(17.40 hodin)
(pokračuje Zubová)

Více než osm tisíc mladých lidí se sjelo z celé republiky, aby ukázali, že mladým lidem se musí naslouchat a že i mladá generace žádá trošku vaší pozornosti. Zástupci nespokojených studentů věnovali více jak tři měsíce usilovné práce k řešení otázky týkající se státních maturit, zevrubným diskusím a debatám jak s českými politiky, tak s širokou veřejností. Byly uskutečněny celkem dvě schůzky na Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy se zástupci studentů a pedagogů, přičemž ze strany úřední delegace nedošlo k přesvědčení o dostatečné přípravě státní maturity.

Vážená paní ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Kopicová, jak již název vašeho ministerstva a vaší funkce napovídá, jste to vy, kdo by tu měl být pro nás mladé. My, mladí občané České republiky a studenti českých středních škol, vás žádáme o důvěru v naši generaci a v nás. Věřte, že z dřevěných a nepohodlných lavic a židlí v našich školách máme lepší ponětí o stavu českého školství a připravenosti státních maturit než vy z rozlehlých sálů a kanceláří na ministerstvu.

Vážená paní Šojdrová, stejně jako vám, i nám se nelíbí, že před vstupem na vysoké školy musíme platit tisíce korun za testy soukromé společnosti. Stejně jako vy, i my chceme, aby státní maturita nahradila národní srovnávací zkoušku. Na rozdíl od vás my studenti můžeme pouze chtít, vy jako poslankyně můžete konat. Proč jste nejednala s vysokými školami? Proč jste nás nepřesvědčila, že státní maturita má smysl? Přijít před demonstranty a začít vykřikovat, co chcete vy, to podle našeho názoru není dostatečná podpora a dobře odvedená práce.

Vážený pane Liško, vy jste nám naslouchal. Možná máte jiný názor na přípravu státních maturit než my, ale vy jste se snažil o náš problém zajímat. Pravděpodobně budete označen za viníka dnešního špatného stavu, tedy nekvalitně připravené státní maturity. S tím však nemůžeme souhlasit. Chyby jsou ve vás všech. Každý z vás, který nenaslouchá svým voličům a jejich prosbám, dělá chyby. Bohužel většina z vás aspoň naši generaci příliš nenaslouchá. Někteří z vás odvahu naslouchat našim problémům našli.

Děkujeme vám, paní Olgo Zubová, pan Waltře Bartoši, pane Jiří Paroubku, pane Josefe Kochane i pane Ondřeji Liško. Vy ostatní poslanci máte jedinečnou možnost své chyby dnes měnit. Naše generace se na vás často neobrací, dnes tak činíme. Nemusíte nás chápat a ve všem s námi souhlasit, ale žádáme vás o respekt a důvěru. Prosíme o několik desítek minut vašeho času. Prosíme o váš zájem o státní maturity, jež nás mladé, budoucnost národa, velmi trápí. Nechceme být nadále v nejistotě, nechceme další obavy, nechceme být předvolební rukojmí. Dost bylo nesmyslného projektu, se kterým si neví rady ani samostatné Ministerstvo školství a společnost CERMAT již více než deset let. Dle posledního průzkumu se k odkladu státních maturit přiklání 95 % studentů a 50 % pedagogů a ředitelů. Čísla mluví za vše.

Věříme, že i ti z vás, který se snaží do poslední chvíle být přesvědčeni o bezchybnosti tohoto projektu a nutnosti jeho spuštění, ve skrytu duše nejste přesvědčeni, a proto vás vyzýváme: Podpořte odklad státních maturit o jeden rok, případně opusťte jednací sál. Dejte všemu čas a prostor. Pojďme společně v budoucím roce problémy státních maturit definitivně vyřešit.

S úctou a v naději zástupci nespokojených studentů českých středních škol."

Tolik dopis studentů adresovaný na naši adresu a naložte s ním, kolegové, jak uznáte za vhodné.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji paní poslankyni Olze Zubové. Slova se ujme kolega Ohlídal - má přednost před navrhovatelem, budu to mít jednodušší. Prosím, pan poslanec Ohlídal ve svém vystoupení. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Ivan Ohlídal: Vážený pane předsedající, vážení členové vlády, vážené kolegyně, vážení kolegové, je známo, že úroveň našeho středního školství po roce 1990 pomalu, ale jistě klesá. Totéž platí samozřejmě o jiných druzích našeho školství. Těch důvodů je mnoho. Diskuse týkající se těchto důvodů patří do jiného bodu nebo do jiného času.

Ke zlepšení úrovně našich středních škol mohou přispět různé faktory a různé počiny. Jeden z těch počinů může být i zavedení státní maturity. Státní maturita ve své podstatě je jistě velmi užitečná. Ovšem státní maturita dobře připravená. Moji předřečníci, pan poslanec Bartoš i poslankyně Zelenková, uvedli konkrétní chyby, konkrétní nedostatky v současném stavu přípravy státní maturity, nebudu je proto opakovat.

Čili domnívám se, že je nutné souhlasit s navrhovatelem a státní maturity o rok odložit. Paní ministryně sice říkala, že takový odklad může výrazně demotivovat studenty i učitele, ale myslím si, že daleko více je může demotivovat neúspěch státních maturit, dokonce jejich krach, pokud nebudou dobře připraveny.

Bývalý pan ministr Liška obvinil sociální demokracii z populismu v této souvislosti, v souvislosti se státními maturitami. Sociální demokracie svým přístupem jenom napravuje chyby, které - ač si to studenti nemyslí - zavinil bývalý pan ministr Liška při svém působení na ministerstvu. Kdyby nebylo jeho podivných personálních změn a jiných dalších podivných kroků, možná že maturita by byla připravena docela dobře k dnešnímu dni.

Čili jinými slovy řečeno, já souhlasím s jednoročním odkladem těchto maturit, i když si myslím, že možná dvouletý odklad by byl lepší, tak jak jsem to navrhoval ve svém pozměňovacím návrhu někdy v červnu tohoto roku na červnové schůzi. Mám totiž dvě zásadní obavy. Totiž ta první obava je v tom směru, že se nepodaří za tento rok, následující rok, zásadní chyby v přípravě státních maturit odstranit. A druhá obava je v tom, že možná za rok budou poslanci nové Sněmovny znovu nuceni provést další odklad státních maturit, což by samozřejmě bylo už katastrofální. Doufám, že k tomu nedojde, ale tyto obavy zde veřejně vyslovuji.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Ivanu Ohlídalovi. Slova se ujme pan poslanec Walter Bartoš a potom paní ministryně Kopicová. Pan kolega Liška se hlásí také do rozpravy ještě jednou? Ano, dobře.

Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Walter Bartoš: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, já přece jenom se pokusím reagovat na jednoho z předřečníků, pana kolegu Ondřeje Lišku, neboť obvinil Občanskou demokratickou stranu, respektive některé nás, z populismu.

Já myslím, že vyvrátit tady toto tvrzení bych mohl pomocí metody známého pruského historika 19. století Leopolda van Ranka, mého oblíbeného historika, který se držel zásady "wie es eigentlich gewesen ist", takže nebudu zde emotivně vystupovat, pouze popíšu fakta časově následně, tak jak šla po sobě.

V lednu tohoto roku, pokud to chceme přesně, 29. ledna tohoto roku, zasedal školský výbor. Tehdy byl pan kolega Liška ještě ministrem školství a tehdy školský výbor na můj podnět a unisono v docela ostré debatě kritizoval současnou přípravu takzvaných státních maturit. Musím říct, že usnesení výboru bylo přijato napříč politickým spektrem, všemi politickými stranami. Upozorňuji na datum 29. ledna 2009. Teprve 24. března 2009 padla vláda. Čili v té době ještě nikdo nevěděl, že bude padat vláda, a v té době vůbec nikdo nevěděl, že budou nějaké předčasné volby. To bych chtěl říct jako první údaj.

Proč jsme tehdy na školském výboru kritizovali tady tento postup? Mimochodem pro mě jako pro koaličního poslance to nebylo nic příjemného, trefovat se do ministra, který je vlastní z koaliční vlády. Takže odklad maturit na rok 2009 byl Sněmovnou schválen na základě příslibu ministerstva, že příprava maturit bude prioritou a CERMATu se dostane takové podpory ze strany ministerstva, příslušného náměstka a dalších útvarů, která umožní v předstihu naplánovat, zajistit a ověřit věcně správný bezpečný způsob konání společné části maturitní zkoušky. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP