(12.10 hodin)
(pokračuje Krupka)

Z toho titulu naprosto chápu, že jako nosič se využil tento zákon, který měl řešit možnost družstevníkům, kteří nevyužili určitého časového termínu, přihlásit se k družstevním bytům, aby tam byla vložena věta, resp. paragraf, který řeší výstavbu tunelů a svým způsobem ji má zlehčit. Nicméně na můj vkus, který respektuje vlastnická práva skutečně maximálně, toto zlehčení je trošku jednodušší, možná až moc, a stálo by za zvážení, a mimo jiné by to měl být asi úkol i pro novou Poslaneckou sněmovnu, aby zásadně a urychleně se postavila k tomuto problému liniových staveb, protože na této poslední schůzi budeme projednávat R35, podepíšu se pod to, je to naprosto potřebná stavba. A je otázka, jestli na ni musí být speciální zákon a jestli musíme mít speciální zákon v této podobě, jak je tady naznačeno, pro výstavbu například nějakého tunelu.

V tomto případě bych se možná přiklonil k tomu, abychom schválili verzi, kterou prošla Poslanecká sněmovna, kde meritum byla skutečně otázka vlastnictví družstevních bytů, a zcela jistě se k této otázce vrátili hned začátkem nového volebního období nové Poslanecké sněmovny, která snad ve shodě si uvědomí potřebu čerpání peněz z EU, a nebude řešit jenom liniové stavby typu tunelu, případně silnic, dálnic, ale bude řešit třeba i energetická díla, která ve své podstatě liniové stavby ke svému provozu také potřebují. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Krupkovi. Dále se do rozpravy přihlásil pan poslanec František Laudát.

 

Poslanec František Laudát: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, já na rozdíl od svého předřečníka vás vyzývám a prosím, abyste novelu ve znění senátního návrhu schválili, protože nevidím žádný důvod, abychom, byť souhlasím s tím, že by se nová Sněmovna měla vrátit k systémovému řešení, dneska přicházeli o velké peníze a zdržovali dopravní stavby, na které čeká nejenom Praha ale celá republika. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Laudátovi. Hlásí se ještě někdo do rozpravy? Pan poslanec Václav Mencl, prosím.

 

Poslanec Václav Mencl: Děkuji za slovo. Já bych se na margo této debaty, která tady je o liniových stavbách, chtěl zeptat předkladatele, v kterém řízení jakým způsobem se bude prokazovat, že nemohou mít vliv na využití pozemku k účelu, ke kterému je určen. Prosil bych o odpověď, jak to tedy bude prokázáno, v jakém řízení, že nemají vliv na využití pozemku. A teď mi promiňte. Diskuse o penězích je výborná, ale já znám případy, kdy prostě skutečně bylo řečeno, že nebudou mít žádný vliv podzemní stavby, které jsou, a bohužel se ukázalo, že to není pravda. Myslím si tedy, že je potřeba opravdu nějaké řízení mít, a dovoluji si tedy zeptat Senátu, jaké řízení k tomu bude sloužit. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Menclovi. Nyní prosím paní poslankyni Horníkovou, aby se ujala slova, pak zřejmě vystoupí pan senátor, pokud jsem správně rozuměl jeho gestu.

 

Poslankyně Zdeňka Horníková: Pan senátor určitě vystoupí. Já bych si, vážený pane předsedající, jenom dovolila poznámku.

Já jsem předkládala zákon o společenství vlastníků bytových jednotek a o funkčnosti tohoto společenství. A myslím si, že praxe ukázala, že kvora potřebná ke schválení více zásadních a méně zásadních rozhodnutí je možná zapotřebí změnit. Myslím si, že tady byla řeč o tom, jestli bude přijat zvláštní zákon, kterým by se upravovala kvora, která budou potřeba k přijetí, kdo bude vlastně zastupovat společenství vlastníků v těchto stavebních řízeních. A myslím si, že zvláštní zákon by nebylo dobře, že je zapotřebí upravit zákon o společenství vlastníků bytových jednotek, ale tam ta kvora by se opravdu měla změnit. Tato Sněmovna bohužel už nebude mít čas se touto problematikou zabývat. Ta novela je předložena a ta kvora upravuje.

To byla jenom technická poznámka k tomu, aby nám bylo jasno, že v tuto chvíli je potřeba ještě učinit krok "b" k tomu, co jsme předkládali dnes, to znamená jaká práva budou mít jednotliví majitelé bytů a jaká práva budou mít společenství vlastníků, která budou jednotlivý dům zastupovat.

Ale myslím si, že to, co je tady dnes navrženo, nebrání tomu, abychom celý proces urychlili a dopustili se nějaké zásadní chyby(?). Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji paní poslankyni Horníkové. O slovo se přihlásil pan senátor Eybert.

 

Senátor Pavel Eybert: Vážený pane předsedající, paní poslankyně, páni poslanci. Bude to samozřejmě ve stavebním řízení, kde musí stavební úřad žádat od investora, od toho, kdo žádá o stavební povolení, aby prokázal v souladu s tím, co je tady navrženo, že podzemní stavba nemá vliv na stavbu, která je na povrchu země, na její využití atd. Rozhodně to tedy musí být stavební řízení a prokazovat se to bude stavebnímu úřadu, který bude vydávat stavební povolení, a musí to předložit investor a stavební úřad to po něm musí požadovat, když mu bude ochoten odpustit to, že nemá vlastnické vztahy nebo prostě práva k těm pozemkům nebo nemovitostem na povrchu země. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji, pane senátore. Hlásí se ještě někdo do rozpravy? Není tomu tak, takže rozpravu končím, a budeme hlasovat o následujícím:

Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 72/1994 Sb., kterým se upravují některé spoluvlastnické vztahy k budovám a některé vlastnické vztahy k bytům a nebytovým prostorům a doplňují některé zákony (zákon o vlastnictví bytů), ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 266/4, ve znění schváleném Senátem, podle sněmovního tisku 266/5.

Rozhlížím se, zdali mohu dát hlasovat, zdá se, že ano.

 

Zahájil jsem hlasování s pořadovým číslem 68. Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ANO.Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji.

Hlasování skončilo. Hlasovalo 184 poslanců, 134 bylo pro, 3 proti, takže návrh byl přijat.

 

Gratuluji panu senátorovi, vyřiďte od nás srdečné pozdravy, a gratuluji také paní poslankyni Horníkové. (Řízení schůze se ujímá místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Můžeme se tedy věnovat dalšímu bodu naší schůze, a tímto bodem je bod

8.
Návrh zákona o významné tržní síle a jejím zneužití
/sněmovní tisk 431/3/ - vrácený Senátem

Senát vrátil návrh zákona s pozměňovacími návrhy, jeho usnesení jsme obdrželi jako sněmovní tisk 431/4. Vítám mezi námi senátora Jana Hajdu.

Prosím, aby se za navrhovatele k usnesení Senátu a k předloženým pozměňovacím návrhům vyjádřil pan poslanec Ladislav Skopal. Prosím, pane kolego.

 

Poslanec Ladislav Skopal: Děkuji, paní předsedající, já jen velice stručně. S pozměňovacím návrhem Senátu plně souhlasím a budu se klonit i k senátní variantě, takže doporučím Sněmovně, aby se hlasovalo pro senátní variantu. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane kolego. Zeptám se, zda se chtějí k pozměňovacím návrhům Senátu vyjádřit též zpravodajové... Zpravodaj hospodářského výboru pan poslanec Jaroslav Plachý. Prosím má slovo.***




Přihlásit/registrovat se do ISP