(16.20 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji, pane poslanče Nečasi. Další, kdo si přeje v této rozpravě vystoupit, je paní poslankyně Eva Dundáčková. Vážená paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Eva Dundáčková: Děkuji vám. Vážená paní předsedající, dámy a pánové, pan předkladatel a pan zpravodaj zde shodně upozornili na stanovisko vlády, které je, řekněme, opatrné a poukazuje na některé možné negativní dopady, které by souvisely s přijetím na poslední chvíli této novely jednacího řádu, která poměrně zásadně zasahuje do projednávání státního rozpočtu České republiky. Co nebylo řečeno a co můžeme také vyčíst z tisku 820 návrhu poslance Bohuslava Sobotky na změnu jednacího řádu, je určitá účelovost, se kterou byl tento návrh předkládán, a přímá nebo uvažovaná souvztažnost právě k projednávání rozpočtu letošního roku. V odůvodnění návrhu najdeme opakovaně sdělení, že se předpokládá naléhavá potřeba uplatnění navržené novely již v letošním roce, a právě proto se navrhuje také projednání tohoto tisku ve zkráceném řízení. Já bych chtěla Poslaneckou sněmovnu velmi varovat před přijetím této novely ve zkráceném řízení a jménem poslaneckého klubu ODS prohlašuji, že nepodpoříme tento návrh. Je naprosto zjevné, že v situaci, ve které se nacházíme, už obtížně můžeme jednat o státním rozpočtu, který nám nebyl ani navržen, a připravovat v tuto chvíli změnu jednacího řádu týkající se jakéhokoli jiného návrhu je zcela bezpředmětné.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji. Někdo další si přeje vystoupit v rozpravě, resp. reagovat na minulá vystoupení? Pan předkladatel Sobotka. Vážený pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji. Vážená paní místopředsedkyně, vážené kolegyně, kolegové, já se domnívám, že mít tento manévrovací prostor by pro Českou republiku bylo v každém případě užitečné. Pokud budeme rigidně trvat na tom, že nebudeme na poslední chvíli měnit jednací řád Poslanecké sněmovny v této souvislosti a volby se uskuteční buď v původně plánovaném termínu, nebo v nově uvažovaném termínu, je téměř vyloučeno, aby se Česká republika obešla bez institutu rozpočtového provizoria na počátku příštího roku. Já jsem o tom nechtěl mluvit v první části svého vystoupení, protože jsem, musím říci, nepředpokládal, že by kdokoli v této Poslanecké sněmovně vyjádřil námitku proti tomu, abychom našim nástupcům v poslaneckých lavicích a příští vládě, ať již bude jakkoli politicky orientována, nedali tento manévrovací prostor. Toto je vlastně poslední možnost. Je to úplně poslední možnost, jak snížit riziko dlouhého rozpočtového provizoria. Já nemohu nyní tvrdit, že to zcela vyloučí rozpočtové provizorium, nicméně to může zkrátit rozpočtové provizorium možná o 25 dnů. Minimálně o 25 dnů by se mohlo podařit zkrátit rozpočtový proces na půdě Poslanecké sněmovny a to si myslím, že pro každou vládu, která vzejde z příštích voleb, ať už budou v říjnu nebo ať už budou v listopadu, je velmi dlouhá časová lhůta. České republice to může pomoci.

Chtěl bych jenom připomenout, že rozpočtové provizorium znamená, že výdaje státu jsou v jednotlivých kalendářních měsících limitovány jednou dvanáctinou platného státního rozpočtu z loňského roku. Tím, že my na letošní rok máme platný státní rozpočet, který ještě stále počítá se schodkem státního rozpočtu 38 miliard korun a počítá s hospodářským růstem 4,8 %, realita bude možná minus 5 % a deficit státního rozpočtu bude kolem 150 miliard korun, pak by na začátku příštího roku mohlo dojít k vážným problémům v oblasti financování mandatorních výdajů státu. Ty problémy by měla kterákoli vláda, protože žádná vláda nebude schopna v tom krátkém čase, který zbývá do začátku příštího rozpočtového i kalendářního roku, provést jakékoli korekce legislativy, které by mohly projít Parlamentem a mohly by začít fungovat takto brzy.

Proto si ještě jednou dovoluji apelovat na vás, abyste návrh zákona podpořili. Myslím si, že je to věc, která může České republice ušetřit mnoho miliard korun nákladů, které by byly spojeny s ekonomickou, rozpočtovou nejistotou. Informace o tom, že země hospodaří v režimu rozpočtového provizoria, není pozitivní informací pro analytiky ratingových agentur, rozhodně to není něco, co by pověsti České republiky mohlo přispět. A já si myslím, že teď máme šanci v časovém předstihu připravit pro naše nástupce ať už v exekutivě nebo legislativě manévrovací prostor. Oni ho mohou využít, nemusí ho využít.

To je vše. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji. S faktickou poznámkou pan poslanec Dolejš. Vážený pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Dolejš: Děkuji za slovo. Projednáváme tady vážné riziko. Riziko rozpočtového provizoria, jehož přízrak se otevřel okamžikem, kdy jsme rozhodli o mimořádných volbách až v říjnu, načež další události to posouvají do listopadu a dál. A i když nepochybně je nemilé, že jsou narušeny takové věci, jako je volební kampaň, znejistěn volič, co si vlastně politická reprezentace přeje, tak to všechno by se dalo zvládnout. Koneckonců když musíme, tak si s tím poradíme.

Co je ale velmi špatné a byl by to klíčový negativní signál nejen k naší veřejnosti, ale i k veřejnosti mezinárodní - pokud cíleně začneme tuto zemi k rozpočtovému provizoriu směřovat. A to se právě děje. Jestli někdo se chce alibisticky odvolávat na ducha jednacího řádu, na stabilitu právního prostředí a přitom vyvolá rozpočtové provizorium, které bude stát těžké miliardy, kdy nebude možné čerpat evropské fondy, kdy klesne rating České republiky, kdy možná klesne i koruna - tohle všechno můžeme způsobit tím, pokud neprojednáme řádně státní rozpočet na rok 2010. Tak si řekněte rovnou - vy nechcete nést politickou odpovědnost za rozpočet, jste alibisté, ale pak se nedivte, když vám to rozpočtové provizorium někdo přičte k duhu!

Děkuji. (Potlesk z levé části sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já děkuji. Kdo další si přeje vystoupit v této rozpravě? Nikdo. Končím obecnou rozpravu. Nyní rozhodneme podle § 90 odst. 5 o pokračování projednávání tohoto návrhu.

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna souhlasí s pokračováním jednání o sněmovním tisku 820 tak, aby s ním mohl být vysloven souhlas již v prvém čtení."

 

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 93. Táži se vás, kdo souhlasí s tímto návrhem. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji vám.

Z přítomných 153 poslankyň a poslanců pro návrh 119, proti 2. Tento návrh byl schválen.

 

Zahajuji podrobnou rozpravu. Do této rozpravy nemám žádnou přihlášku ani z místa se nikdo do podrobné rozpravy nehlásí. Podrobnou rozpravu končím. Přikročíme k hlasování o celém návrhu zákona.

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem poslance Bohuslava Sobotky na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 90/1995 Sb., o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 820."

 

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 94 a táži se vás, kdo souhlasí s tímto návrhem. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji.

Z přítomných 154 poslankyň a poslanců pro návrh 127, proti 2. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP