(12.50 hodin)
(pokračuje Kasal)

Dámy a pánové, přistoupíme k posledním bodům, které nás čekají před polední přestávkou. Jsou to body 40, 41, 42, 43, tedy volební body, a já dávám slovo předsedovi volební komise panu poslanci Petru Tluchořovi.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Děkuji, pane místopředsedo. Krásné, dobré poledne, dámy a pánové, dovolte, abych vás provedl úvodní částí bloku voleb. Bod číslo

40.
Návrh Poslanecké sněmovny na jmenování člena Rady pro rozhlasové a televizní vysílání

Tento bod byl již zařazen na minulé schůzi Poslanecké sněmovny, avšak nebyl projednán. V této radě je jedno neobsazené místo a poslanecké kluby předložily návrhy se jmény Vladimír Hanzel a Petr Pospíchal. Návrhy byly postoupeny poslaneckým klubům. Zvláštní zákon způsob volby nestanoví, volební komise navrhuje tajné hlasování. Zvolenému členovi započne jeho šestileté volební období dnem jmenování.

Připomínám pouze, že se jedná o návrh a následné jmenování předsedou vlády, a proto se hlasování neuskutečňuje dvoukolově. V případě, že nebude žádný kandidát ihned zvolen, nemůže následovat další hlasování.

Prosím, pane předsedající, abyste otevřel rozpravu k navrženým kandidátům a ke způsobu hlasování.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Ano. Dámy a pánové, otevírám rozpravu. Nikdo se nehlásí, rozpravu končím. Je třeba o něčem hlasovat?

 

Poslanec Petr Tluchoř: Je třeba hlasovat o tajné volbě, kterou navrhuje volební komise.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Dobře. Dámy a pánové, já vás odhlásím. Poprosím o novou registraci.

 

hlasování pořadové číslo 73 rozhodneme o tom, že budeme hlasovat tajně. Hlasování jsem zahájil. Kdo souhlasí, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Hlasovalo 114 poslanců, pro 105, proti nikdo, takže jsme toto odsouhlasili.

 

Přerušuji projednávání tohoto bodu.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Nyní prosím bod

41.
Návrh na volbu členů Nejvyššího kontrolního úřadu

K dnešnímu dni nejsou obsazena čtyři místa členů NKÚ. Od minulého roku jsou neobsazena dvě místa členů, neboť dosažením věku 65 skončil výkon funkce panu Jiřímu Drábkovi a panu Janu Holečkovi. Sněmovna v únoru ani v květnu kandidátky navržené v zákonné lhůtě prezidentem NKÚ nezvolila. Další místo člena úřadu je neobsazeno od 8. srpna 2009, kdy zemřela paní Ludmila Brynychová. Ode dne 28. srpna 2009 je neobsazeno čtvrté místo člena, neboť pan Ladislav Zeman dosáhl věku 65 let.

Dne 25. června 2009 předložil prezident NKÚ František Dohnal návrh kandidátů na volbu dvou členů NKÚ, a to pány Rudolfa Kufu a Karla Sehoře. Dne 5. září 2009 předložil pak prezident NKÚ návrh dalšího kandidáta na volbu člena NKÚ, a to pana Otto Lipovského. Návrhy byly postoupeny všem poslaneckým klubům.

Zvláštní zákon způsob volby nestanoví. Volební komise navrhuje volbu tajnou. Zvolení členové se ujmou funkce složením slibu do rukou předsedy Poslanecké sněmovny.

Nyní prosím, pane předsedající, abyste otevřel rozpravu jak k navrženým kandidátům, tak ke způsobu volby.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Ano, stane se. Otevírám rozpravu. Do rozpravy se nikdo nehlásí, takže rozpravu končím.

 

Hlasováním rozhodneme o způsobu volby. Komise navrhuje volbu tajnou.

Rozhodneme v hlasování pořadové číslo 74. Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ano. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo, hlasovalo 125 poslanců, pro 111, nikdo proti, takže jsme schválili tajnou volbu.

 

Přerušuji projednávání tohoto bodu.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Děkuji, pane předsedající. Bod číslo 42 se týká návrhu:

42.
Návrh na volbu 1 člena Rady České televize - 2. kolo

Zde mi dovolte připomenout, že první kolo tajné volby proběhlo 17. června tohoto roku a do druhého kola postoupili pan Václav Nájemník a pan Jiří Voráč.

Nyní prosím, abyste přerušil tento bod a otevřel poslední volební bod. Prosím, pane předsedající abyste otevřel bod 43.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Ano, stane se tak. Otevírám bod číslo

43.
Návrh na volbu členů Rady Státního fondu kultury České republiky

Pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Děkuji pěkně. Od roku 2006, kdy skončilo volební období členů rady tohoto fondu, jedná se o Radu Státního fondu kultury České republiky, nebyla dosud nová rada zvolena. Dne 17. srpna 2009 předložil ministr kultury 22 kandidátů pro volbu 13 členů Rady Státního fondu kultury České republiky. Svůj návrh odůvodnil tím, že Poslanecká sněmovna v červnu tohoto roku pozastavila projednávání návrhu zákona o zrušení Státního fondu kultury České republiky, a proto by byl pan ministr rád, aby činnost tohoto fondu byla obnovena. Nicméně připomínám, že návrh na zrušení tohoto fondu je stále v projednávání Poslaneckou sněmovnou.

Pan ministr tedy předložil 22 návrhů, které volební komise postoupila všem poslaneckým klubům, a já předpokládám, že není nutné, abych všechna ta jména zde v tuto chvíli četl, všechny kluby je dostaly a všechna jména budou uvedena na kandidátní listině na hlasovacím lístku, který obdržíte při tajné volbě, kterou tímto navrhuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Otevírám rozpravu. Nikdo se nehlásí, takže rozpravu končím a hlasováním rozhodneme o způsobu volby. Komise navrhuje volbu tajnou.

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 75. Kdo souhlasí, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ANO. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo, hlasovalo 127 poslanců, pro 103 nikdo proti, takže návrh byl přijat.

 

Pane předsedo, nyní sdělte poslancům další postup.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Volební komise je připravena k zahájení všech tajných voleb, ve 13 hodin bychom začali vydávat hlasovací lístky, a to po dobu - pro jistotu - 20 minut, to by měli všichni stihnout. Poté budeme hlasovací lístky sčítat, nebo výsledky voleb, a s výsledky voleb bych vás s dovolením seznámil na začátku odpoledního jednání.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji, pane předsedo. Ve 13.00 začne hlasování. Ve 13.15 se sejde organizační výbor v místnosti 106 a já žádám všechny poslance, aby umožnili členům organizačního výboru přednostně odhlasovat. Poslanecká sněmovna se sejde ve 14.30 hodin a bude projednávat pevně zařazené body. Takže vám přeji k obědu dobrou chuť a k volbám šťastnou ruku.

 

(Jednání přerušeno ve 12.58 hodin.)***




Přihlásit/registrovat se do ISP