(12.00 hodin)
(pokračuje Kasal)

Senát vrátil návrh zákona s pozměňovacími návrhy. Jeho usnesení máme k dispozici jako sněmovní tisk 266/5. Já mezi námi vítám pana senátora Pavla Eyberta. Pěkně vítám, pane senátore.

Prosím, aby se za navrhovatele k usnesení Senátu a k předloženým pozměňovacím návrhům vyjádřila paní poslankyně Zdeňka Horníková. (V sále je hluk.)

 

Poslankyně Zdeňka Horníková: Hezké dopoledne, vážené dámy a pánové, vážený pane předsedající. Nebudu dlouho hovořit ke sněmovnímu tisku 266, protože k němu byla řečena řada věcí. Je to tisk, který měl napomoci transformaci bytových družstev. Musím říci, že za celou dobu projednávání proběhlo velice mnoho konzultací právě s bytovými družstvy. Já zde vidím snahu bytových družstev dostat bytová družstva do pozice, kdy... (předsedající: šššššššš!) kdy družstevní byty patří na náš bytový trh, a proto pevně věřím, že transformace bytových družstev bude dokončena.

Tento návrh, který dnes předkládáme, je návrh, který je trochu zjednodušený. Podařilo se nám prosadit věci, které umožní zjednodušení převodu družstevních bytů do vlastnictví u těch družstevníků, kteří požádali v roce 1995 o vydání. Myslím si, že na tom se shodla jednoznačně jak Poslanecká sněmovna, tak Senát. Otázka možnosti podání nové výzvy je problematická a tu jsme v podstatě neřešili. (Hluk v sále neutichá.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Paní poslankyně, promiňte, že vám vstupuji do vašeho vystoupení. Dámy a pánové, prosím, abyste se posadili. Pokud máte něco nezbytného k řešení, což samozřejmě nevylučuji, prosím, abyste své rozhovory uskutečnili v předsálí.

 

Poslankyně Zdeňka Horníková: Pane předsedající, já vám velice děkuji. Už to velmi zkrátím.

Já myslím, že Poslanecká sněmovna při svém projednávání velkou většinou hlasů návrh podpořila. Při projednávání v Senátu byla představa Poslanecké sněmovny podpořena a byla doplněna částí, která se zcela legitimně týká části zákona 183 o územním plánování a stavebním řádu, stavebního zákona. Myslím, že pan zástupce Senátu o něm bude hovořit. Já tento návrh jako předkladatel přijímám a podporuji, takže souhlasím s tím, že Senát v tomto případě vylepšil náš návrh, a budu podporovat znění, které bylo předloženo Poslanecké sněmovně ve znění senátního návrhu. Myslím, že v tuto chvíli to z mé strany stačí. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji paní poslankyni Horníkové za její vystoupení. Ptám se, zdali se k předloženým pozměňovacím návrhům Senátu chce vyjádřil zpravodaj výboru pan poslanec Jan Babor. Je tomu tak, takže mu dávám slovo.

 

Poslanec Jan Babor: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedající, vážený pane senátore, kolegyně, kolegové, vyjádřím se prakticky ve shodě s předkladatelkou, neboť je pravda, že u změny schváleného návrhu zákona Sněmovnou v zákoně č. 72/1994 Sb. se jedná o změnu, která prakticky sice snižuje čas na převod bytu do osobního vlastnictví, ale víceméně nemění účel, protože doba prodloužení z roku 2010 na rok 2020 je dostatečná a poslouží jistě účelu, pro který Sněmovna schválila změnu této doby z roku 2010 na 2040. Nakonec i s touto změnou, kterou navrhl Senát, souhlasí odborná veřejnost.

Co se týká druhé změny, což je doplnění zákona č. 183/2006 Sb., to už je závažnější změna, která doplňuje... Prakticky se jedná o původní návrh kolegy Vilímce, který to přednášel jako pozměňovací návrh při projednávání tohoto zákona ve Sněmovně. Jedná se o urychlení... nebo lepší projednání podzemních staveb. Já si myslím, že lze toto doplnění Sněmovnou schváleného návrhu zákona č. 183/2006 Sb. podpořit. Jsem přesvědčen a věřím tomu, že tuto změnu projednaly výbory Senátu, že ji zvážily a odpovědně hlasovaly při většinovém hlasování pro tuto změnu, i když vím ze stenozáznamu, že tam byly různé připomínky, neboť se Senát zabýval tím, zda to je přílepek, nebo není přílepek, ale víceméně, jak už bylo řečeno předkladatelkou, pomáhá to tomu, aby skutečně v této době, v tomto čase, kdy se jedná o čerpání fondů z Evropské unie, to posloužilo hlavně těmto stavbám a urychlení těchto staveb.

Takže já to samozřejmě doporučuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Janu Baborovi. Otevírám rozpravu. Jako první v rozpravě vystoupí pan senátor Pavel Eybert.

 

Senátor Pavel Eybert: Vážený pane předsedající, vážená vládo, páni poslanci, paní poslankyně, Senát Parlamentu České republiky se na své 9. schůzi 23. července rozhodl vrátit do Sněmovny zákon, kterým se mění zákon č. 72/1994 Sb., ve znění pozdějších předpisů, který upravuje spoluvlastnické vztahy k budovám, bytům a nebytovým prostorám, a také zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu.

Změna, která se vztahuje k zákonu č. 72, zkracuje lhůtu, jak zde již bylo řečeno, nepromlčitelnosti práva na uzavření smlouvy o převodu vlastnictví bytu, nebytového prostoru z 31. 12. 2040 na 31. 12. 2020. Senát lhůtu navrženou Sněmovnou shledal jako přespříliš dlouhou, málo motivující obě strany k dořešení převodu vlastnictví zejména u bytových družstev.

Změny stavebního zákona mají precizovat úpravy vztahů ve společenství vlastníků bytových jednotek při podávání žádostí o stavební povolení a dalších právních krocích, neboť se ukázalo, že dosavadní úprava má ve vztahu k novému stavebnímu zákonu mezery, které ukázala praxe, a to zejména v náležitostech nutných pro jednoznačnou a nezpochybnitelnou legitimitu žádostí.

Dále pak Senát ve stavebním zákoně upravil náležitosti, které musí mít žadatel o stavební povolení v případě, že chce stavět podzemní stavby, které nemají dopad na stavby na povrchu země ani nemají vliv na konstrukci stavby nebo využití pozemku. Zjednoduším to. Odpouští stavebníkům tunelů metra a podobných tunelů prokazování vlastnického práva nebo jiných srovnatelných práv k takovýmto nemovitostem. V případě, že Sněmovna neshledá senátní návrh vhodným k přijetí, tak to znamená, že investor například tunelu 50 metrů pod povrchem země bude muset mít uzavřené smlouvy s každým vlastníkem bytu ve všech domech nacházejících se nad danou trasou tunelu a podobně. Aby tomu tak nebylo, rozhodl Senát použít úpravu, která pro tyto stavby byla v podstatě v předcházejícím stavebním zákoně, kde byla poměrně funkční a vyhovující.

Závěrem bych pak chtěl upozornit, že pozměňovací návrh Senátu ve vztahu k novele stavebního zákona není přílepkem. Stačí podívat se na původní název zákona, který říká, že jde také o novelu stavebního zákona.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Já děkuji panu senátorovi Pavlu Eybertovi. Dále se hlásí někdo do rozpravy? Ano, prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Jaroslav Krupka: Dobrý den, pane předsedající, vážené kolegyně a kolegové. Já naprosto chápu, že žijeme v hektické době. Končí Poslanecká sněmovna, některé aktivity je třeba ukončit, které se dlouhodobě nedaří, a mezi ně zcela jistě patří liniové stavby. Víme sami, že tento problém tady několikrát byl nadnesen. Bohužel ale se jej nedalo vyřešit. A samozřejmě stávající stavební zákon v té podobě, ve které je, která se nepříliš vyvedla, tuto věc investorům zdaleka neulehčuje. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP