorem provádění úmluvy v České republice je Ministerstvo práce a sociálních věcí, spolugestorem pak vládní výbor pro postižené občany. O stavu projednávání úmluvy byly pravidelně informovány rovněž nevládní organizace, a to zejména Národní rada osob se zdravotním postižením. Proběhla i celá řada dvoustranných konzultací k některým specifickým otázkám. Ratifikace Úmluvy o právech osob se zdravotním postižením je prvním krokem a zároveň výchozím bodem, který umožní zahájení procesu jejího vnitrostátního provádění. Úmluva předpokládá, že pro vnitrostátní ratifikaci začnou smluvní státy přijímat opatření, která povedou k naplnění cílů této úmluvy. Nedílnou součástí provádění úmluvy bude i ustavení státního monitorovacího mechanismu v souladu s čl. 33, v jehož rámci bude určeno kontaktní místo, tzv. focal point, pro záležitosti týkající se realizace jednotlivých opatření. Na monitorování plnění úmluvy se v souladu s jejími principy budou podílet i nevládní organizace hájící práva osob se zdravotním postižením.

Nechci již dlouho zdržovat. Dodávám, že zde následuje přehled institucí, které už dnes na základě platných zákonů se zabývají monitorováním této problematiky, a myslím si, že tímto konstatováním, že po ratifikaci budou zahájena neodkladně jednání vedoucí k ustavení jak monitorovacího mechanismu, tak i kontaktního místa, věřím, jsem zodpověděl ty otázky, které přednesl pan kolega Exner. Proto nyní dávám návrh na vyslovení souhlasu s ratifikací této úmluvy. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Schwippelovi, který byl zároveň zpravodajem zahraničního výboru pro tento tisk. Má ještě někdo zájem vystoupit v rozpravě? Není tomu tak.

 

Rozhodneme hlasováním o této dohodě, a to v hlasování pořadové číslo 519, které jsem zahájil. Ptám se, kdo je pro souhlas s touto dohodou, s ratifikací úmluvy, abych byl přesný. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 519 z přítomných 89 pro 61, proti nikdo. S úmluvou byl vysloven souhlas.

 

Pokračujeme přerušeným bodem č. 124. Jde o

124.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení
souhlasu s ratifikací Protokol mezi vládou České republiky a vládou
Ukrajiny o změně Dohody mezi vládou České republiky a vládou Ukrajiny
o podpoře a vzájemné ochraně investic, podepsaný dne 16. září 2008 v Kyjevě
/sněmovní tisk 681/ - druhé čtení

Bod byl přerušen po ukončení rozpravy, tedy zbývá pouze hlasovat. Proto sem nezvu předkladatele ani zpravodaje. Jestli nesouhlasíte s mým postupem, tak mi to naznačte, já je sem bude volat jednotlivě, ale chtěl bych postupovat tímto způsobem. Je možné pouze přikročit k hlasování o navržených usneseních, návrzích usnesení výborů, a to jak výboru rozpočtového, tak výboru zahraničního, 681/2 a 681/1 jsou shodné, to je vyslovit souhlas s ratifikací.

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 520 a ptám se, kdo je pro souhlas s ratifikací této dohody. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 520 z přítomných 90 poslanců pro 66, proti nikdo. Návrh byl přijat. Konstatuji, že s usnesením byl vysloven souhlas a ratifikovali jsme dohodu s Ukrajinou.

 

Děkuji panu předsedovi, že mě vystřídá. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP