(17.50 hodin)
(pokračuje Bartoš)

V rozporu s předchozím slibem ministerstva tehdejší pan ministr Liška na jaře 2008 nařídil pozastavení prací na přípravě maturit a provedení nejen oponentury návrhu maturitního modelu skupinou školských odborníků, ale i údajného auditu logistického modelu, mimochodem dělala to tehdy firma BDO, což v důsledku, a to je podstatné a důležité a je to jádro celého problému, znamenalo zastavení prací po dobu cca čtyř měsíců. Na podzim roku 2008 po zapracování připomínek oponentní skupiny tzv. auditu byl sice logistický model panem tehdejším ministrem Liškou schválen a byla vyhlášena i příslušná výběrová řízení, nicméně v lednu 2009 bylo tehdejším ministrem Liškou rozhodnuto jednat jednak o odvolání ředitele CERMATu a jednak o změně logistického modelu. To znamená že někdy na podzim tehdejší ministr logistický model podepsal a pak jej v lednu 2008 změnil.

Seznámení nového ředitele CERMATu s problematikou a vypracování nového konceptu si vyžádalo tehdy tři měsíce práce. Tedy další zdržení. Tři plus čtyři, sedm měsíců. Již v tomto okamžiku bylo zřejmé, že přípravu nelze korektním způsobem časově zvládnout. Návrhy řešení proto logicky a nutně kalkulovaly s vysokou mírou rizika neúspěchu. Vyhlášená výběrová řízení nakonec dílem zkolabovala a dílem musela být zrušena pro nepotřebnost. I v tomto okamžiku však byla kritika odmítána, všechno bylo údajně připraveno a skutečný stav ukáže až generální zkouška v říjnu, tak se to říkalo. Ukázalo se však, že ani tato zkouška není připravena, a zhruba polovina komponent subsystému logistického modelu měla být simulována na náhradních technologiích nebo jiným náhradním způsobem. Bylo tedy zřejmé, že generálka není koncipovaná jako simulace ostré maturity, ale jde jen o vzbuzení a zdání, že něco je pilotováno.

Po zjištění fatální nepřipravenosti maturit a odvolání ředitele jmenovaného Stranou zelených se ukázalo, že klíčová komponenta logistického modelu, tzv. dohledové centrum, nebylo vůbec připravováno a s jejím návrhem a zprovozněním se počítalo až v blíže neurčeném čase, nejspíše v roce 2010.

Jiným slovy, abych to zkrátil a zjednodušil. Ztratili jsme sedm měsíců a těch sedm měsíců nám teď chybí a nemůžeme tento model naostro odzkoušet, proto musí být maturita o rok odložena. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Walteru Bartošovi. Nyní se slova ujme paní ministryně školství Miroslava Kopicová a poté je ještě jednou přihlášený Ondřej Liška. Prosím, paní ministryně, máte slovo.

 

Ministryně školství, mládeže a tělovýchovy vlády ČR Miroslava Kopicová Děkuji, pane předsedající. Vážená Sněmovno, já vidím, že tady jistě zůstali už jenom vášniví příznivci vzdělávání, tak má smysl ještě jednou vystoupit, což jsem nechtěla, protože ctím váš čas a program, který je plný. Ale jen několik poznámek, protože si říkám, že se asi ptáte, proč já pořád tak na těch maturitách trvám, když tu zaznívají velmi správné argumenty toho, co ještě není nebo co by mohlo být jinak.

Je několik důvodů, proč to dělám, a považuji skoro za nutné vám o nich říci. Ten první je - já jsem ústavní činitel a ctím zákon, to je jasné. Tento asi nemusím ani uvádět.

Ten druhý je, že... máte pravdu, já to nebudu, kdo bude maturitu realizovat, a mám samozřejmě vnitřně velké dilema, jakým způsobem věci nastavit a udělat, když za ně nemohu nést pozdější zodpovědnost. Důvod, který mě vede k tomu, že jsem přes všechny výhrady toho, že maturita v příštím roce nebo v roce 2010 by nenesla plný náběh maturit toho modelu plného, jak o něm hovoříme, a z nichž ani neočekávám, že by ho měli všichni a mohli všichni znát. Myslím že ne. Ale já se jenom obávám, aby zase za rok nebo za nějakou dobu nebyl budoucí ministr školství před touto Sněmovnou a znovu to nechtěl odložit. Protože ta maturita naštěstí, a jsem moc ráda, že to tady zaznělo, nikdo z vás ji nezpochybnil, a já jsem si řekla, tak dobře, když už tedy na tom ministerstvu jsi skoro půl roku, tak udělej všechno pro to, aby se věci rozběhly a už se ten proces nemohl vrátit. To je můj druhý důvod, byť mohu ctít další.

A ten třetí, který považuji za zásadní, je, že já si, vážené dámy a pánové, vůbec nemyslím, že tohle je nejtěžší úkol, který nás ve školství čeká. Já si myslím, že ty nejhorší úkoly, ty nejtěžší, jsou ještě před námi, a myslím, že bychom se měli soustředit a opravdu už velmi brzy spustit tuto jednoduchou věc. Jestli bude ta logistika v jednom roce plná, v dalším se bude trochu měnit, no samozřejmě, že se ty věci budou upravovat. Ale my musíme zreformovat vysoké školství. My ho musíme propojit s výzkumem do řádného jednoho systému a ten náš slavný trojúhelník, který se ještě završuje inovacemi, do toho všeho zasadit. A když to neuděláme, dobře víte, že jsme mnohokrát dražší, než jsou naši přátelé z Evropské unie na východě. My zkrátka máme před sebou velké a těžké kroky. Proto jsem si řekla, že bychom možná mohli tuto věc pustit a zkrátka ji neřešit dál.

Takže to jsou mé důvody a já ctím všechny. Samozřejmě v okamžiku, kdy řeknete, že se maturita odkládá, pro nás to neznamená žádný útlum práce, protože vás ujišťuji, že náběh na rok 2011, ať maturita v roce 2010 je, nebo není, znamená už výběrová řízení koncem září, začátkem října a spoustu práce. Jen se nedomnívám, že bychom to nezvládli. To byl můj důvod, pro který jsem tu dnes vystoupila. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji paní ministryni školství Miroslavě Kopicové za její vystoupení a nyní v tuto chvíli poslední přihlášený do obecné rozpravy, pan poslanec Ondřej Liška. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Ondřej Liška: Děkuji, budu stručný. Dovolte mi ještě reagovat a říci několik věcí, které mi leží na srdci. Poté co jsem opustil Ministerstvo školství, paní ministryně, právem, stejně jako i já, když jsem přebíral tuto funkci, jsem si nechal zpracovat analýzu, jakýsi audit toho, v jakém stavu se státní maturity nacházejí. Paní ministryně měla určitou pochybnost, protože jen málokdo z nás může vhlédnout až do skutečně těch nejpodstatnější detailů takhle náročného logistického projektu. Tato analýza byla zpracována a předložena paní ministryni a ona v médiích sdělila, že tato analýza jí potvrdila, že státní maturita je připravena, běží podle harmonogramu má zajištěné legislativní podmínky, má zajištěné financování a kroky, které se mají v následujících měsících stát, jsou připraveny tak, aby mohly proběhnout, s tím, že určité penzum práce je samozřejmě nutné učinit i v těch následujících měsících. A přesto to byla spíše veřejná debata a zpolitizování celého problému, které nás nakonec dovedly až k projednávání tohoto bodu. Proto si myslím, že nemá smysl se vyjadřovat k těm, kteří se snaží hodit vinu na mne.

Prostřednictvím paní předsedající paní místopředsedkyně sněmovny kolegyně Němcová mě vyzvala k tomu, abych se omluvil. Já možná zpřesním to, co jsem řekl. Já jsem netvrdil to, že ODS kdy entuziasticky v minulosti podporovala státní maturity. Já jsem jenom říkal to, že ODS tolerovala tento projekt a v jistém smyslu i podporovala, protože byl výsledkem jednání této Sněmovny, dostal se do zákona, a nakonec se shodla na tom, že v určitém modelu je třeba jej realizovat. To samozřejmě není nic proti tomu, aby individuální poslanci či poslankyně setrvávali na svém názoru, že třeba státní maturita jako projekt prostě není prospěšná, a nepodporují ho.

Pan kolega Ohlídal mluvil o nějakých podivných personálních změnách, to je vždycky snadné, aniž by to jakýmkoli způsobem upřesnil. Jestli tady jde o nějaké personální změny, tak tam byla jen jedna jediná, a to odvolání ředitele Zeleného, který se znovu stal nedávno ředitelem CERMATu. Já bych si dovolil jenom velmi stručně popsat stav, za kterého jsem odvolával pana ředitele Zeleného. To bylo na začátku ledna v roce 2009, a to ve třech bodech.

Otázka legislativních podmínek v přípravě vyhlášky. Od září 2008 díky vedení CERMATu nebyl žádný pokrok, opakovaně se posouvaly termíny a důvodem byla především špatná spolupráce mezi ministerstvem a CERMATem a chyběla tam především součinnost na straně CERMATu.***




Přihlásit/registrovat se do ISP